Șoferii scapă de o povară! Își vor putea înregistra mașinile fără prezentarea taxei pentru folosirea drumurilor

26 Oct. 2023, 18:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Oct. 2023, 18:31 // Actual //  bani.md

Într-o ședința de astăzi, deputații au votat un proiect de lege privind înregistrarea vehiculelor a fost votat în a doua lectură, deschizând calea pentru modificări semnificative în ceea ce privește înmatricularea autovehiculelor și documentația asociată. Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii PAS și are ca scop simplificarea procesului de înregistrare a autovehiculelor.

Una dintre modificări cheie vizează înlocuirea termenului „testare tehnică obligatorie” cu „inspecție tehnică periodică” în Codul Fiscal. Acest lucru are ca scop să ofere o definiție mai clară și mai precisă a procesului de inspecție tehnică periodică, care certifică îndeplinirea unor reguli minime de siguranță pentru autovehicule. Prin trecerea acestei inspecții, se asigură că vehiculul nu pune în pericol siguranța conducătorului auto și a celorlalți participanți la trafic din cauza unor defecțiuni tehnice.

Proiectul de lege mai dispune că la înmatricularea unui vehicul, solicitantul nu va mai fi obligat să prezinte raportul de inspecție tehnică periodică în care este inclusă și dovada achitării taxei pentru folosirea drumurilor. Motivația din spatele acestei schimbări este că înmatricularea vehiculului, inclusiv transmiterea dreptului de proprietate sau eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare, nu ar trebui să fie legată de taxa pentru folosirea drumurilor. Această taxă va fi plătită separat și nu va mai fi necesar să facă parte din documentația de înmatriculare.

Mai mult, proiectul de lege impune întreprinderilor care efectuează inspecția tehnică periodică a autovehiculelor să țină evidența autovehiculelor care au fost supuse acestei inspecții și să furnizeze Agenției Servicii Publice informațiile necesare pentru completarea Registrului de Stat al Vehiculelor. În plus, proiectul prevede schimbarea denumirii Registrului de Stat al Transporturilor în Registrul de Stat al Vehiculelor în toate actele normative.

Aceste modificări propuse au scopul de a alinia Codul Fiscal cu legislația relevantă în domeniul inspecției tehnice periodice și înmatriculării autovehiculelor. Acestea ar putea aduce o simplificare semnificativă a procesului de înregistrare a vehiculelor, eliminând legătura dintre taxarea drumurilor și înmatriculare și oferind o mai mare claritate și eficiență în gestionarea vehiculelor pe drumurile publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO