Solana – printre cele mai populare criptomonede din lume. Se tranzacționează la preț de peste 100 de dolari

01 Sept. 2021, 17:48
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
01 Sept. 2021, 17:48 // Slider //  MD Bani

Solana (SOL) a devenit săptămâna aceasta a şaptea cea mai valoroasă criptomonedă din lume, după ce a depăşit marţi Dogecoin în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă, crescând cu 28% la un nou maxim istoric de 130 de dolari. Ulterior, moneda a scăzut din nou pe locul al optulea.

În ultima lună, Solana raportat un raliu de aproximativ 230%.

Activul şi-a făcut debutul cu doar 18 luni în urmă, însă înregistrează în prezent o valoare de piaţă de peste 33 de miliarde de dolari, în timp ce Dogecoin se situează în dreptul sumei de 37 de miliarde de dolari, scrie Euronews, care citează datele agregate de portalul Coinmarketcap.com.

Unul dintre motivele pentru care Solana a atras atât de multă atenţie se datorează accesului la industria NFT-urilor (non-fungible tokens), certificatele care confirmă unicitatea unei opere virtuale, stocând datele pe blockchain, tehnologia de tip registru imuabil din spatele criptomonedelor.

Recent, Solana a lansat Degenerate Ape Academy, prin care a vândut o colecţie de imagini animate cu maimuţe. Aproape 10.000 de bucăţi au fost vândute în primele 10 minute de la lansare, cumpărătorii alimentând astfel preţul SOL, întrucât aveau nevoie de monedă pentru a cumpăra fotografiile.

Solana a fost susţinută de raliul NFT-urilor din luna august, când s-au înregistrat vânzări de circa 900 de milioane de dolari. De asemenea, criptomoneda se concentrează asupra proiectelor DeFi (finanţe descentralizate), cu ajutorul cărora platformele digitale reduc din dominanţa exercitată de bănci asupra tranzacţiilor financiare.

Mişcările au fost facilitate de faptul că Solana a prioritizat contractele smart, programe stocate pe blockchain care funcţionează în momentul în care sunt întâlnite o serie de condiţii predeterminate şi acorduri automatizate, astfel încât actorii prezenţi în tranzacţie pot fi siguri de deznodământ.

Pe scurt, contractele smart elimină orice fel de intermediar şi grăbesc în acest fel tranzacţiile, fapt ce i-a permis criptomonedei să profite de pe urma NFT-urilor şi finanţelor descentralizate.

Totodată, Solana foloseşte un sistem de tip proof-of-history (PoH), prin intermediul căruia mesajele sunt grupate astfel încât să existe dovada că un anumit mesaj a fost publicat la o anumită oră. Conceptul oferă astfel un grad mai ridicat de scalare şi încredere pe blockchain.

Una dintre principalele promisiuni ale reţelei este că utilizatorii nu vor fi surprinşi odată ce vor fi mărite taxele şi onorariile. Solana mai susţine că poate să ofere un timp mai rapid pentru tranzacţii, de aproximativ 50.000 de tranzacţii pe secundă.

Realitatea Live

28 Mart. 2025, 17:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
28 Mart. 2025, 17:26 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale a solicitat companiei Floarea Soarelui din Bălți, una dintre cele mai importante entități din industria uleiului din Republica Moldova, să prezinte în termen de 30 de zile documentele necesare pentru obținerea aprobării prealabile a unei investiții, în conformitate cu legislația în vigoare.

Potrivit Consiliului, în lipsa acestor documente și informații care să confirme că solicitantul nu se regăsește în situațiile restrictive prevăzute la articolul 8 din Legea privind regimul investițiilor, va fi adoptată o decizie de refuz. Legea în cauză impune verificarea riguroasă a investitorilor pentru a preveni riscuri legate de securitate economică, transparență sau conexiuni cu persoane aflate sub sancțiuni.

Compania Floarea Soarelui face parte din holdingul TransOil, controlat de milionarul Vaja Jhashi, un personaj extrem de influent în sectorul cerealier și al uleiului vegetal din Republica Moldova. Potrivit estimărilor din industrie, Jhashi controlează circa 60% din piața cerealelor, iar fabrica din Bălți este una dintre cele mai mari din regiune în procesarea semințelor de floarea-soarelui.

Vaja Jhashi este un nume cunoscut în cercurile de afaceri și un vechi prieten cu fostul oligarh Vladimir Plahotniuc. Prin TransOil, Jhashi deține o rețea extinsă de elevatoare, terminale logistice la portul Giurgiulești, și a beneficiat de finanțări de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ