Soluții pentru reducerea consumului de gaz. Păcura salvează Moldova de frig

19 Oct. 2021, 12:05
 // Categoria:  // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2021, 12:05 //  //  Lupu Eduard

Termoelectrica va trece la păcură, pentru a economisi gazul, a declarat, într-un conferință de presă, premierea Natalia Gavrilița.

Oficiala a spus că a fost începută, deja, utilizarea păcurei din rezerva de stat. În plus, în perioada următoare România urmează să mai livreze Republicii Moldova un ajutor de păcura. ”Totodată, vom cumpăra păcură și de pe piață pentru a depăși sezonul rece al anului”.

Fostul director ANRE, Victor Parlicov a declarat la emisiune ”În Profunzime” că, în prezent, ținând cont de prețurile înalte la gaz, cel mai convenabil pentru Termoelectrica e să treacă definitiv la păcură. ”Da nu e comod de lucra, presiune pe  mediu, dar pentru a traversa o perioadă de criză și a amortiza acest șoc financiar noi putem reduce consumul de gaze cu 40% consumul de gaze trecând Termoelectrica pe păcură. Este o sluție de alternativă”, a punctat Parlicov.

În opinia lui Parlicov, gaz este, gazul e scump, dar poate fi substituit parțial. Important e să trecem de această iarnă. Or, prețurile spot pentru sezonul următor sunt deja în scădere față de ceea ce avem astăzi.

Referindu-se la problema volumelor de gaze care urmau a fi rezervate la Gazprom de către Moldovagaz, Parlicov a precizat că problema volumelor pusă de Gazprom este una pur politică. ”Eu nu îmi imaginez cum Gazprom nu are 350 mil. metri cubi. Oricine înțelege că acesta e doar o justificare”.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 14:17
 // Categoria:  // Autor:  Lupu Eduard
23 Ian. 2022, 14:17 //  //  Lupu Eduard

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău