Speakeri de talie internațională la prima conferință transfrontalieră WINET organizată în R. Moldova

17 Sept. 2021, 18:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 18:02 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Conferința transfrontalieră WINET a reunit comunitatea industriei vitivinicole din Republica Moldova, România și Bulgaria, dar și speakeri din țări precum Franța, Marea Britanie, Italia, Elveția și Germania. Participanții la eveniment au făcut schimb de cunoștințe și experiență, dar și au discutat despre strategii de dezvoltare și colaborare între industriile din cele trei țări participante.

Conferința a avut drept invitați reprezentanți ai guvernului și instituțiilor de stat din cele trei țări, precum și ai corpului diplomatic, echipelor de implementare a proiectului, producătorilor și altor actori din industrie. În deschidere Elena Oleinic-Slivinschi, Directorul Adjunct al Agenției de Investiții “Invest Moldova”, lider de proiect  și-a exprimat mândria pentru rezultatele obținute de partenerii proiectului și speranța că vinificatorii din cele trei țări vor profita la maxim de oportunitatea de colaborare oferită.

„Înseamnă mult pentru R. Moldova și pentru echipa Agenției pe care o reprezint onoarea de a fi implementatorul principal al acestui proiect, care are ca principal obiectiv sporirea cooperării și a comerțului în sectorul vitivinicol între cele trei țări partenere, Moldova, România și Bulgaria. Această platformă facilitează legăturile dintre producători, vânzători, ONG-uri și alte instituții, prin angajarea în activități comune în timpul proiectului. Afirm cu mândrie, că actorii din industria noastră vitivinicolă s-au dovedit a fi rezilienți, inovativi și creativi în determinarea lor de a dezvolta piața și produsele din domeniu. A face parte din acest proiect este o oportunitate extraordinară pentru vinificatorii din R. Moldova, acesta oferind nu doar o platformă foarte eficientă pentru a stabili parteneriate și a dezvolta relații comerciale, dar și posibilitatea de a afla ce tehnologii și inovații aplică partenerii din celelalte două țări participante în afacerile lor.” a declarat Elena Oleinic – Slivinischi, liderul de proiect.

Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Sergiu Gherciu, a ținut să  sublinieze o dată în plus importanța sectorului vitivinicol pentru economie și să asigure actorii din această industrie de susținerea deplină din partea guvernului.

“Conferința vine cu o tematică determinată de conjunctura ce ține de digitalizarea și promvarea vinului în perioada covid, depășirea provocărilor crizei pandemice pentru sector, dar și cooperarea pe piața vinului în regiunea Mării Negre, cu accente sporite pe inovație.  Sectorul vitivinicol ramâne o ramură importantă strategică a economiei naționale, iar importanța acestuia este vădită prin ponderea în sectorul produsului intern brut. Acest sector a devenit deja o carte de vizită a R. Moldova. Industria vinicolă se află într-un trend ascendent, cotinuând să cucerească piața mondială prin acțiuni de promovare, prin efortul sectorului de a fabrica produse de calitate cu suportul comunităților dar și datorită politicilor statale promovate de-a lungul timpului. Prin urmare, actualul minister poziționează sectorul vitinicol – ca un sector prioritar pe agenda de guvernare.” a declarat Sergiu Gherciu.

Speakerii intenaționali printre care Pau Roca, Directorul General al Organizației Internaționale a Viei și Vinurilor, Dr. Caroline Gilby, Master of Wine, Joe Fattorini, scriitor și prezentator al The Wine Show, Alexandre Mondoux, Profesor de Economie și Management, Universitatea de Științe Aplicate din Elveția de Vest și mulți alții, au abordat subiecte de importanță majoră pentru sector și au discutat despre potențialele evoluții în industrie la nivel mondial.

WINET – proiect transfrontalier, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat în 2019, având drept scop sporirea colaborării și comerțului între țările bazinului Mării Negre, Moldova, România și Bulgaria și cuprinde astăzi peste 175 de membri. Agenția de Investiții “Invest

Moldova” este principalul implementator al proiectului WINET.

P.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova riscă să repete scenariul din iarna trecută, când întârzierea achizițiilor de gaze naturale a dus la scumpiri considerabile pentru consumatori. Deși problema a fost discutată oficial încă din 3 decembrie 2024, când Parlamentul a cerut elaborarea unui plan național de achiziții în termen de 60 de zile, până în prezent nu există niciun rezultat concret, iar Guvernul nu a anunțat nici graficul, nici responsabilul, nici începutul efectiv al achizițiilor, potrivit declrației Blocului „Împreună”

În plus, Planul de măsuri privind independența energetică, aprobat recent de Executiv, nu menționează deloc subiectul achiziției gazelor, în ciuda importanței sale pentru securitatea energetică a țării.

Amintim că, în 2023, întârzierea procurării gazului a dus la majorarea tarifelor, costurile fiind suportate direct de populație. Deși premierul Dorin Recean a cerut public demiterea lui Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, pentru gestionarea defectuoasă a situației, acesta se află în continuare în funcție.

Conform Legii gazelor naturale, Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice și a aprovizionării cu gaze, însă lipsa de acțiune concretă sporește riscul ca Moldova să se confrunte din nou cu crize de aprovizionare și tarife explozive în iarna 2025.

În acest context, Blocul Împreună vine cu un pachet de 7 măsuri urgente care vizează profesionalizarea și transparența achizițiilor de gaze: transferul responsabilității achiziției de la Moldovagaz la Energocom, companie de stat cu reputație mai bună și capacitate financiară mai mare, elaborarea de către Guvern a unui plan clar de achiziții pentru sezonul rece, cu grafic lunar/trimestrial, stocuri și contracte forward, după modelul UE, monitorizare lunară de către Guvern și ANRE a implementării planului de achiziții.
Aprobarea de către furnizorii reglementați (Energocom, Moldovagaz) a procedurilor de achiziție, cu transparență și criterii conforme pieței bursiere, audit extern asupra sistemului informatic de licitație al Energocom, pentru a elimina suspiciunile de manipulare sau favorizare a ofertelor, elaborarea unui regulament intern clar la Energocom, pentru a preveni orice formă de intervenție sau întârziere a ofertelor transmise prin serverul licitațiilor și transferul întreprinderilor energetice de stat în subordinea Ministerului Energiei, pentru a spori responsabilitatea și eficiența decizională în sector.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ