Startup-urile de tehnologie spaţială din Europa Centrală şi de Est sunt gata de lansare

13 Sept. 2021, 13:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Sept. 2021, 13:43 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Tehnologia spaţială reprezintă următoarea frontieră pentru start-up-urile din întreaga lume, în condiţiile în care sectorul privat păşeşte într-un domeniu cândva dominat de guverne. Cu toate că SUA, depășește cu mult UE la acest capitol, se fac primii pași și se oferă finanțare de câteva miliarde de euro.

Se fac doar primii paşi, însă mai multe startup-uri din regiune par să aibă multe de oferit în domeniul tehnologiei spaţiale, aflat în plină dezvoltare, notează Emerging Europe. Din Bulgaria până în Estonia, startup-urile sunt clar pe radarul investitorilor internaţionali, scrie Ziarul Financiar.

„Aş spune că ecosistemul din Europa Centrală şi de Est este în creştere“, spune Silver Lodi, CEO al Spaceit, un startup eston, care oferă MCS, o soluţie pentru operarea de sateliţi.

Potrivit lui Lodi, unul dintre motivele pentru care industria spaţială nu a fost foarte atractivă pentru startup-uri până acum are legătură cu know-how-ul său unic şi barierele ridicate de intrare, acesta fiind domeniul exclusiv al ţărilor mai mari şi firmelor mari globale.

Între timp, Europa ca întreg a rămas în urma SUA la capitolul soluţii private space tech. Lucrurile se schimbă, însă. În iunie, UE a lansat un program spaţial care va acoperi perioada până în 2027 şi în urma căruia cele 27 de ţări membre ale blocului îşi vor creşte investiţiile în domeniu, finanţarea ridicându-se la aproape 15 miliarde de euro.

Startup-uri ca EduroSat din Bulgaria şi Spaceit au potenţialul de a reuşi. Primii care pătrund într-un spaţiu nou au întotdeauna un avantaj, arată Jovana Durovic, editor-şef al Homegrounds.

Adam Niewinski este co-fondator al OTB Ventures, o companie cu capital de risc care investeşte în regiunea ECE. Acesta spune că noua industrie spaţială este încă la început şi că regiunea ar putea fi bine poziţionată pentru a profita.

„Singurul lucru de care duce lipsă regiunea este o abordare mai inovatoare şi deschisă din partea companiilor private şi de stat“, declară acesta.

Jim Cantrell, CEO al Phantom Space şi membru al echipei fondatoare a SpaceX consideră că startup-urile din sectorul privat reprezintă cheia deblocării potenţialului regiunii. În opinia sa, ECE ar putea avea chiar un avantaj în faţa părţii de vest a continentului având în vedere lipsa de presiune sub formă de reglementări asupra startup-urilor din sector.

Dezavantajul pentru regiunea ECE are legătură cu formarea capitalului, scena VC din regiune neputându-se compara cu cea din SUA.

Însă rolul pe care guvernele îl pot juca în sector nu trebuie trecut cu vederea. Exemplul polonez poate arăta ce se întâmplă când guvernul şi sectorul privat îşi unesc forţele pentru a lansa activitatea în domeniul tehnologiei spaţiale.

De când a devenit membră a Agenţiei Spaţiale Europene în 2012, Polonia a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de companii interesate de soluţii spaţiale, potrivit lui Jakub Stelmachowski, expert în cadrul Agenţiei Spaţiale Poloneze.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 14:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 14:15 // Actual //  Lupu Eduard

Hong Kong rămâne cea mai  liberă economie din întreaga lume. Însă nesiguranța drepturilor de proprietate anul 2020 și 2021 va slăbi statul de drept. În topul statelor cu cele mai libere economii care au precedat Hong Kong-ul sunt Singapore, Noua Zeelandă, Elveția, Georgia, Statele Unite, Irlanda, Lituania, Australia și Danemarca, potrivit clasamentului realizat de Fraser Institute.

Printre statele mari cu cele mai libere economii se numără Canada (locul 14), Japonia  (locul 18), Germania (locul 22), Italia (locul 47) și Franța (locul 53). Un scor modest a înregistrat Mexic (locul 75), Rusia (locul 100), India (locul 108), Brazilia (locul 109) și China (locul 116).

Economiile cu un scor foarte mic al libertății sunt: Republica Central Africană, Republica Congo, Siria, Zimbabwe, Algeria, Libia, Sudan și Venezuela

Republica Moldova s-a clasat pe locul 66 din cele 165 de state incluse în clasament. Cel mai bun punctaj, țara noastră, l-a înregistrat la reglementarea pieței de creditare  – 9,7 puncte și s-a poziționat pe locul 19. Iar cel mai prost punctaj l-a înregistrat la dreptul la proprietate – 5,7 puncte (Locul 63) și reglementarea pieței muncii – 5,6 puncte (locul 118). La libertatea comerțului extern, țara noastră s-a poziționat pe locul 77, cu un punctaj de 7,6. Un punctaj mic a înregistrat și la reglementarea mediului de afaceri și libertatea deținerii conturilor bancare în valută.

În topul libertății economice, Republica Moldova este devansată de Rwanda Bahrain și Brunei, dar este precedată de Emiratele Arabe, Trinidad and Tobago și Honduras.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală