Grupul Ant este vizat din nou de guvernul chinez. Acțiunile gigantului tehnologic chinez Alibaba au scăzut brusc

13 Sept. 2021, 13:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Sept. 2021, 13:24 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Acțiunile gigantului tehnologic chinez Alibaba au scăzut brusc după un raport conform căruia filiala sa financiară Ant Group este din nou sub control.

Autoritățile de reglementare vor să interzică Alipay, cea mai mare aplicație de plăți din China, cu peste un miliard de utilizatori, potrivit Financial Times.

În cadrul planului, ar fi creată o platformă separată pentru operațiunea de împrumut profitabilă a aplicației.

Ar fi cea mai recentă mișcare a Beijingului de a-și strânge controlul asupra marilor companii.

Ant ar putea fi, de asemenea, obligat să predea datele utilizatorului care stau la baza deciziilor sale de împrumut către o nouă firmă de evaluare a creditelor, care ar fi parțial deținută de stat, se arată în raport.

Nu ar fi prima dată când grupul Ant este vizat de guvernul chinez.

Imperiul de afaceri al lui Jack Ma, cofondatorul atât al Ant Group, cât și al Alibaba, a fost lovit de o serie de măsuri de reglementare de înalt nivel.

Autoritățile chineze au început să manifeste un interes tot mai mare față de Ant Group în octombrie anul trecut, după ce domnul Ma a criticat autoritățile de reglementare, sugerând că acestea înăbușă inovația.

Luna următoare, autoritățile de reglementare au depășit recordul lansării pe piață a acțiunii Ant Group de 37 miliarde de dolari.

În aprilie, Alibaba a fost lovită de o amendă record de 2,8 miliarde de dolari din cauza preocupărilor legate de monopol.

În același timp, autoritățile de reglementare chineze i-au cerut lui Ant să efectueze o revizuire globală a activității, inclusiv să se restructureze într-o firmă de holding financiar.

De asemenea, i s-a spus să încorporeze cele două servicii de micro-împrumut, Jiebei și Huabei, în noua firmă financiară.

Ant nu va fi singurul creditor online chinez care va fi afectat de noile reguli, se arată în raportul FT.

În ultimele luni, autoritățile de reglementare chineze au vizat alți giganți ai internetului într-o măsură largă care a inclus probleme de concurență și confidențialitate, precum și date despre utilizatori și criptomonede.

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău