Statele baltice colaborează strâns în domeniul energetic și caută soluții pentru o posibilă tăiere a gazului rusesc

05 Feb. 2022, 16:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2022, 16:23 // Actual //  Lupu Eduard

Companiile energetice şi guvernele din statele baltice cooperează strâns, pregătindu-se pentru o posibilă tăiere a livrărilor de gaze ruseşti pe fondul tensiunilor asupra Ucrainei şi al preocupărilor legate de aprovizionarea cu gaze către Europa, relatează vineri Reuters, citată de Agerpres.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei şi ţările occidentale sunt îngrijorate că livrările deja tensionate ar putea fi întrerupte în cazul unui conflict între Rusia şi NATO asupra Ucrainei.

„Instituţiile şi companiile noastre lucrează strâns împreună pregătindu-se, la nivel operaţional, pentru surprize care s-ar produce dacă alimentarea cu gaz ar fi folosită ca mijloc de presiune împotriva Uniunii Europene”, a declarat prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte într-o conferinţă de presă la Riga, după ce s-a întâlnit cu omologii săi leton şi eston.

Cândva condusă de la Moscova, dar acum parte din NATO şi UE, regiunea îşi primeşte gazul natural din Rusia şi din importuri de gaz natural lichefiat (GNL) dintr-un terminal în Lituania inaugurat în 2014.

O legătură prin gazoduct între Lituania şi Polonia urmează să intre în funcţiune la mijlocul anului 2022, oferind regiunii acces la gazoductele continentale şi mai multe surse de energie.

Dacă alimentarea cu gaze ruseşti va fi întreruptă, statele baltice se vor baza pe terminalul de import GNL din Lituania şi un depozit de gaze din Letonia, a declarat prim-ministrul leton Krisjanis Karins la conferinţa de presă.

„Suntem într-o formă mai bună decât multe state europene”, a notat Karins, adăugând că rezervele stocate sunt „într-o stare bună” datorită unei ierni blânde.

Printre altele, factorii de decizie din Statele Unite ar fi în căutarea unor surse de gaz alternative în întreaga lume în cazul în care un conflict asupra Ucrainei ar întrerupe aprovizionarea prin conducte către Europa, notează Reuters.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 12:53
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 12:53 // Oameni şi Idei //  Lupu Eduard

Lumea se confruntă cu o „criză a pensionării” iminentă, care necesită o regândire a pensiilor şi a modelelor de lucru, pe măsură ce progresele medicale sporesc longevitatea, a avertizat marţi directorul general al BlackRock, Larry Fink, în scrisoarea sa anuală adresată directorilor executivi şi investitorilor, foarte urmărită, scrie FT.

Fink, ale cărui misive anterioare au contribuit la creşterea interesului pentru capitalismul participativ şi schimbările climatice, a citat proiecţiile ONU potrivit cărora una din şase persoane la nivel global va avea peste 65 de ani până în 2050, faţă de una din 11 în 2019, în timp ce a cerut o utilizare mai mare la nivel mondial a pieţelor de capital pentru a ajuta lucrătorii să economisească pentru bătrâneţe.

Şeful BlackRock a avertizat, de asemenea, că ascensiunea planurilor de pensii cu contribuţii definite s-a combinat cu presiunea din ce în ce mai mare asupra programului guvernamental de pensii de securitate socială pentru a lăsa SUA deosebit de nepregătite pentru o creştere uriaşă a populaţiei de pensionari.

„Ne concentrăm o cantitate enormă de energie pentru a-i ajuta pe oameni să trăiască o viaţă mai lungă. Dar nici măcar o fracţiune din acest efort nu este cheltuită pentru a-i ajuta pe oameni să-şi permită aceşti ani în plus”, a scris el. „Astăzi, în America, mesajul de pensionare pe care guvernul şi companiile îl transmit lucrătorilor lor este efectiv: „Sunteţi pe cont propriu”.”

Fink a descris decalajul dintre ceea ce economisesc americanii şi ceea ce ar avea nevoie ca fiind „o problemă atât de mare şi de urgentă încât liderii guvernamentali şi corporativi [trebuie] să se oprească din activitatea obişnuită [şi] să iasă din silozurile lor şi să se aşeze la aceeaşi masă pentru a găsi o soluţie”.

Mai mult de jumătate din activele administrate de BlackRock, în valoare de 10 miliarde de dolari, reprezintă economii pentru pensie, inclusiv fonduri de pensii instituţionale, planuri de contribuţii definite ale companiilor cunoscute sub numele de 401(k) şi conturi individuale.

Noua concentrare a lui Fink asupra pensiilor a venit în paralel cu un efort de a găsi o cale de mijloc în războaiele politice privind investiţiile durabile, o abordare pe care a numit-o „pragmatism energetic”.

Scrisorile sale anterioare au făcut din BlackRock o ţintă în dezbaterile privind schimbările climatice şi responsabilităţile companiilor de a reacţiona la acestea. BlackRock a pierdut mandate de investiţii din partea unor state americane conduse de republicani pentru că ar fi fost „ostilă” combustibililor fosili şi a fost criticată de activiştii democraţi pentru că nu a făcut mai mult pentru a renunţa la aceştia.

Citând călătoriile sale în 17 ţări anul trecut, Fink a scris că politicienii şi oamenii de afaceri la nivel mondial plănuiesc din ce în ce mai mult să investească atât în petrol şi gaze pentru securitatea energetică, cât şi în energie verde pentru tranziţia energetică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău