Statele Unite dezvăluie un adevăr sumbru: Numărul real de morți și răniți al Rusiei este colosal în Ucraina

04 Feb. 2023, 06:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Feb. 2023, 06:39 // Actual //  bani.md

Războiul sângeros declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum aproape un an este cel mai mare conflict din ultimii 80 de ani, au anunțat istoricii și experții. Acum, oficiali americani au anunțat sumbrul adevăr legat de numărul morților și răniților Rusiei din Ucraina: acesta se apropie de 200.000 de militari.

În timp ce oficialii avertizează că victimele sunt dificil de estimat, în special pentru că se crede că Moscova își subestimează în mod obișnuit morții și răniții de război, ei spun că măcelul din luptele din și în jurul orașului Bakhmut, din estul ucrainean, și orașul Soledar a explodat numărul pierderilor Moscovei, potrivit The New York Times.
Cu o Rusie disperată pentru o victorie majoră pe câmpul de luptă și considerând Bakhmut cheia pentru a ocupa întreaga zonă estică a Donbasului, armata lui Putin a trimis recruți slab pregătiți și foști condamnați în linia frontului, direct în calea bombardamentelor și a mitralierelor ucrainene. Rezultatul, spun oficialii americani, a fost sute de militari uciși sau răniți pe zi.

Analiștii din Rusia spun că pierderea de vieți omenești este puțin probabil să descurajeze obiectivele de război ale lui Putin. El nu are opoziție politică acasă și a încadrat războiul drept genul de luptă, cu care s-a confruntat țara în Al Doilea Război Mondial, când au murit peste 8 milioane de soldați sovietici.

Oficialii americani au spus că ei cred că Vladimir Putin poate suporta sute de mii de victime în Ucraina, deși un număr mai mare ar putea reduce sprijinul său politic.

Cifrele victimelor Ucrainei sunt, de asemenea, greu de stabilit, având în vedere reticența Kievului de a dezvălui propriile pierderi din timpul războiului. Dar în Bakhmut, sute de trupe ucrainene au fost răniți și uciși zilnic, au spus oficialii americani.

Ultima estimare a victimelor administrației publice Biden a venit în noiembrie anul trecut, când generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major comun, a declarat că peste 100.000 de soldați de fiecare parte au fost uciși și răniți de la începutul războiului.

La televiziunea norvegiană pe 22 ianuarie 2023, generalul Eirik Kristoffersen, șeful Apărării Norvegiei, a declarat că Rusia a suferit 180.000 de morți și răniți, în timp ce Ucraina a avut 100.000 de morți sau răniți în acțiune, împreună cu 30.000 de civili.
Înalți oficiali americani au declarat săptămâna aceasta că ei cred că numărul de morți și răniți pentru Rusia este mai aproape de 200.000. Acest număr, în doar 11 luni, este de opt ori mai mare decât victimele americane în două decenii de război din Afganistan.

Cifrele pentru Ucraina și Rusia sunt estimări bazate pe imagini din satelit, interceptări de comunicații, rețelele sociale și rapoarte din mass-media la sol, precum și rapoarte oficiale ale ambele guverne.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:15 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile gazului în Europa au crescut la cele mai mari niveluri din acest an, ca urmare a intensificării conflictului ruso-ucrainean, opririi livrărilor de gaz ale Gazprom către Austria și a vremii reci. Deși piața este bine aprovizionată cu gaz, echilibrul este fragil și orice știre negativă provoacă o creștere a prețurilor, spun experții din sector.

Prețul futures-ului pe Dutch TTF a ajuns joi la 48,8 euro/MWh (538 USD pentru 1000 mc), cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023. De la sfârșitul sezonului de încălzire din martie, prețul a crescut cu mai mult de 1,5 ori.

Ultima creștere a început miercuri, când Ucraina a lovit teritoriul rus cu rachete britanice Storm Shadow. La sfârșitul zilei, prețul a crescut cu 2,5%, ajungând la 46,8 euro/MWh. Tot pe 21 noiembrie, ambasadele mai multor state occidentale din Kiev au fost închise, iar Statele Unite au avertizat despre posibilitatea unui atac aerian major în regiune.

În aceeași zi, forțele aeriene ucrainene au raportat că Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte încărcătura nucleară. Aceste evoluții au loc pe fondul schimbării doctrinei nucleare a Rusiei și în contextul permiterii de către SUA a loviturilor cu rachete americane de lungă distanță pe teritoriul rus.

Pe de altă parte, piața europeană rămâne bine aprovizionată cu GNL, iar livrările chiar au crescut, deoarece cererea din Asia rămâne scăzută, iar traderii sunt atrași de prețurile în creștere din ultimele săptămâni. În plus, depozitele sunt aproape pline, la aproximativ 90%, conform datelor Gas Infrastructure Europe.

Totuși, odată cu începutul sezonului de încălzire, săptămâna aceasta, ninsorile și vremea rece au afectat regiunile nordice ale Europei. „Echilibrul fragil al pieței înseamnă că factorii externi vor avea un impact semnificativ asupra prețurilor”, a declarat Torgrim Reitan, director financiar al companiei norvegiene Equinor.

Un alt factor de tensiune pe piață este situația livrărilor de gaz prin conductele din Rusia. Gazprom a încetat, începând cu 16 noiembrie, furnizarea de gaz către OMV, compania austriacă care refuzase să plătească pentru gazul livrat în ultimele luni, încercând să recupereze o sumă de 230 milioane de euro stabilită de un tribunal de arbitraj.

Deși Gazprom continuă să furnizeze gaz prin Ucraina către Europa la aceleași volume ca înainte de 16 noiembrie (42,4 milioane de mc pe zi), OMV nu poate să-l preia, dar are posibilitatea să cumpere gaz de la țările care primesc aceste livrări, cum ar fi Slovacia. OMV a asigurat că își satisface complet nevoile de consum din alte surse.

„Majoritatea clienților OMV sunt membri ai NATO, chiar dacă Austria rămâne nominal neutră”, a declarat Jon Trisi, editor al newsletter-ului investițional Fuller Treacy Money. „Strategia Rusiei de ‘iarnă lungă și rece’ este doar una dintre multe tactici pe care le încearcă în afacerea dincolo de Ucraina.”

Piața este, de asemenea, preocupată de faptul că din ianuarie tranzitul de gaz prin Ucraina se va opri, ceea ce va afecta mai mulți procente din importurile de gaz ale Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău