Statul moldovean și-a luat țeapa secolului! Angajații din construcții lasă o gaură de 3 miliarde de lei la buget

07 Dec. 2023, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2023, 12:32 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent, industria construcțiilor din Republica Moldova se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de muncitori angajați informal, potrivit declarațiilor economistului Veaceslav Ioniță. Din cei 68,5 mii de lucrători în domeniul construcțiilor, doar 22,8 mii au contracte de muncă și salarii plătite oficial, semnalând astfel un nivel ridicat de angajare în economia informală.

Datele furnizate de economist arată că 43,5 mii de muncitori din construcții lucrează fără un contract de muncă și fără venituri declarate oficial, atingând astfel cota maximă din toți anii de când există această ramură în Moldova. De asemenea, 2,3 mii de persoane desfășoară activități similare în regiunea transnistreană.

Analiza lui Ioniță relevă că, în anul 1985, sectorul construcțiilor a atins apogeul cu 145,9 mii de persoane angajate. Ulterior, a urmat o perioadă de declin accentuat, numărul celor ocupați redusându-se de trei ori până la 52,6 mii persoane în anul 2000.

În regiunea transnistreană, până în 1995, numărul celor angajați în construcții reprezenta 17% din totalul pe țară, corespunzând cu proporția populației din acea regiune raportată la total. În prezent, după o scădere de zece ori a numărului de angajați în construcții, de la 25 mii în 1985 la 2,3 mii în acest an, ponderea celor din stânga Nistrului a scăzut până la 3,4% din totalul pe țară.

Pe malul drept al Nistrului, asistăm în prezent la o creștere ușoară a numărului de angajați în construcții, preponderent din sectorul informal. În perioada sovietică, pe malul drept al Nistrului, existau oficial 120 mii de angajați în construcții, iar în prezent numărul salariaților este de cinci ori mai mic, constituind doar 23,3 mii de persoane. Restul celor 43,4 mii de persoane activează în economia informală, fără contract de muncă, salariu oficial și fără achitarea taxelor sau impozitelor. În acest an, evaziunea fiscală a celor ocupați informal în construcții este estimată la 3 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău