STOP Cadru! Sunt sau nu în farmacii preparate medicamentoase de renunțare la fumat? Ce zice Ministerul Sănătății

05 Mart. 2025, 13:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Mart. 2025, 13:52 // Actual //  bani.md

Comisia parlamentară Protecție socială, sănătate și familie a avizat astăzi noi modificări la Legea privind controlul tutunului. Proiectul a fost prezentat de Ministerul Sănătății și prevede înăsprirea legii anti-fumat. În același timp, deputații s-au arătat interesați cum autoritățile îi sprijină pe cetățeni să renunțe la fumat, iar reprezentanții Ministerului au declarat că proiectul înaintat nu vizează acest aspect, scrie unimedia.info.

În cadrul ședinței Comisiei Protecție socială, sănătate și familie, deputata PAS Ana Oglinda a întrebat autorii documentului ce instrumente există pentru a ajuta persoanele să renunțe la fumat. Secretarul general adjunct al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a declarat că proiectul are alte obiective.

„Acestea nu sunt prevederi legale, ceea ce este prevăzut în lege. În lege, reglementăm produsele de tutun, ambalajele și modalitatea de consum ale acestora. Cu privire la mecanisme de renunțare la fumat, în 2016 a fost instituită linia verde de renunțare la fumat în cadrul Dispensarului Republican de Narcologie. La fel, este elaborat protocolul clinic pentru lucrătorii medicali care sunt instruiți privind sfatul minimal acordat fumătorilor”, a menționat Nicolaescu.

Reprezentanta Ministerului Sănătății a mai declarat că singurul element care lipsește în prezent este acoperirea terapiei medicamentoase din fondurile de asigurări. Nicolaescu susține că preparatele de substituție nicotinică există pe piață, însă fumătorii le procură din cont propriu.

Anterior, însă, fostul director adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru, a menționat că aceste medicamente nu sunt prezente pe piața moldovenească.

„Acestea pot fi procurate din România, pentru că la noi în țară nu sunt înregistrate la Agenția Medicamentului”, a precizat Ion Șalaru.

Acest lucru a fost confirmat și de specialiști în domeniu, dar și de reprezentanții companiilor farmaceutice. Fostul manager al companiei Johnson & Johnson în Moldova, producătoare a singurului medicament care a fost disponibil pentru terapia de substituție a nicotinei, „Nicorette”, a declarat că medicamentele au dispărut din cauza reglementărilor excesive a pieței farmaceutice.

„Pentru orice companie farmaceutică care are în portofoliu un medicament pentru tratarea dependenței de nicotină, piața din Moldova, cu 27,6% din populație fumătoare, reprezintă o adevărată mină de aur. Există însă un „dar” foarte important: din cauza reformelor implementate privind înregistrarea, stabilirea prețurilor și reglementarea medicamentelor, vânzarea acestora în Moldova a devenit pur și simplu neprofitabilă”, a spus fostul manager Johnson & Johnson în Moldova.

Ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății relevă că Republica Moldova este unicul stat din regiunea europeană în care consumul de tutun va crește în continuare. Estimările arată că, în 2020, prevalența fumatului constituia 25,8%, iar în următorii zece ani se prognozează o creștere de peste 2%.

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA