Străinii se înghesuie să cumpere boduri de stat americane. A fost atins un nou record – 8 trilioane de dolari

16 Feb. 2024, 15:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Feb. 2024, 15:58 // Actual //  bani.md

Investițiile străine în obligațiunile guvernamentale americane au atins din nou un nivel record în decembrie, potrivit datelor publicate joi de Departamentul de Trezorerie al SUA. Sumele investițiilor crește pentru a doua lună consecutiv.

În decembrie, străinii dețineau obligațiuni americane în valoare de 8,06 trilioane de dolari; recordul anterior a fost de 7,808 trilioane de dolari și a fost atins în noiembrie 2023. Comparativ cu anul trecut, investițiile străine au crescut cu 10,5%. Cererea de obligațiuni a crescut în ultimele luni pe fondul scăderii randamentelor. Acest lucru se datorează faptului că piața stabilește prețul pentru relaxarea politicii monetare a Fed.

Cei mai mari trei deținători de obligațiuni americane – Japonia, China și Marea Britanie – și-au majorat achizițiile de bonduri guvernamentale SUA.

Investitorii japonezi și-au mărit investițiile la 1,138 trilioane de dolari în decembrie, față de 1,127 trilioane de dolari în noiembrie. Acesta este maximul din august 2022. Japonia rămâne cel mai mare deținător nerezident al datoriilor guvernamentale SUA. Investițiile chineze au crescut la 816,3 miliarde de dolari, față de 782 de miliarde de dolari în noiembrie. Aceasta este a doua lună consecutiv de creștere după șapte luni de declin. În octombrie, deținerile au scăzut la un nivel minim de 763,5 miliarde USD din martie 2009. Între timp, Marea Britanie a înregistrat un record de 753,7 miliarde USD în decembrie.

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani a început de la 4,22% în noiembrie, dar până la sfârșitul lunii a scăzut cu 36 de puncte de bază, până la 3,86%. Declinul a coincis cu o atenuare a retoricii Fed.

Datele au arătat, de asemenea, intrări în principalele clase de active din SUA.

Intrările nete în obligațiunile de stat s-au ridicat la 33,8 miliarde de dolari, după 72,4 miliarde de dolari revizuite în noiembrie.

Acțiunile au strâns 79,7 miliarde de dolari în decembrie, în comparație cu o ieșire de 200 de milioane de dolari în luna anterioară.

Străinii au continuat să crească investițiile în obligațiuni corporative și ipotecare, achiziționând aceste titluri pentru 23,8 miliarde de dolari, respectiv 4,6 miliarde de dolari.

În general, intrările nete în titluri de creanță și fluxurile bancare s-au ridicat la 139,8 miliarde de dolari în decembrie, comparativ cu 223,3 miliarde de dolari revizuite în noiembrie, potrivit datelor Trezoreriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Iul. 2025, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 15:34 // Actual //  Ursu Victor

În lipsa unui orizont clar de încheiere a războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a început să elaboreze în regim de urgență un nou plan de finanțare pentru guvernul de la Kiev, destinat acoperirii unui deficit bugetar estimat la 19 miliarde de dolari în anul 2025, relatează Financial Times.

Potrivit surselor apropiate discuțiilor, Comisia Europeană analizează mai multe opțiuni, inclusiv acordarea de ajutoare militare sub formă de granturi extrabugetare, dar și majorarea contribuției europene la un mecanism G7 de 50 de miliarde de dolari bazat pe viitoarele venituri obținute din activele valutare rusești înghețate.

„Mulți sperau că în 2024 va fi atins un acord de încetare a focului care să reducă povara bugetară a Ucrainei, dar acum e clar că avem o gaură financiară serioasă”, a declarat un oficial european implicat în negocieri. Potrivit FMI, în cazul în care războiul ar fi luat sfârșit în acest an, nevoile bugetare ale Ucrainei ar fi putut fi acoperite până la mijlocul lui 2026. Însă, în prezent, nici Kievul și nici Bruxelles-ul nu mai iau în calcul acest scenariu optimist.

Îngrijorările sunt amplificate și de incertitudinile privind continuitatea sprijinului american. În acest context, UE își propune să asigure resursele necesare Ucrainei înainte de venirea iernii. Una dintre ideile discutate ar fi acordarea de granturi militare bilaterale, contabilizate separat de bugetul UE, dar recunoscute ca cheltuieli naționale de apărare – un gest care ar contribui la obiectivul NATO de a atinge 5% din PIB pentru apărare.

Totodată, oficialii europeni analizează și posibilitatea de a valorifica mai eficient profiturile generate de activele rusești înghețate. Printre opțiuni se numără fie accelerarea acordării de împrumuturi garantate cu veniturile viitoare din aceste fonduri, fie plasarea acestora în instrumente financiare mai riscante, cu randamente mai mari.

La sfârșitul săptămânii, la Roma urmează să aibă loc o conferință dedicată reconstrucției Ucrainei, însă liderii europeni admit că, pe termen scurt, problema acută rămâne bugetul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO