VIDEO MAI, mai puternic datorită unui proiect european. Poliția va fi dotată cu tehnologii de ultimă generație

15 Feb. 2024, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Feb. 2024, 16:04 // Actual //  bani.md

Angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) își vor consolida capacitățile operaționale și combatere a criminalității în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană (UE). Este vorba despre hubul „EU4Security Moldova”, care va permite oamenilor legii să furnizeze servicii mai calitative în domeniul securității.

EU4Security Moldova, finanțat de către Comisia Europeană și implementat de către Agenția Uniunii Europene Formare în Materie de Aplicare a Legii (CEPOL). Proiectul va răspunde necesităților MAI în domeniul educației, integrității și digitalizării.

CEPOL este centrul UE pentru formarea în domeniul aplicării legii, care facilitează prevenirea și combaterea infracțiunilor grave și a criminalității organizate, a terorismului și a amenințărilor emergente la adresa securității prin facilitarea și consolidarea cooperării transfrontaliere prin intermediul formării profesionale.

„Prin acest proiect, ne propunem să îi ajutăm pe omologii noștri din Moldova să rămână în fața criminalității. CEPOL este gata să își intensifice eforturile de consolidare a capacităților personalului ministerului, astfel încât acesta să poată răspunde mai bine, acum și în viitor, la amenințările volatile la adresa securității care afectează țara”, a declarat Alexandru Niculiță, șeful Direcției de cooperare internațională a CEPOL.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Poliția Moldovei va beneficia de fonduri pentru dotare cu tehnologie de ultimă generație, astfel încât să crească rata de combatere a criminalității cibernetice și a traficului cu arme de foc, iar angajații MAI vor beneficia de oportunități de formare și dezvoltare profesională.

„EU4Security Moldova este un proiect important pentru a îmbunătăți securitatea noastră comună, pentru a ne menține cetățenii în siguranță. Acesta va contribui la lupta împotriva traficului de arme de foc, care reprezintă o amenințare tot mai mare în Moldova, și împotriva criminalității cibernetice, o mare provocare a prezentului. Per ansamblu, proiectul este un pas important în călătoria noastră spre un viitor european comun și spre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat la deschiderea hubului Ylva Johansson, comisară europeană pentru Afaceri Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros a spus că inițiativa reprezintă o dovadă a angajamentului Moldovei „de a construi un viitor mai sigur, mai rezistent și mai favorabil incluziunii”.

„Sunt convins că eforturile noastre de colaborare vor conduce la un impact tangibil și pozitiv asupra peisajului de securitate din Moldova. Ministerul Afacerilor Interne este alături de colegii noștri din domeniul securității din Europa, iar schimbul de opinii de astăzi este foarte important în fortificarea cooperării și continuitatea acțiunilor viitoare”, a menționat șeful MAI.

În cadrul evenimentului, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a vorbit despre angajamentul UE de a sprijini eforturile Republicii Moldova în vederea integrării sale europene.

„Ne-am angajat să ne asigurăm că un număr mai mare de funcționari din Moldova beneficiază de oportunități de învățare. Este esențial să facilităm consolidarea competențelor acestora și să dezvoltăm forțe de poliție apropiate și în serviciul cetățenilor săi, în conformitate cu acquis-ul UE. Acest proiect este un semn al angajamentului de neclintit al UE de a sprijini Moldova în realizarea aspirațiilor sale europene, în fortificarea securității sale și în consolidarea rezilienței sale”, a punctat diplomatul.

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău