Studenții USM au șansa să efectueze stagiile de practică în cadrul CCI. Instituțiile au semnat un acord de colaborare

20 Mai 2021, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Mai 2021, 14:53 // Actual //  MD Bani

USM și CCI au organizat pe parcursul anilor diverse evenimente care susțin promovarea mediului de afaceri, expoziții și târguri, seminare, instruiri și altele. Astăzi, 20 mai 2021, Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) au încheiat un Acord de colaborare pentru dezvoltarea capacităților de asigurare a pieței muncii cu specialiști de înaltă calificare, apți să genereze inovaţii şi tehnologii moderne care să contribuie la sporirea competitivității economiei naționale.

Universitatea de Stat din Moldova este membră a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Instituția participă activ la dezvoltarea economiei naționale prin formarea specialiștilor de înaltă calificare în domeniul de profil care corespund cerinţelor actuale ale pieţei muncii.

Rectorul USM, dr, conf. univ. Igor Șarov și preşedintele CCI a RM, Serghei Harea au semnat un Acord de colaborare în interesul de a menține tinerii în țară și de a le oferi oportunități de angajare acasă.

Datorită acestui Acord de colaborare se va intensifica procesul de organizare și desfășurare a stagiilor de practică ale studenților și masteranzilor USM în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și al companiilor membre ale CCI, cu perspective de formare a carierei profesionale.

Principalele obiective ale Acordului de colaborare sunt:

  • pregătirea cadrelor de specialitate pentru economia națională;
  • formarea continuă şi recalificarea cadrelor companiilor autohtone;
  • realizarea stagiilor de practică a studenţilor şi masteranzilor;
  • identificarea și implementarea proiectelor comune în domeniile de interes;
  • identificarea surselor de finanțare a partenerilor de dezvoltare pentru implementarea activităților comune;
  • promovarea serviciilor și realizărilor instituțiilor în domeniile de interes;
  • schimb de experienţă în aspectele practice ale domeniului de interes ș.a.

Rectorul USM, dr., conf. univ. Igor Șarov și-a exprimat convingerea că Acordul reprezintă o oportunitate cu impact semnificativ și de durată, întrucât domeniul pentru cooperare între reprezentanții mediului de afaceri și cei ai mediului academic este unul destul de vast.

De asemenea, la finalul evenimentului, președintele CCI și rectorul USM i-au îndemnat pe cei prezenți să se vaccineze împotriva COVID-19, pentru a reveni cât mai curând la normalitate și la studiile față-în-față, începând cu 1 septembrie a.c. În acest context, amintim că USM susține maratonul universitar de imunizare „De la student la student” organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în perioada 21-23 mai.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 11:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 11:16 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 3 %, până la 10,52 miliarde USD, în primul trimestru al anului 2025, pe fondul avansului îndatorării sectorului privat (+270,8 milioane USD) și al unei creșteri moderate a datoriei publice (+33 milioane USD). Raportul datorie externă/PIB s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale față de sfârșitul lui 2024, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Datoria pe termen lung rămâne dominantă (74,9 % din total), urcând cu 1,1 % față de finele anului trecut. Împrumuturile scadente în următoarele 12 luni indică o scadență medie implicită de 7,1 ani, semn al creșterii plăților de serviciu ale datoriei și al temperării accesului la noi împrumuturi. Datoria pe termen scurt (25,1 % din total) a urcat cu 8,9 %, reflectând presiuni suplimentare de refinanțare.

Datoria publică externă s-a cifrat la 4,34 miliarde USD (41,3 % din total), aproape integral pe termen lung. În structura pe scadență reziduală, 391 milioane USD din împrumuturile pe termen lung ajung la maturitate în următoarele 12 luni, administrația publică concentrând 97 % din aceste obligații.

Fondul Monetar Internațional este principalul creditor al statului, cu 31,7 % din portofoliu (1,38 miliarde USD), urmat de Grupul Băncii Mondiale (25,7 %) și de Banca Europeană pentru Investiții (10,7 %). Împrumuturile, alocările de DST și titlurile de datorie însumează 7,35 miliarde USD (69,9 % din datoria externă), în ușoară creștere față de sfârșitul lui 2024, ponderea covârșitoare aparținând datoriilor de stat directe față de organisme financiare internaționale și guverne străine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO