SUA prinse în capcană: Un aliat din Orientul Mijlociu face jocul Rusiei, abandonând America

08 Iun. 2023, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2023, 10:35 // Actual //  bani.md

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 450 de zile a produs mari schimbări pe scena geopolitică a lumii, iar multe state au impus sancțiuni Rusiei. Însă au existat și excepții, astfel că un aliat al Statelor Unite din Orientul Mijlociu, Emiratele Arabe Unite a făcut jocul Moscovei în timpul conflictului, îndepărtându-se de America.

Experții consideră că Statele Unite nu trebuie să stea nepăsătoare și să ia atitudine în privința Emiratelor Arabe Unite, un vechi partener al Washingtonului, care și-a intensificat legăturile cu regimul lui Putin și nu a aderat la sancțiunile occidentale, potrivit Washington Times.

Deși mulți dintre aliații istorici ai Americii pretind că sunt în continuare prieteni, ei lucrează de fapt pentru a submina interesele SUA în regiunea Orientului Mijlociu, așa cum este cazul Emiratelor Arabe Unite.

Emiratele, văzute cândva un aliat de încredere al Americii, acum adoptă politici care reflectă ostilitate față de Statele Unite, în regiune. Academicianul Matthew Hedges susține că Emiratele au lucrat cu americanii la apogeul ”războiului împotriva terorii”.

Dar acum, cu apariția Rusiei și Chinei, ca amenințări existențiale la adresa securității și intereselor americane din Orientul Mijlociu, EAU au început să facă jocurile Rusiei.

De fapt, acțiunile sale recente care facilitează o creștere masivă a influenței ruse și chineze în regiune obligă pe cineva să se întrebe dacă SUA ar trebui să continue să trateze Emiratele Arabe Unite ca pe un prieten și aliat.

Emiratele Arabe Unite oferă în mod activ acces comercial firmelor din Rusia, ajutând Moscova să eludeze sancțiunile occidentale. În plus, unele surse spun că EAU și Rusia au creat o alianță în domeniul Serviciilor de Informații, care să vizeze SUA și Marea Britanie.

Parteneriatul în creștere al Emiratelor Arabe Unite cu Rusia reprezintă o amenințare imediată la adresa intereselor SUA în regiunea Orientului Mijlociu, a securității europene și a statului de drept internațional.

Rapoartele recente ale Consiliului Național de Informații din Statele Unite subliniază necesitatea critică de a reevalua relația SUA cu Emiratele Arabe Unite. Buna-credință generată la Washington față de Emiratele Arabe Unite în trecut a făcut loc unei ostilități emergente care necesită o reevaluare a faptului dacă Abu Dhabi mai poate fi tratat ca un partener prietenos.

Washingtonul nu poate sta cu mâinile în brațe în timp ce Emiratele Arabe Unite se îndreaptă spre China și Rusia. O America tăcută va fi văzută ca un factor favorizant, pe măsură ce regiunea va aluneca în mâini ostile. Acest lucru a început deja, deoarece și alte națiuni africane cedează în fața Moscovei și Beijingului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO