Suedia șochează UE cerând extiderea subvențiilor pentru cărbune

20 Iun. 2023, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2023, 09:35 // Actual //  Lupu Eduard

O propunere de ultim moment de extindere a subvențiilor pentru centralele pe cărbune a deranjat luni planurile țărilor membre ale Uniunii Europene de a aproba o reformă a pieței energetice care a fost concepută pentru tranziția sistemului energetic către o energie mai curată.

Miniștrii energiei din țările UE s-au întâlnit luni la Luxemburg pentru a conveni o poziție comună cu privire la noile reguli ale pieței energetice a UE, menite să extindă energia cu emisii scăzute de carbon și să evite repetarea crizei energetice de anul trecut, scrie Reuters.

Reforma propusă urmărește să facă prețurile la energie mai stabile și mai previzibile, prin introducerea de noi surse regenerabile susținute de stat și centrale nucleare cu emisii scăzute de carbon în „contracte pentru diferență” cu preț fix. Miniștrii trebuie să rezolve detalii precum cum să cheltuiască orice venituri obținute de aceste scheme de subvenții.

Dar discuțiile au fost complicate de o propunere de ultim moment a Suediei, care deține președinția rotativă a UE, de a permite țărilor să prelungească subvențiile pentru centralele pe cărbune, în baza cărora sunt plătite pentru a menține suficientă capacitate de generare a energiei în standby pentru a evita întreruperile de curent.

Polonia – care și-ar putea prelungi schema de sprijin pentru centralele pe cărbune dincolo de 2025 conform propunerii – a cerut luni altor guverne să înțeleagă nevoile de securitate energetică ale fiecărei țări.

Unele țări din UE spun că au nevoie de mai multă flexibilitate în ceea ce privește renunțarea la cărbune. Polonia obține aproximativ 70% din energie din cărbune.

Ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes, a descris propunerea de extindere a subvenţiilor pentru centralele pe cărbune ca fiind “surprinzătoare”, adăugând că o mare parte din statele membre UE se opune unei astfel de decizii, potrivit Agerpres.

“Vineri, preşedinţia suedeză a făcut ceva într-adevăr suprinzător, care slăbeşte politica noastră de mediu, redeschizând posibilitatea subvenţionării centralelor pe cărbune”, le-a spus jurnaliştilor Turmes, înaintea reuniunii de la Luxemburg a miniştrilor Energiei din UE.

Şi ministrul Energiei din Belgia, Tinne Van Der Straeten, a avertizat că este propunerea este “inacceptabilă”.

“În legislaţia belgiană este deja inclusă obligaţia de a deveni neutri din punct de vedere climatic şi de a avea un declin semnificativ al emisiilor până în 2030 şi 2040. Deci, propunerea nu poate fi acceptată”, le-a spus jurnaliştilor oficialul belgian, înaintea reuniunii miniştrilor Energiei din UE.

La rândul său, ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a numit propunerea de extindere a sprijinului financiar pentru centralele pe cărbune ca o “abordare ambiţioasă”, un indiciu că Parisul este mai deschis spre o astfel de decizie decât alte state membre UE, cum ar fi Germania.

“Trebuie să ţinem cont de realitatea din fiecare ţară pentru asigurarea capacităţii ei de a furniza energie oamenilor şi industriei”, a declarat Agnes Pannier-Runacher.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău