Suferinţa britanicilor se adânceşte după Brexit

17 Nov. 2022, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Nov. 2022, 06:00 // Actual //  Lupu Eduard

Londra îşi pierde titlul de cea mai mare bursă de acţiuni din Europa, angajaţii britanici nu mai vor să fie plătiţi în lire sterline, inflaţia urcă la un maxim pe 41 de ani, firmele britanice renunţă la exporturi din cauza Brexitului.

Lista problemelor cu care se confruntă Marea Britanie se îngroaşă.
Londra îşi pierde titlul de cea mai mare bursă de acţiuni din Europa, angajaţii britanici nu mai vor să fie plătiţi în lire sterline, inflaţia urcă la un maxim pe 41 de ani, firmele britanice renunţă la exporturi din cauza Brexitului. Lista problemelor cu care se confruntă Marea Britanie se îngroaşă.
Londra şi-a pierdut statutul de cea mai mare bursă de acţiuni din Europa, titlul fiind preluat de Paris, potrivit Bloomberg. Este un alt semn simbolic al statutului în diminuare al Marii Britanii după Brexit. Se

„Economia britanică ca întreg a fost permanent afectată de Brexit“, declara recent Michael Saunders, fost strateg al Bank of England. „Ne­voia de majorări de taxe şi redu­ceri de cheltuieli nu ar exista dacă Brexitul nu ar fi redus producţia po­tenţială atât de mult“.

Piaţa britanică de acţiuni suferea de ceva timp din cauza performanţei slabe a economiei, însă acest an a fost mai rău din cauza crizei energiei, in­flaţiei de două cifre şi turbulenţelor economice provocate de controver­sa­tul plan de reducere a impozitelor al fostului premier Liz Truss.
Lira sterlină se îndreaptă de ase­menea către cel mai slab nivel în raport cu dolarul de la mijlocul anilor ’80. Din această cauză, angajaţii britanici, de la bănci mari la startup-uri mici, întreabă de luni întregi dacă nu cumva pot fi plătiţi în dolari în loc de lire sterline. Companii de recru­tare, experţi în relocare şi manageri susţin că depre­cierea puternică a lirei sterline creea­ză probleme atât pen­tru angajaţi, cât şi pentru firme în Marea Britanie după Brexit în condi­ţiile în care piaţa muncii rămâne sub presiune, iar lupta pentru talente continuă.

Inflaţia reprezintă o altă pro­ble­mă majoră pentru britanici. Scumpi­rea dramatică a energiei a împins ra­ta inflaţiei chiar mai sus decât aştep­tările, la un maxim pe 41 de ani în octombrie, sporind presiunea asupra băncii centrale a ţării să majoreze dobânzile din nou.

Indicatorul preţurilor de consum a urcat la 11,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Strategii Bank of England s-au declarat pregătiţi să majoreze costu­rile finanţării în forţă pentru a aduce inflaţia sub control. Inflaţia este a­cum de peste cinci ori mai mare decât ţinta de 2% a BoE în pofida a opt majorări de dobânzi în ultimul an.

Ministrul finanţelor Jeremy Hunt a anunţat că va ajuta banca să readucă inflaţia la ţintă prin măsuri „dure, dar necesare“ pentru diminu­a­rea deficitului bugetar.

La ani după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, busi­nessu­rile ţării se confruntă în conti­nuare cu scăderi ale vânzărilor în condiţiile în care birocraţia îngreu­nează exporturile către blocul european.

Renumitul retailer londonez Fortnum & Mason, de exemplu, nu şi-a mai trimis bunurile în majoritate ţărilor UE din ianuarie cel puţin după ce suspendarea „temporară“ a exporturilor către Europa s-a prelungit.
Vasta majoritate a businessurilor britanice, 80% dintre cele înregistrate la Camerele Britanice de Comerţ, întâmpină dificultăţi în a exporta de la Brexit.

Realitatea Live

09 Mai 2024, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mai 2024, 17:12 // Actual //  bani.md

Miercuri, 8 mai, în cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobat proiectul de modificare a Regulamentului privind modul de compensare a cheltuielilor unității în învățământul dual. Astfel, solicitantul compensației trebuie să prezinte un certificat de conformitate emis de Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI a RM). Alte verificări ale dosarului, în afara celor financiare legate de admisibilitatea cheltuielilor, nu vor mai fi necesare.

Prezent în cadrul ședinței, Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, a salutat decizia cabinetului de miniștri și a subliniat importanța aprobării Hotărârii.

„Este important să ne îndreptăm către o nouă etapă, și anume să aliniem pregătirea cadrelor din sistemul educațional tehnic cu programele naționale, resursele statului și resursele donatorilor. Cu sprijinul acordat de stat, vom reuși să dezvoltăm o economie capabilă să facă față cerințelor și concurenței din cadrul Uniunii Europene”, a declarat Sergiu Harea.

De asemenea, conform proiectului aprobat, vor fi admise pentru compensare următoarele cheltuieli suportate în anul respectiv de studii (1 septembrie – 31 august):

  • Remunerația de formare profesională (fără adaosuri și sporuri), dar nu mai mult de 30% din cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Salariul de bază lunar al maistrului-instructor care a instruit elevii în învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Cheltuielile pentru serviciile acordate de către Camera de Comerț și Industrie a RM în vederea realizării prevederilor ce vizează învățământul dual;
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru instruirea psihopedagogică de cel puțin 20 credite ale maistrului-instructor;
  • Cheltuielile pentru organizarea locurilor de instruire (amortizarea mijloacelor fixe, a activelor nemateriale, întreținerea și reparația mijloacelor fixe, cheltuielilor de birotică);
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru serviciile de formare profesională achitate instituției de învățământ profesional tehnic în care se instruiește elevul prin învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate.

Măsură va reprezenta o motivație în plus pentru cele aproximativ 171 de scrisori de intenție ale unităților economice pentru realizarea învățământului dual în anul 2024, cu un număr de peste 2000 de locuri disponibile.

Conform datelor, în anul de studii 2023-2024, aproximativ 1700 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 30 de instituții de învățământ profesional tehnic în parteneriat cu circa 140 de unități economice.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău