În Republica Moldova va fi creată o rezervă de stat de gaze naturale. Furnizorul va fi obligat să asigure rezerve suficiente pentru acoperirea consumului pe parcursul a două luni de iarnă, potrivit proiectului de modificare a Legii gazelor naturale, care a fost expus consultărilor publice.
Estimările arată că după adoptarea modificărilor propuse la Legea gazelor naturale și reglementările vor fi create rezerve de gaze naturale pentru a îmbunătăți fiabilitatea aprovizionării cu gaze naturale, vor fi clarificate sarcinile și responsabilitățile autorităților implicate în managementul situațiilor de urgență în sectorul gazelor naturale, va fi creat cadrul legal necesar pentru a asigura transparența pieței angro de gaze naturale pentru a exclude abuzurile și/sau acțiunile de manipulare a pieței gazelor naturale, va fi eliminată ambiguitatea în interpretarea acțiunilor care ar putea fi considerate manipulare a pieței în legătură cu obligațiile impuse participanților la piața gazelor naturale care dețin informații insider”, se spune în proiectul de lege.
Totodată, ANRE va putea asigura monitorizarea eficientă a pieței angro de gaze naturale și va dispune de mijloacele necesare pentru intervenția operațională pentru prevenirea și contracararea manipulărilor și abuzurilor pieței de către participanții la piața gazelor naturale, inclusiv prin aplicarea unor sancțiuni specifice în acest scop. Modificările prevăd că furnizorul de ultimă instanță este obligat să asigure stocarea gazelor naturale într-o cantitate suficientă pentru a acoperi consumul acestuia pe parcursul a două luni de iarnă.
ANRE va stabili cantitatea de gaz ce urmează a fi stocată în conformitate cu prezentul regulament și va actualiza aceste volume după caz. Dacă există mai mulți furnizori siguri, atunci cantitatea de stoc trebuie împărțită proporțional cu cotele de piață ale acestor furnizori. Cantitatea de gaze naturale stocate poate fi utilizată integral sau parțial prin decizia Comisiei pentru situații de urgență. Volumul de gaze naturale stocat poate fi utilizat în întregime sau parțial de către furnizorul care îl deține pentru a reduce costul de achiziție a gazelor naturale în cazul prețurilor mari ale gazelor pe piețele internaționale, cu condiția ca acesta să aibă un contract de achiziție de gaze stabil și garantat pentru minimum șase luni de consum. În acest caz, gazele naturale stocate trebuie restabilite în maximum 6 luni de la începerea utilizării gazelor naturale stocate”, mai spune proiectul de lege.
Se prevede că la stabilirea prețurilor reglementate ale acestui furnizor trebuie luate in considerare costurile de depozitare si costurile financiare rezonabile asociate cu achiziționarea gazelor înmagazinate pe baza documentelor justificative. Costul gazelor naturale stocate ar trebui să fie luat în considerare de ANRE la stabilirea prețurilor reglementate pentru acest furnizor la utilizarea acestei cantități de gaze naturale. Guvernul poate stabili o obligație de serviciu public pentru traiderul sau furnizorul de gaze naturale pentru a asigura stocarea gazelor naturale. Gazele naturale achiziționate conform prezentei clauze vor reprezenta o rezervă de stat în conformitate cu Legea cu privire la rezervele de stat și de mobilizare, iar comerciantul sau furnizorul care o deține este depozitarul responsabil. Cantitatea de gaze naturale stocate este utilizată prin decizia Comisiei pentru Situații de Urgență sau prin hotărârea Guvernului.
În legea Gazelor Naturale se introduce un articol special privind activitățile de tranzacționare, care descrie în detaliu drepturile și obligațiile companiilor licențiate pe piața angro a gazelor naturale. De asemenea, se prevede că furnizorii de gaze sunt obligați să încheie și să reînnoiască contracte de furnizare a gazelor naturale într-un interval de timp rezonabil și să le transmită spre informare ANRE cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea contractelor anterioare. ANRE va efectua cel puțin o dată la 2 ani o cercetare de piață, în baza căreia se vor stabili măsurile necesare și proporționale pentru a încuraja concurența pe piața gazelor naturale și, prin urmare, pentru a crea condițiile necesare creșterii eficienței pieței gazelor. S-a convenit că dacă, pe baza rezultatelor cercetării de piață, agenția descoperă că piața relevantă a gazelor naturale nu este efectiv concurențială, atunci ANRE va înființa întreprinderi cu o cotă semnificativă de piață și le va impune obligații sau măsuri de reglementare”, detaliază legea propusă consultărilor publice.
Chișinăul a trecut în luna octombrie printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.