Sume fabuloase încasate de companiile de microfinanțare! Au contabilizat un profit de 918 milioane de lei

27 Feb. 2024, 16:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
27 Feb. 2024, 16:25 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Companiile de microfinanțare au contabilizat un profit de 918 milioane de lei, cu 30% mai mult în nouă luni ale anului 2023 față de perioada similară a anului precedent, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Volumul total al creditelor acordate de instituțiile de credit nebancare a atins suma de 13,7 miliarde de lei, cu 20% față de aceeași perioadă din 2022.

Microinvest a reușit să se mențină în fruntea pieței, înregistrând un profit de 253,1 milioane lei în comparație cu 197,4 milioane lei în aceeași perioadă a anului anterior, ceea ce înseamnă o creștere de 28,2%.

Pe locul doi se află compania Easy Credit, cu un profit de 181,9 milioane lei, în timp ce Sebo Credit a înregistrat o creștere semnificativă a profitului, aproape dublându-l față de anul precedent, ajungând la 83,4 milioane lei.

Alte organizații de credit nebancare notabile care au înregistrat creșteri semnificative ale profiturilor includ Express Leasing & Microcredit și Credit Rapid, cu sume de 47,5 milioane lei, respectiv 39,7 milioane lei.

Pe de altă parte, există și organizații de microfinanțare cu rezultate negative, cum ar fi Super Credit și Credit Nobil, care au înregistrat pierderi de 15,9 milioane lei, respectiv 10,7 milioane lei, similar cu rezultatele din anul precedent.

Aceste date arată că sectorul instituțiilor de credit nebancare rămâne unul dinamic și competitiv, cu anumite organizații care reușesc să-și consolideze poziția pe piață, în timp ce altele se confruntă cu dificultăți financiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Eveniment de înmânare a certificatelor de grant în cadrul Programului de Granturi pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova
03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!