Sume fabuloase încasate de companiile de microfinanțare! Au contabilizat un profit de 918 milioane de lei

27 Feb. 2024, 16:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 16:25 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Companiile de microfinanțare au contabilizat un profit de 918 milioane de lei, cu 30% mai mult în nouă luni ale anului 2023 față de perioada similară a anului precedent, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Volumul total al creditelor acordate de instituțiile de credit nebancare a atins suma de 13,7 miliarde de lei, cu 20% față de aceeași perioadă din 2022.

Microinvest a reușit să se mențină în fruntea pieței, înregistrând un profit de 253,1 milioane lei în comparație cu 197,4 milioane lei în aceeași perioadă a anului anterior, ceea ce înseamnă o creștere de 28,2%.

Pe locul doi se află compania Easy Credit, cu un profit de 181,9 milioane lei, în timp ce Sebo Credit a înregistrat o creștere semnificativă a profitului, aproape dublându-l față de anul precedent, ajungând la 83,4 milioane lei.

Alte organizații de credit nebancare notabile care au înregistrat creșteri semnificative ale profiturilor includ Express Leasing & Microcredit și Credit Rapid, cu sume de 47,5 milioane lei, respectiv 39,7 milioane lei.

Pe de altă parte, există și organizații de microfinanțare cu rezultate negative, cum ar fi Super Credit și Credit Nobil, care au înregistrat pierderi de 15,9 milioane lei, respectiv 10,7 milioane lei, similar cu rezultatele din anul precedent.

Aceste date arată că sectorul instituțiilor de credit nebancare rămâne unul dinamic și competitiv, cu anumite organizații care reușesc să-și consolideze poziția pe piață, în timp ce altele se confruntă cu dificultăți financiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău