Superbogații lumii cer la Davos să le fie taxate „averile extreme”

18 Ian. 2024, 11:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
18 Ian. 2024, 11:59 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Peste 250 de miliardari şi milionari şi-au reiterat miercuri apelul adresat reprezentanţilor aleşi ai principalelor economii ale lumii să introducă taxe mai mari pentru cei mai bogaţi din societate.

Într-o scrisoare deschisă adresată liderilor politici reuniţi la Forumul Economic Mondial anual de la Davos, Elveţia, bogaţii semnatari au spus că doresc să transmită un mesaj clar: „Taxaţi bogăţia noastră extremă”.

„Suntem surprinşi că nu aţi reuşit să răspundeţi la o întrebare simplă pe care ne-am pus-o de trei ani: când veţi impozita averea extremă? Solicitarea noastră este simplă: vă rugăm să ne impozitaţi pe noi, cei mai bogaţi din societate. Acest lucru nu va schimba în mod fundamental nivelul nostru de viaţă, nici nu ne va priva copiii şi nici nu va afecta creşterea economică a naţiunilor noastre. Dar va transforma bogăţia privată extremă şi neproductivă într-o investiţie pentru viitorul nostru democratic comun” spune scrisoarea.
Semnatarii scrisorii, intitulată „Mândri să plătim mai mult”, provin din 17 ţări şi îi includ pe moştenitoarea Disney, Abigail Disney, scenaristul Simon Pegg şi Valerie Rockefeller, o moştenitoare a faimoasei familii din SUA.

Scrisoarea vine la scurt timp după ce Oxfam a declarat că cei mai bogaţi cinci oameni din lume şi-au dublat averea vastă din 2020 şi a avertizat că lumea ar putea avea primul său trilionar într-un deceniu.

În acelaşi timp, organizaţia de caritate a declarat luni că, dacă tendinţele actuale persistă, sărăcia nu va fi eradicată încă 229 de ani.

„Miliardarii îşi folosesc bogăţia extremă pentru a acumula putere şi influenţă politică, subminând simultan democraţia şi economia globală”, a declarat Brian Cox, semnatar al scrisorii Proud to Pay More şi actor care l-a interpretat pe miliardarul fictiv Logan Roy în filmul HBO „Succession”.

„E timpul să acţionăm. Dacă aleşii noştri refuză să abordeze această concentrare de bani şi putere, consecinţele vor fi grave”, a adăugat Cox.

Un nou sondaj realizat de Survation în numele „Patriotic Millonaires”, care a fost publicat alături de scrisoarea deschisă, a constatat că unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume susţin impozitele mai mari pe venitul lor.

Sondajul a chestionat peste 2.300 de respondenţi din ţările bogate din G20, care deţin fiecare mai mult de 1 milion de dolari în active investibile, excluzând casele lor.

Aceste active îi plasează printre cei mai bogaţi 5%.

Sondajul a constatat că 74% dintre respondenţi susţin impozite mai mari pe avere pentru a aborda criza costului vieţii şi pentru a îmbunătăţi serviciile publice, în timp ce trei sferturi dintre respondenţi susţin un impozit pe avere de 2% pentru miliardari şi mai mult de jumătate (54%) cred că această concentrare extremă a bogăţiei este o ameninţare la adresa democraţiei.

„De-a lungul istoriei, furcile au fost consecinţa inevitabilă a nemulţumirii extreme, dar astăzi, masele se îndreaptă către populism, care este în creştere în întreaga lume. Se întâmplă aici”, a spus Abigail Disney într-un comunicat.

„Cunoaştem deja soluţia pentru a ne proteja instituţiile şi a ne stabiliza ţara: impozitaţi bogăţia extremă. Ceea ce ne lipseşte este forţa politică de a face asta. Chiar şi milionarii şi miliardarii ca mine spun că este timpul. Elitele care se adună la Davos trebuie să ia această criză în serios”, a adăugat ea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Iun. 2024, 09:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
30 Iun. 2024, 09:43 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Constanța se pregătește să devină un pol de dezvoltare regională pe termen mediu și lung, datorită investițiilor publice și private ce depășesc 9 miliarde de euro. Conform analizei realizate de România Property Club în cadrul Constanța Real Estate Roundtable, aceste investiții aduc multiple oportunități pentru domeniul imobiliar.

Portul Constanța beneficiază de investiții în valoare de 1 miliard de euro, vizând lucrări de infrastructură, căi de acces și utilități pentru dezvoltarea terminalelor specializate în portul Constanța Sud – Molurile III S și IV S. În plus, CNAIR a lansat licitația pentru proiectarea și execuția autostrăzii Techirghiol, care va conecta Constanța de Olimp, oferind noi oportunități pentru sectorul hotelier și rezidențial din zona de sud a litoralului românesc.

Peste 1.000 de camere de hotel afiliate internațional sunt în dezvoltare, cu deschideri planificate între 2024 și 2028. Intrarea unor branduri renumite precum Crowne Plaza și Radisson BLU pe piața locală din Constanța reflectă încrederea în litoralul românesc.

Investitorul Iulius dezvoltă un complex multifuncțional pe un teren de 38 de hectare în parteneriat cu Oil Terminal. Proiectul va integra grădini urbane, birouri, zone de shopping și divertisment, facilități educaționale și culturale, și va îmbunătăți mobilitatea și conectivitatea zonei. În plus, investițiile într-un mini-oraș lângă baza militară Mihail Kogălniceanu vor permite găzduirea a până la 10.000 de soldați și familiile lor, scrie Ziarul Financiar.

Joint-venture-ul de 4 miliarde de euro dintre Romgaz și OMV va transforma România în cel mai mare producător de gaze din Europa. Proiectul a primit recent avizul de mediu, iar forajul este așteptat să înceapă în 2025, cu primele livrări de gaze estimate pentru 2027.

După o perioadă dificilă, cererea pentru apartamente noi din Constanța a crescut cu 16% în primele cinci luni ale anului 2024. Oferta a crescut cu 17%, iar prețul mediu pentru noile unități locative este de 1.718 euro/mp util plus TVA.

Constanța se bucură de una dintre cele mai mari densități de spații comerciale din România, datorită atractivității și traficului crescut în lunile de vară. Chiriile prime solicitate variază între 60 EUR/mp pentru centre comerciale și 4,3 EUR/mp pentru logistică. Finalizarea unor proiecte majore de infrastructură și aderarea la Spațiul Schengen ar trebui să stimuleze dezvoltarea sectorului logistic în Constanța.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău