Imperiul imobiliar din Franța al oligarhului Plahotniuc. Cum arată

18 Ian. 2024, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Ian. 2024, 12:12 // Actual //  Lupu Eduard

Procurorii anticorupție din Republica Moldova, în colaborare cu ofițerii din cadrul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție, au efectuat percheziții în mai multe proprietăți imobiliare deținute în Franța de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, aflat în prezent în urmărire internațională în legătură cu dosarul „Frauda Bancară”.

Acțiunile desfășurate în perioada 9-11 ianuarie 2024 au vizat trei bunuri imobile din departamentul Haute-Savoie, în orașul Sciez și localitățile Combloux, Chamonix Mont-Blanc, Sallanches și Douvaine. Aceste acțiuni au fost parte a eforturilor de investigație referitoare la presupusa implicare a lui Plahotniuc în sustragerea echivalentului a aproximativ un miliard de dolari din băncile moldovenești în perioada 2012-2014, conform dosarului „Frauda Bancară”.

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a obținut autorizație de la judecătorii de instrucție francezi pentru a efectua percheziții, audierea martorilor și aplicarea sechestrului asupra bunurilor în Franța. Acțiunile au vizat trei proprietăți, identificate prin schimbul de informații și coordonarea cu autoritățile franceze.

În comunicatul emis de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, se menționează că au fost depistate mai multe bunuri care ar aparține lui Plahotniuc, inclusiv un apartament și o vilă pe malul lacului Lèman. Aceste bunuri au fost puse sub sechestru în vederea investigației.

Acțiunile au inclus și ridicarea a 92.000 de euro și 3.000 de franci elvețieni, alături de suporturi tehnice, telefoane și documente care vor fi cercetate în cadrul cauzei penale. Mai mult, procurorii au confiscat documente care ar putea conține informații despre alte bunuri imobile și mobile ce ar aparține familiei Plahotniuc, inclusiv o vilă din Elveția.

Oamenii legii au identificat, printre altele, o vilă în curs de reconstrucție și o cabană tradițională în apropierea munților Alpi, toate presupuse a fi deținute de familia lui Plahotniuc. Acțiunile de percheziție au fost urmate și de audierea martorilor care au indicat că beneficiarul efectiv al acestor bunuri este fostul lider al Partidului Democrat din Moldova.

Vladimir Plahotniuc este pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite și Canada, iar mandatul de arestare pe numele său a fost emis în contextul dosarului „Frauda Bancară”. Procurorii și ofițerii din Republica Moldova au călătorit în Franța pentru a participa la procedurile desfășurate, iar investigația continuă pentru adunarea de probe în acest caz complex.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:00
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
03 Mai 2024, 13:00 // Slider //  Soroceanu Olga

Sergiu Hanganu a deschis pensiunea „Hanul lui Hanganu” în localitatea de baştină, Lalova, raionul Rezina, acum mai bine de 20 de ani. A început ca o afacere de familie, iar ulterior s-a extins. În prezent are angajate şase persoane, iar în perioada de vară numărul lucrătorilor creşte. 

Pensiunea oferă servicii de cazare, cu păstrarea autenticităţii şi a elementelor tradiţionale, moştenite din străbuni, dar şi gastronomie locală. Antreprenorul şi-a modernizat afacerea datorită finanţării nerambursabile obţinute din partea Guvernului Republicii Moldova şi a Uniunii Europene. 

„Cu suportul ODA am accesat mai multe fonduri din mai multe programe: Programul de Ecologizare, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Programul PARE 1+2. Am instalat staţia de epurare care era foarte necesară pentru pensiunea noastră, în valoare de 200 de mii lei. Am participat la programul PARE 1+2, pentru că, copiii au fost plecaţi peste hotare, şi am câştigat proiectul în sumă de 247 mii de lei pentru linia de transformare. Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru fondurile care au fost date pentru Republica Moldova, care au ajuns şi la noi, şi am implementat foarte multe lucruri bune”, susţine antreprenorul. 

„Hanul lui Hanganu” serveşte ca un exemplu al modului în care antreprenorii din Moldova pot valorifica oportunităţile oferite de programele guvernamentale. 

Reamintim că programele Guvernului de sprijin antrepronorial sunt susţinute financiar de către Uniunea Europeană, printr-un acord de grant de 8 milioane de euro, semnat în anul 2023 de către Delegaţia Uniunii Europene şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Pentru a afla mai multe despre programele şi instrumentele de suport antreprenorial gestionate de ODA accesaţi: www.oda.md

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău