Sute de elevi au vizitat muzeul băncii centrale. Vizitele vor fi extinse

24 Mart. 2023, 17:43
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
24 Mart. 2023, 17:43 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Națională a Moldovei (BNM), în calitate de coordonator al procesului de educație financiară în țara noastră, continuă activitățile în cadrul proiectului internațional Global Money Week 2023, care reunește 176 de țări. În această săptămână, sute de elevi au vizitat în muzeul băncii centrale, pentru a descoperi istoria banilor, precum și colecția impresionantă de monede comemorative și jubiliare, confecționate din argint și aur. De asemenea, vizitatorii au avut parte de o prezentare interactivă ale elementelor de siguranță de pe bancnotele de lei moldovenești, care a inclus și curiozități legate de procesul de tipărire a banilor.

Urmare interesului sporit din partea publicului, vizitele la sala de expoziții a BNM au fost extinse și pentru următoarele săptămâni. Astfel, banca centrală manifestă deschidere către public și intenția de a ajuta cetățenii să capete cât mai multe cunoștințe despre conceptele financiar-bancare.

În context, se înscrie și primul forum de educație financiară din Republica Moldova, organizat de BNM pe 21 martie 2023, care a lansat o platformă de discuții între oficiali, parteneri externi și societatea civilă și, totodată, procesul de elaborare a strategiei de educație financiară din Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, care a reunit aproape 150 de participanți , au fost abordate subiecte precum: importanța strategiei de educație financiară pentru bunăstarea cetățenilor și dezvoltarea economică a țării, rezultatele educației financiare la nivel regional, colaborarea dintre instituțiile publice și cele private și contribuția ei la educația financiară, pregătirea tinerei generații pentru a se integra în economia de piață, educația financiară în instituțiile de învățământ și însemnătatea acesteia în era digitalizării.

De asemenea, în zilele următoare, experții BNM vor susține o sesiune financiară tematică pentru elevii de la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, care și-au dorit o comunicare interactivă cu specialiștii în domeniul politicii monetare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Pe parcursul anilor, la proiectul internațional Global Money Week 2023 s-au alăturat diferite instituții publice, organizații non-guvernamentale, reprezentanți ai mediului financiar-bancar, ai societății civile ș.a., venind în susținerea cetățenilor cu informații din domeniul financiar, utile pentru consumatori în luarea deciziilor financiare.

Instituțiile participante la Global Money Week, care în acest an are loc între 20 și 26 martie 2023, vor aduce la cunoștința Băncii Naționale, în calitate de coordonator, programul activităților desfășurate, care vin să confirme unificarea eforturilor de educație financiară la toate nivelurile în sprijinul cetățenilor.

Banca Națională a Moldovei desfășoară și alte proiecte de educație financiară, destinate pentru diverse categorii de populație, între care „În lumea lui Bănuț”Tabăra de educație financiară „Dă sens banilor”, „O zi de vacanță la BNM”, „Drumul banilor”, „Generația I – independența financiară” ș.a. În cadrul acestora,  participanții au posibilitatea să capete abilități de gestionare eficientă a veniturilor de care dispun, pentru a-și asigura stabilitate și bunăstare.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău