„Tabăra de antreprenoriat” la Cahul! Tinerii din sudul țării vor învăța cum să creeze și să administreze o afacere

05 Iul. 2022, 14:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
05 Iul. 2022, 14:25 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Elevi și studenți cu vârstele cuprinse între 16 și 25 de ani vor putea participa, începând cu 11 iulie, la „Tabără de antreprenoriat”, în cadrul căreia vor învăța totul despre cum să inițieze și să administreze o afacere. Aceasta se va desfășura timp de patru zile și va avea loc în incinta Universității de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul.

Din motiv că adesea nu cunosc detaliile juridice, riscurile, dar și oportunitățile, tinerii din regiunea de sud a țării ezită să creeze o afacere. Pentru a le oferi toată informația de care au nevoie, EU4 Moldova: Startup City Cahul organizează „Tabăra de antreprenoriat”, în cadrul căreia specialiștii din domeniu vor oferi cunoștințele necesare tinerei generații, începând de la dezvoltarea unei idei de business și terminând cu promovarea unei afacerii.

Astfel, tinerii vor afla mai multe despre formele de organizare a unei afaceri, tipurile de semnături și ștampile, înregistrarea unei afaceri, interacțiunea antreprenorului cu FISC-ul și băncile, precum și despre angajare, buget și instrumentele de evidență contabilă.

Totodată, participanții la „Tabăra de antreprenoriat” vor învăța să definească grupul de consumatori țintă, să prevadă necesitățile și așteptările acestuia, să se poziționeze pe piață și să promoveze afacerea.

Cursurile vor pune accent în special pe integrarea tehnologiilor informaționale în afaceri prin digitalizarea proceselor de producție, includerea instrumentelor digitale în relația cu clienții și utilizarea acestora în procesele conexe ale afacerii (administrare, e-Gov, FISC, facturi).

În cadrul întâlnirilor cu antreprenorii din regiune, participanții vor avea posibilitatea să adreseze întrebări directe despre activitatea acestora, precum și despre administrarea afacerii .

Înregistrarea la „Tabără de antreprenoriat” se face prin completarea FORMULARULUI. Contribuția participanților este de 100 de lei.

Startup City Cahul, proiect implementat de ATIC cu asistența financiară a UE și în parteneriat cu Ambasada Suediei, sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă în întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO