Țara care pretinde că are al doilea mare zacamânt de litiu. ”Aurul alb” o poate transforma într-o putere economică

07 Mart. 2023, 08:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mart. 2023, 08:30 // Actual //  bani.md

Un depozit uriaş de litiu a fost descoperit în Iran, un element cheie care intră în componenţa bateriilor pentru dispozitive şi vehicule electrice, care ar putea fi al doilea ca mărime din lume.

”Pentru prima dată a fost descoperită în Iran un zăcământ de litiu, în Hamedan”, o provincie muntoasă din vestul ţării, a declarat sâmbătă Mohammad Hadi Ahmadi, un oficial al ministerului iranian al Industriei, minelor şi comerţului, la televiziunea de stat iraniană.

Ministerul consideră că depozitul deţine 8,5 milioane de tone de litiu, care este adesea numit ”aurul alb” pentru industria vehiculelor electrice în creştere rapidă.

Dacă cifra susţinută este exactă, zăcământul de litiu ar fi al doilea cel mai mare cunoscută din lume, după unul din Chile, care deţine 9,2 milioane de tone metrice de metal, potrivit U.S. Geological Survey.

Elementul profitabil este o componentă crucială în catozii bateriilor litiu-ion din vehiculele electrice, precum şi în bateriile reîncărcabile, precum cele folosite în telefoanele mobile.

Preţul metalului a crescut vertiginos în ultimul an ca urmare a cererii mai mari de piese pentru vehicule electrice, a problemelor lanţului global de aprovizionare şi a inflaţiei, dar a scăzut mai recent, suferind o corecţie pe fondul scăderii vânzărilor de vehicule electrice şi a încetinirii activităţii de afaceri în China, unde piaţa de vehicule electrice are cea mai mare creştere.

Ştirile despre zăcământul de litiu din Iran, dacă sunt adevărate, ar fi un colac de salvare pentru economia distrusă a ţării.

Cu economia afectată de câţiva ani de sancţiuni internaţionale grele şi confruntată cu deprecierea monedei, care a atins punctul cel mai scăzut faţă de dolar la sfârşitul lunii februarie, Iranul ar beneficia foarte mult de pe urma capacităţii de a exporta astfel de resurse valoroase – deşi partenerii săi comerciali ar fi probabil limitati din cauza sancţiunilor.

Izolat de sistemul financiar global, Iranul continuă să suporte sancţiuni din partea naţiunilor occidentale, care acuză Teheranul că a furnizat Rusiei arme care sunt folosite în războiul său din Ucraina.

Guvernul iranian a petrecut, de asemenea, aproape şase luni reprimând violent drepturile femeilor şi protestatarilor antiguvernamentali.

În ceea ce priveşte piaţa globală a litiului, o astfel de adăugare la rezervele cunoscute ale lumii ar putea duce la scăderea preţurilor acestui metalul, în funcţie de capacitatea Iranului de a exporta.

Iranul este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de petrol şi gaze din lume, dar incapacitatea sa de a exporta pe scară largă, din cauza sancţiunilor, i-a redus capacitatea de a atrage venituri şi valută, precum şi capacitatea de a contribui la aprovizionarea globală.

Analiştii Goldman Sachs consideră că preţul litiului va scădea în continuare.

”În următoarele 9-12 luni, suntem din ce în ce mai constructivi în ceea ce priveşte metalele de bază, în timp ce ne aşteptăm la o mişcare mai scăzută a preţurilor litiului alături de cobalt şi nichel”, potrivit unui raport al biroului de cercetare pentru mărfuri al băncii, de la sfârşitul lunii februarie.

În următorii doi ani, Goldman se aşteaptă ca oferta de litiu să crească în medie cu 34% de la an la an, în frunte cu Australia şi China, care deţin unele dintre cele mai mari rezerve de metal din lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ