Țară cu cel mai bun sistem de pensii din lume. Care este pensia în Republica Moldova

21 Oct. 2023, 08:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Oct. 2023, 08:55 // Actual //  bani.md

O nouă analiză, care clasifică 47 de sisteme de pensii din întreaga lume (fără România), a pus în lumină impactul tot mai mare al inteligenței artificiale asupra sistemelor de pensii, scrie Euronews.

Olanda este pe primul loc atunci când vine vorba de compararea sistemelor de pensii din întreaga lume, potrivit raportului global privind pensiile realizat de Mercer CFA Institute.

Clasamentul a analizat peste 50 de indicatori și a comparat 47 de sisteme de venituri de pensii, acoperind 64% din populația lumii.

Cele mai relevante măsurători au fost nivelul beneficiilor de pensii disponibile în sectorul public și privat, sustenabilitatea sistemului pentru a rezista zeci de ani în viitor și calitatea guvernanței sale.

Islanda s-a clasat pe locul al doilea, fiind detronată de pe primul loc de anul trecut, iar Danemarca a ocupat locul al treilea în indexul 2023.

Majoritatea țărilor europene incluse în raport au ieșit cu o notă bună. Potrivit raportului, sunt necesare doar câteva îmbunătățiri în Finlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit, Elveția, Irlanda, Belgia, Portugalia și Germania.

Pe de altă parte, Franța, Spania, Italia, Polonia, Austria și Croația, alături de SUA, prezintă riscuri majore și/sau deficiențe care ar trebui abordate, se arată în raport.

Pe ultimele locuri în clasament se află India, Filipine și Argentina. Împreună cu Turcia și Thailanda, acestea împart cea mai proastă clasare, gradul D, ceea ce semnalează faptul că, în lipsa unor îmbunătățiri, eficacitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii din aceste țări sunt puse sub semnul întrebării.

Riscurile din sistem

Raportul recunoaște că „sistemele de venituri din pensii din întreaga lume sunt supuse unor presiuni mai mari ca niciodată”, din cauza inflației persistente în prezent, a creșterii ratelor dobânzilor și a incertitudinii geopolitice, care afectează în mod inevitabil randamentul investițiilor.

„Vârsta medie a populației din întreaga lume continuă să crească pe multe piețe, în principal pe piețele mai mature”, a declarat Margaret Franklin, președinte și CEO la CFA Institute.

„Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au creat o nouă dinamică de piață care reprezintă provocări semnificative pentru planurile de pensii. De asemenea, observăm o fracturare continuă în ceea ce privește globalizarea”, a adăugat ea. „Acestea sunt doar câteva dintre provocările din ce în ce mai complexe cu care se confruntă fondurile de pensii și care au un impact semnificativ asupra pensionarilor.”

Raportul citează cel mai recent raport al OCDE „Pensions Outlook from 2022”, care recomandă factorilor de decizie politică din întreaga lume să treacă la reformele necesare în ciuda incertitudinii financiare și economice actuale, pentru a evita să pună în pericol bunăstarea pensionarilor actuali și viitori.

Raportul recomandă, de asemenea, consolidarea pensiilor garantate cu active (spre deosebire de pensiile prin repartiție), care ar putea contribui la diversificarea surselor de finanțare a pensionării, ceea ce ar face ca sistemele de pensii să fie mai reziliente.

Impactul inteligenței artificiale asupra sistemelor de pensii

Inteligența artificială ar trebui să îmbunătățească performanța sistemelor de pensii prin reducerea costurilor și evidențierea riscurilor viitoare, se arată în raport.

Alte utilizări ale inteligenței artificiale ar putea include crearea de portofolii personalizate și identificarea anomaliilor de pe piață, deși este puțin probabil ca inteligența artificială să poată prezice cu precizie mișcările pieței, astfel încât va rămâne incertitudinea, se arată în raport.

„Extinderea continuă a inteligenței artificiale în cadrul operațiunilor și deciziilor managerilor de investiții ar putea duce la procese de luare a deciziilor mai eficiente și mai bine informate, ceea ce ar putea duce la randamente reale mai mari ale investițiilor pentru membrii planurilor de pensii”, a declarat David Knox, partener senior la Mercer.

Sondajul anual a subliniat, de asemenea, riscurile ca modelele de inteligență artificială să genereze informații false atunci când sunt utilizate într-un context nou, precum și riscurile de atacuri cibernetice împotriva datelor membrilor de pensii.

Pensia în Republica Moldova

Sistemul de pensii din Republica Moldova funcţionează în baza schemei sistemului solidar de pensii (Pay As You Go). Angajații moldoveni achită de-a lungul vieții contribuții în fondul de pensii, pentru ca la sfârșitul perioadei de cotizare să le fie asigurată pensia de la stat. În Republica Moldova vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei 60 de ani și șase luni.

Statisticile arată că în medie, moldovenii nu mai trăiesc suficient pentru a încasa banii opriți de stat pentru pensie. Astfel, aceștia primesc pensie în jur de 10 ani după ce ies din activitate.

Potrivit datelor statistice oferite de BNS, pentru anul 2021 a constituit 69,1 ani, fiind în descreștere cu 0,7 ani în comparație cu anul precedent. În comparație cu nivelul mediu al speranței de viață în cele 27 de țări ale Uniunii Europene, speranța de viață în Moldova este în descreștere cu 11,3 ani mai puțin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală