Țara europeană care s-a confruntat un deceniu cu o criză a datoriilor rambursează anticipat miliarde de euro

28 Nov. 2023, 16:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2023, 16:01 // Actual //  Lupu Eduard

Grecia va rambursa luna viitoare, înainte de scadenţă, împrumuturi acordate de ţările din zona euro în cadrul primului pachet de asistenţă financiară, iar autorităţile de la Atena speră să repete mişcarea în 2024, au declarat marţi, 28 noiembrie, pentru Reuters, mai mulţi oficiali din Ministerul elen de Finanţe.

Ţările din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional au acordat Greciei împrumuturi cu o valoare totală de peste 260 de miliarde de euro, în perioada crizei datoriilor, care a început în 2009 şi a durat aproximativ un deceniu. Cel de-al treilea pachet de asistenţă financiară acordat Greciei a expirat în 2018.

”În data de 15 decembrie vom rambursa, anticipat, credite în valoare de 5,3 miliarde de euro către ţările din zona euro”, a dezvăluit un oficial din Ministerul elen de Finanţe, adăugând că este vorba de împrumuturi care urmau să ajungă la maturitate în 2024 şi 2025.

În cursul acestui an, Grecia şi-a redobândit un rating suveran de tip investment grade (-recomandat pentru investiţii-nr.) după 13 ani în care a fost retrogradată în categoria ”junk„.

Anul trecut, Grecia a rambursat creditele acordate de FMI, care între 2010 şi 2014 i-a furnizat împrumuturi în valoare de 28 de miliarde de euro, cu doi ani înainte ca împrumuturile să ajungă la termen. De asemenea, Grecia a rambursat anticipat împrumuturi în valoare de 2,7 miliarde de euro către partenerii din zona euro, în cadrul eforturilor de a îmbunătăţi sustenabilitatea datoriei, şi speră să continue pe acelaşi drum în 2024.

”Am putea rambursa anticipat şi mai multe împrumuturi bilaterale în cursul anului următor” a spus un al doilea oficial din Ministerul elen al Finanţelor, fără a oferi detalii cu privire la sume sau calendar.

În total, ţările din zona euro au împrumutat Greciei 53 de miliarde de euro cu prilejul primul pachet de asistenţă financiară, cu maturităţi care se prelungesc până în 2041. Odată cu plăţile preconizate pentru finalul acestui an, Grecia va rambursa împrumuturi în valoare de 13 miliarde de euro.

După ce a pus capăt asistenţei financiare în 2018, Grecia s-a bazat în exclusivitate pe pieţele de obligaţiuni pentru a-şi acoperi nevoile de finanţare. Autorităţile de la Atena intenţionează să împrumute şapte miliarde de euro de pe piaţă în 2024.

Grecia are în prezent o rezervă de lichiditate de peste 35 de miliarde de euro graţie unor venituri peste aşteptări din taxe, creşterii economice solide şi surplusurilor bugetare primare.

În 2024, Grecia ar urma să înregistreze o creştere economică de 2,9%, după un avans de 2,4% în acest an, dublu faţă de media din zona euro. De asemenea, autorităţile de la Atena mizează anul viitor pe un surplus bugetar primar de 2,1% din PIB graţie investiţiilor mai mari şi veniturilor solide din turism.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

China a anunţat lansarea unei campanii online împotriva aplicaţiilor de video şi a reţelelor sociale care răspândesc conţinut „periculos” pentru copii.

Administraţia spaţiului cibernetic din China a anunţat începerea unui program de două luni, intitulat „Clar şi luminos”, care ar trebui să „consolideze în mod eficient protecţia minorilor pe internet şi să creeze un mediu digital mai sănătos şi mai sigur”, informează Agerpres.

Programul va include „remedierea problemelor majore” legate de platformele de scurte video-uri şi live-uri, reţelele sociale, site-urile de vânzări online, cataloagele de aplicaţii, dispozitivele conectate pentru copii şi controlul online pentru minori, a precizat autoritatea de reglementare.

Printre obiectele vizate: produse de comerţ electronic care sunt evocatoare sexual sau considerate a fi “soft porn”, precum şi informaţii care i-ar determina pe copii să întreţină „prietenii periculoase” sau care “ar transmite valori periculoase (…) prin jargon online şi cuvinte cheie create cu rea intenţie”.

Campania va aborda, de asemenea, difuzarea video-urilor considerate a glorifica hărţuirea la şcoală, precum şi conţinutul „violent sau sângeros” din desenele animate sau cântecele pentru copii sau utilizarea „copiilor vedetă pe internet” pentru a genera bani.

Partidul Comunist Chinez are un control ferm asupra internetului în țară, cenzurând conţinutul considerat vulgar, ostentativ sau subversiv din punct de vedere politic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău