Țară UE în care profesorii sunt puși să lucreze până la 12 ore pe zi. ”Munceşti mai mult ca să câştigi mai puţin!”

17 Iun. 2023, 08:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iun. 2023, 08:39 // Actual //  bani.md

Profesorii din Ungaria au manifestat vineri împotriva unui proiect de lege care le măreşte volumul de muncă şi introduce evaluarea performanţelor, văzut drept o „răzbunare” a guvernul lui Viktor Orban.

Mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului, unde deputaţii erau prezenţi pentru a analiza amendamentele propuse de partidul la putere al premierului naţionalist.
„An şcolar prelungit, până la douăsprezece ore de muncă pe zi: pe scurt, este +munceşti mai mult ca să câştigi mai puţin!+”, a criticat Valentina Kiss, o informaticiană de 29 de ani.
Corpul didactic protestează de peste un an pentru condiţii de muncă mai bune şi creşteri salariale, denunţând o profesie în derivă, afectată de penuria şi îmbătrânirea personalului.

După ani de revendicări salariale fără succes şi în pofida inflaţiei record, profesorii sunt plătiţi în continuare între 170.000 de forinţi (455 de euro) şi 396.000 de forinţi (circa 1.000 de euro) pe lună, sau cât o casieră de supermarket.

Guvernul, care a redus de-a lungul anilor ajutorul acordat sectorului educaţiei, recunoaşte că remuneraţia acestora este prea mică şi susţine că această nouă lege va face posibilă recompensarea celor mai motivaţi profesori.

Dar el a legat marea creştere promisă de obţinerea fondurilor de la UE, blocate din cauza preocupărilor legate de corupţie şi statul de drept.

Furia profesorilor a izbucnit după adoptarea în februarie 2022 a unui decret care restrânge drastic dreptul la grevă. Mai mulţi profesori au fost concediaţi de atunci pentru că au încetat lucrul câteva zile pentru a-şi apăra revendicările.

Naţionalizarea şcolilor municipale sub egida lui Viktor Orban reprezintă, de asemenea, o problemă.

Directorii au o autonomie redusă, iar profesorii sunt nevoiţi să urmeze o programă la literă, adesea influenţată ideologic pentru a susţine linia ultraconservatoare a guvernului, au denunţat protestatarii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău