Țări aliate ale SUA, schimbare de strategie: Afaceri masive cu Rusia, creștere de 300%

20 Apr. 2023, 07:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Apr. 2023, 07:41 // Actual //  bani.md

După invadarea Ucrainei ordonată de Vladimir Putin în februarie 2022, piețele financiare și energetice au fost puternic bulversate, iar sancțiunile economice ale Occidentului împotriva Moscovei au alungat combustibilii Rusiei din Europa.

Acum, regimul de la Kremlin a găsit o nouă piață pentru petrolul său, în Orientul Mijlociu, în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, două țări tradițional aliate cu Statele Unite.

Exporturile de petrol ale Rusiei către Emiratele Arabe Unite au crescut de trei ori în 2022 față de anul precedent, atingând un record de 60 de milioane de barili, potrivit Oil Price.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, aliați tradiționali din Orientul Mijlociu ai Statelor Unite, nu se feresc de la importul, depozitarea, comercializarea sau reexportarea combustibililor rusești.

Emiratele Arabe Unite devin, de asemenea, un centru pentru comerțul, asigurarea și transportul petrolului rusesc. Rusia pare să-și accelereze exporturile de motorină către Arabia Saudită atât prin transporturi directe, cât și prin transferuri de la navă la navă.

Schimbarea comercială a fluxurilor de petrol rusești aduce beneficii aliaților Moscovei din Orientul Mijlociu din grupul OPEC+, deoarece cei mai mari producători de petrol din Golful Arab, Arabia Saudită, locul 2 în lume în privința zăcămintelor de petrol și Emiratele Arabe Unite, poziția a 8-a pe glob, cumpără carburanții Rusiei la prețuri reduse.

Cu piețele occidentale închise pentru țițeiul și produsele Rusiei, au apărut noi rute comerciale, iar țările care se află pe unele dintre cele mai mari rezerve de petrol importă acum motorină rusească, nafta și păcură, potrivit serviciilor de urmărire a tancurilor și date despre mărfuri.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, aliați tradiționali din Orientul Mijlociu ai Statelor Unite, nu se feresc să importe, să stocheze, să comercializeze sau să reexporte combustibili ruși, în ciuda eforturilor americane de a le convinge să se alăture reprimării încercărilor ruse de a se sustrage sancțiunilor Occidentului.

În 2022, exporturile de petrol ale Rusiei către Emiratele Arabe Unite au atins un record de 60 de milioane de barili, triplu față de anul precedent, potrivit datelor Kpler citate de The Wall Street Journal. Fujairah, cel mai mare centru comercial din Emiratele Arabe Unite, primește acum o mulțime de produse petroliere rusești, ale căror volume sunt acum pe locul doi după petrolul din Arabia Saudită, conform estimărilor Argus Media.
Kpler estimează că Rusia trimite acum aproximativ 100.000 de barili pe zi de combustibili în Arabia Saudită, comparativ cu practic zero înainte de invazia rusă a Ucrainei, conform datelor citate de Jurnal.
Rusia pare să-și accelereze exporturile de motorină către Arabia Saudită atât prin transporturi directe, cât și prin transferuri de la navă la navă. Rusia a început să exporte motorină în Arabia Saudită în februarie, după ce principalul punct de export de combustibil din Moscova, UE, a promulgat un embargo asupra importurilor maritime de produse petroliere rusești pe 5 februarie 2023.

Exporturile rusești de motorină au crescut cu 33% în martie, transporturile din porturile Rusiei de la Marea Neagră mergând în regiunile mediteraneene de est și vest către țări precum Libia, Egipt și Tunisia.

Exporturile din porturile Mării Baltice „s-au deplasat destul de uniform în ceea ce privește cota procentuală către Brazilia, Arabia Saudită, Egipt și Maroc”, a declarat Pamela Munger, analist de piață la Vortexa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău