Țări aliate ale SUA, schimbare de strategie: Afaceri masive cu Rusia, creștere de 300%

20 Apr. 2023, 07:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2023, 07:41 // Actual //  Lupu Eduard

După invadarea Ucrainei ordonată de Vladimir Putin în februarie 2022, piețele financiare și energetice au fost puternic bulversate, iar sancțiunile economice ale Occidentului împotriva Moscovei au alungat combustibilii Rusiei din Europa.

Acum, regimul de la Kremlin a găsit o nouă piață pentru petrolul său, în Orientul Mijlociu, în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, două țări tradițional aliate cu Statele Unite.

Exporturile de petrol ale Rusiei către Emiratele Arabe Unite au crescut de trei ori în 2022 față de anul precedent, atingând un record de 60 de milioane de barili, potrivit Oil Price.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, aliați tradiționali din Orientul Mijlociu ai Statelor Unite, nu se feresc de la importul, depozitarea, comercializarea sau reexportarea combustibililor rusești.

Emiratele Arabe Unite devin, de asemenea, un centru pentru comerțul, asigurarea și transportul petrolului rusesc. Rusia pare să-și accelereze exporturile de motorină către Arabia Saudită atât prin transporturi directe, cât și prin transferuri de la navă la navă.

Schimbarea comercială a fluxurilor de petrol rusești aduce beneficii aliaților Moscovei din Orientul Mijlociu din grupul OPEC+, deoarece cei mai mari producători de petrol din Golful Arab, Arabia Saudită, locul 2 în lume în privința zăcămintelor de petrol și Emiratele Arabe Unite, poziția a 8-a pe glob, cumpără carburanții Rusiei la prețuri reduse.

Cu piețele occidentale închise pentru țițeiul și produsele Rusiei, au apărut noi rute comerciale, iar țările care se află pe unele dintre cele mai mari rezerve de petrol importă acum motorină rusească, nafta și păcură, potrivit serviciilor de urmărire a tancurilor și date despre mărfuri.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, aliați tradiționali din Orientul Mijlociu ai Statelor Unite, nu se feresc să importe, să stocheze, să comercializeze sau să reexporte combustibili ruși, în ciuda eforturilor americane de a le convinge să se alăture reprimării încercărilor ruse de a se sustrage sancțiunilor Occidentului.

În 2022, exporturile de petrol ale Rusiei către Emiratele Arabe Unite au atins un record de 60 de milioane de barili, triplu față de anul precedent, potrivit datelor Kpler citate de The Wall Street Journal. Fujairah, cel mai mare centru comercial din Emiratele Arabe Unite, primește acum o mulțime de produse petroliere rusești, ale căror volume sunt acum pe locul doi după petrolul din Arabia Saudită, conform estimărilor Argus Media.
Kpler estimează că Rusia trimite acum aproximativ 100.000 de barili pe zi de combustibili în Arabia Saudită, comparativ cu practic zero înainte de invazia rusă a Ucrainei, conform datelor citate de Jurnal.
Rusia pare să-și accelereze exporturile de motorină către Arabia Saudită atât prin transporturi directe, cât și prin transferuri de la navă la navă. Rusia a început să exporte motorină în Arabia Saudită în februarie, după ce principalul punct de export de combustibil din Moscova, UE, a promulgat un embargo asupra importurilor maritime de produse petroliere rusești pe 5 februarie 2023.

Exporturile rusești de motorină au crescut cu 33% în martie, transporturile din porturile Rusiei de la Marea Neagră mergând în regiunile mediteraneene de est și vest către țări precum Libia, Egipt și Tunisia.

Exporturile din porturile Mării Baltice „s-au deplasat destul de uniform în ceea ce privește cota procentuală către Brazilia, Arabia Saudită, Egipt și Maroc”, a declarat Pamela Munger, analist de piață la Vortexa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău