Țări aliate ale SUA, schimbare de strategie: Afaceri masive cu Rusia, creștere de 300%

20 Apr. 2023, 07:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2023, 07:41 // Actual //  Lupu Eduard

După invadarea Ucrainei ordonată de Vladimir Putin în februarie 2022, piețele financiare și energetice au fost puternic bulversate, iar sancțiunile economice ale Occidentului împotriva Moscovei au alungat combustibilii Rusiei din Europa.

Acum, regimul de la Kremlin a găsit o nouă piață pentru petrolul său, în Orientul Mijlociu, în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, două țări tradițional aliate cu Statele Unite.

Exporturile de petrol ale Rusiei către Emiratele Arabe Unite au crescut de trei ori în 2022 față de anul precedent, atingând un record de 60 de milioane de barili, potrivit Oil Price.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, aliați tradiționali din Orientul Mijlociu ai Statelor Unite, nu se feresc de la importul, depozitarea, comercializarea sau reexportarea combustibililor rusești.

Emiratele Arabe Unite devin, de asemenea, un centru pentru comerțul, asigurarea și transportul petrolului rusesc. Rusia pare să-și accelereze exporturile de motorină către Arabia Saudită atât prin transporturi directe, cât și prin transferuri de la navă la navă.

Schimbarea comercială a fluxurilor de petrol rusești aduce beneficii aliaților Moscovei din Orientul Mijlociu din grupul OPEC+, deoarece cei mai mari producători de petrol din Golful Arab, Arabia Saudită, locul 2 în lume în privința zăcămintelor de petrol și Emiratele Arabe Unite, poziția a 8-a pe glob, cumpără carburanții Rusiei la prețuri reduse.

Cu piețele occidentale închise pentru țițeiul și produsele Rusiei, au apărut noi rute comerciale, iar țările care se află pe unele dintre cele mai mari rezerve de petrol importă acum motorină rusească, nafta și păcură, potrivit serviciilor de urmărire a tancurilor și date despre mărfuri.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, aliați tradiționali din Orientul Mijlociu ai Statelor Unite, nu se feresc să importe, să stocheze, să comercializeze sau să reexporte combustibili ruși, în ciuda eforturilor americane de a le convinge să se alăture reprimării încercărilor ruse de a se sustrage sancțiunilor Occidentului.

În 2022, exporturile de petrol ale Rusiei către Emiratele Arabe Unite au atins un record de 60 de milioane de barili, triplu față de anul precedent, potrivit datelor Kpler citate de The Wall Street Journal. Fujairah, cel mai mare centru comercial din Emiratele Arabe Unite, primește acum o mulțime de produse petroliere rusești, ale căror volume sunt acum pe locul doi după petrolul din Arabia Saudită, conform estimărilor Argus Media.
Kpler estimează că Rusia trimite acum aproximativ 100.000 de barili pe zi de combustibili în Arabia Saudită, comparativ cu practic zero înainte de invazia rusă a Ucrainei, conform datelor citate de Jurnal.
Rusia pare să-și accelereze exporturile de motorină către Arabia Saudită atât prin transporturi directe, cât și prin transferuri de la navă la navă. Rusia a început să exporte motorină în Arabia Saudită în februarie, după ce principalul punct de export de combustibil din Moscova, UE, a promulgat un embargo asupra importurilor maritime de produse petroliere rusești pe 5 februarie 2023.

Exporturile rusești de motorină au crescut cu 33% în martie, transporturile din porturile Rusiei de la Marea Neagră mergând în regiunile mediteraneene de est și vest către țări precum Libia, Egipt și Tunisia.

Exporturile din porturile Mării Baltice „s-au deplasat destul de uniform în ceea ce privește cota procentuală către Brazilia, Arabia Saudită, Egipt și Maroc”, a declarat Pamela Munger, analist de piață la Vortexa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău