Țările care îi suprataxează pe turiști. Statul cu cele mai ridicate costuri pentru călători

07 Apr. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2024, 10:00 // Actual //  bani.md

Numărul țărilor care aplică taxe turistice crește zilnic. Autoritățile spun că o astfel de măsură îi protejează pe localnici în perioadele aglomerate, însă, în același timp vor să crească veniturile la bugetul local. Țări precum Belgia, Spania, Italia, Cehia, Grecia au început să-i taxeze pe turiști suplimentar.

Țările care îi suprataxează pe turiști. Unde se înregistrează cele mai mari tarife

Belgia este statul european care practică suprataxarea turiștilor, de la sosire până la plecare.

Taxa de turism în Belgia se aplică și la cazare, pentru fiecare noapte petrecută acolo.

Unii operatori de turism belgieni o aplică n tariful camerei de hotel, dar unele separă costul și îl transformă într-o taxă suplimentar În Bruxelles, tariful variază în funcție de mărimea și clasificarea hotelului, însă, acesta nu este mai mică de 20 euro, potrivit Euronews. 

Austria

În Austria plătiți o taxă de cazare peste noapte, care variază în funcție de provincia în care vă aflați. În Viena sau Salzburg, veți plăti un plus de 3,02 la sută din factura la hotel de persoană.

Taxa de turism este cunoscută și ca Tourismusgesetz și Berherbergungsbeiträge.

Taxa pentru turiști și în Valencia, din 2024

Valencia a anunțat că va introduce o taxă de turism pentru călătorii care se cazează în toate tipurile de cazare din regiune, inclusiv hoteluri, pensiuni, apartamente și campinguri.

Taxa este între 50 de cenți și 2 euro pe noapte, în funcție de cazarea aleasă, pentru o perioadă de până la șapte nopți, iar taxa va fi utilizată pentru dezvoltarea durabilă a sectorului turistic din regiune, dar și pentru a oferi locuințe mai accesibile pentru localnicii din zonele turistice.

Bali, țara din ce în ce mai vizitată, chiar și de români, este o destinație turistică care cere taxe suplimentare încă de la sosirea pe aeroport.

Începând cu 14 februarie 2024, sosirile internaționale și interne trebuie să plătească o taxă de 150.000 IDR (8,80 euro). Aceasta trebuie achitată la ghișeele speciale de la Aeroportul Internațional Ngurah Rai din Bali. Autoritățile spun că procesul durează mai puțin de 30 de secunde, menționează sursa citată.

Veneția, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, introduce taxa de turism

Într-o perioadă totală de 29 de zile, cuprinsă între 25 aprilie și 14 iulie, pe durata sezonului turistic de vârf, vizitatorii de o zi sunt obligați să achiziționeze acest bilet pentru a intra în orașul vechi între orele 08:30 și 16:00, ora locală, au transmis autoritățile italiene.

Copiii sub 14 ani,  studenți sau membri ai forțelor de ordine nu plătesc taxa de turism aplicată de Veneția.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO