Țările care îi suprataxează pe turiști. Statul cu cele mai ridicate costuri pentru călători

07 Apr. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2024, 10:00 // Actual //  bani.md

Numărul țărilor care aplică taxe turistice crește zilnic. Autoritățile spun că o astfel de măsură îi protejează pe localnici în perioadele aglomerate, însă, în același timp vor să crească veniturile la bugetul local. Țări precum Belgia, Spania, Italia, Cehia, Grecia au început să-i taxeze pe turiști suplimentar.

Țările care îi suprataxează pe turiști. Unde se înregistrează cele mai mari tarife

Belgia este statul european care practică suprataxarea turiștilor, de la sosire până la plecare.

Taxa de turism în Belgia se aplică și la cazare, pentru fiecare noapte petrecută acolo.

Unii operatori de turism belgieni o aplică n tariful camerei de hotel, dar unele separă costul și îl transformă într-o taxă suplimentar În Bruxelles, tariful variază în funcție de mărimea și clasificarea hotelului, însă, acesta nu este mai mică de 20 euro, potrivit Euronews. 

Austria

În Austria plătiți o taxă de cazare peste noapte, care variază în funcție de provincia în care vă aflați. În Viena sau Salzburg, veți plăti un plus de 3,02 la sută din factura la hotel de persoană.

Taxa de turism este cunoscută și ca Tourismusgesetz și Berherbergungsbeiträge.

Taxa pentru turiști și în Valencia, din 2024

Valencia a anunțat că va introduce o taxă de turism pentru călătorii care se cazează în toate tipurile de cazare din regiune, inclusiv hoteluri, pensiuni, apartamente și campinguri.

Taxa este între 50 de cenți și 2 euro pe noapte, în funcție de cazarea aleasă, pentru o perioadă de până la șapte nopți, iar taxa va fi utilizată pentru dezvoltarea durabilă a sectorului turistic din regiune, dar și pentru a oferi locuințe mai accesibile pentru localnicii din zonele turistice.

Bali, țara din ce în ce mai vizitată, chiar și de români, este o destinație turistică care cere taxe suplimentare încă de la sosirea pe aeroport.

Începând cu 14 februarie 2024, sosirile internaționale și interne trebuie să plătească o taxă de 150.000 IDR (8,80 euro). Aceasta trebuie achitată la ghișeele speciale de la Aeroportul Internațional Ngurah Rai din Bali. Autoritățile spun că procesul durează mai puțin de 30 de secunde, menționează sursa citată.

Veneția, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, introduce taxa de turism

Într-o perioadă totală de 29 de zile, cuprinsă între 25 aprilie și 14 iulie, pe durata sezonului turistic de vârf, vizitatorii de o zi sunt obligați să achiziționeze acest bilet pentru a intra în orașul vechi între orele 08:30 și 16:00, ora locală, au transmis autoritățile italiene.

Copiii sub 14 ani,  studenți sau membri ai forțelor de ordine nu plătesc taxa de turism aplicată de Veneția.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău