Planul periculos prin care Xi Jinping vrea să scoată China din stagnarea economică: ”Va înfuria restul lumii”

07 Apr. 2024, 08:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Apr. 2024, 08:41 // Actual //  Lupu Eduard

China se confruntă cu cea mai serioasă provocare economică de la începutul reformelor radicale ale lui Deng Xiaoping în anii 1990. Forța sa de muncă este în scădere, cel mai rapid boom imobiliar din istorie s-a prăbușit, iar sistemul global de liber schimb pe care China l-a folosit pentru a se îmbogăți se dezintegrează.

Ca răspuns, președintele chinez Xi Jinping și-a intensificat eforturile pentru a pune în aplicare un plan îndrăzneț de remodelare a economiei chineze. Amestecul de tehno-utopism, planificare centrală și obsesie pentru securitate reflectă ambiția Chinei de a domina industriile viitorului. Dar această multidirecționalitate înseamnă că va dezamăgi poporul chinez și va înfuria restul lumii, scrie The Economist.

Față de acum 12 luni, ca să nu mai vorbim de anii de „euforie”, starea de spirit în China este sumbră. Deși producția industrială a crescut în martie, consumatorii sunt deprimați, deflația se profilează și mulți antreprenori sunt dezamăgiți. La baza acestor sentimente se află temeri mai profunde cu privire la vulnerabilitatea Chinei.

Se estimează că va pierde 20% din forța de muncă până în 2050. Criza imobiliară, care asigură o cincime din PIB, va dura ani. Relațiile cu SUA au devenit mai stabile, dar rămân fragile. Oficialii guvernului chinez sunt convinși că oricine va câștiga Casa Albă în noiembrie, America va restricționa importurile din China și va sancționa mai multe firme chineze.

China răspunde cu o strategie bazată pe ceea ce oficialii numesc „noi forțe productive”. În același timp, este respinsă modalitatea tradițională de stimulare a economiei prin cheltuieli mari de consum.

În schimb, Xi dorește ca guvernul să accelereze dezvoltarea industriilor de producție avansate, care la rândul lor vor crea locuri de muncă de înaltă productivitate, vor face China autosuficientă și o vor proteja de agresiunea americană. China va intra în era producției în masă de mașini electrice, baterii și alte lucruri.

Amploarea acestui plan este impresionantă. Potrivit estimărilor The Economist, investițiile anuale în „noile forțe productive” au ajuns la 1,6 trilioane de dolari – o cincime din totalul investițiilor și dublu față de ceea ce era acum cinci ani în termeni nominali. Acest lucru este echivalent cu 43% din toate investițiile de afaceri din America în 2023. Capacitatea fabricilor din unele industrii poate crește cu peste 75% până în 2030.

Scopul final al lui Xi Jinping este de a schimba raportul de putere în economia mondială. China nu numai că va renunța la dependența de tehnologia occidentală, ci și va controla o mare parte a proprietății intelectuale cheie în noile industrii. Cu toate acestea, planul lui Xi Jinping este fundamental defectuos. Un dezavantaj este că neglijează consumatorii. Deși cheltuielile lor depășesc pe cele ale imobiliarelor și ale noilor forțe productive, acestea reprezintă doar 37% din PIB, cu mult sub normele globale.

Este necesar un stimul pentru restabilirea încrederii pe fondul scăderii prețurilor imobiliare și, prin urmare, pentru a stimula cheltuielile consumatorilor. Pentru a încuraja consumatorii să economisească mai puțin, este necesar să se îmbunătățească securitatea socială și asistența medicală. Reticența lui Xi Jinping de a lua aceste măsuri reflectă mentalitatea sa strictă. Nu-i place ideea de a salva firmele imobiliare speculative.
Oficialii chinezi spun că pot redirecționa exporturile către Sudul Global

Un alt dezavantaj este că cererea internă slabă înseamnă că unele dintre noile produse vor trebui să fie exportate. Din păcate, lumea s-a îndepărtat de comerțul liber din anii 2000 – adesea din cauza propriului mercantilism al Chinei. America va bloca cu siguranță importul de bunuri avansate din China sau cele produse de firme chineze din alte țări. Și Europa se teme că mașinile chineze vor distruge producătorii de mașini de pe continent.

Oficialii chinezi spun că pot redirecționa exporturile către Sudul Global. Dar dacă creșterea industrială a țărilor în curs de dezvoltare este subminată de un nou „șoc chinez”, vor începe și ele să se teamă.
Ultimul defect este viziunea nerealistă a antreprenorilor lui Xi Jinping. Investițiile în industriile favorizate din punct de vedere politic sunt în creștere, dar mecanismul de bază al afacerilor capitaliste este deteriorat. Mulți lideri se plâng de regula imprevizibilă a lui Xi Jinping și se tem de o epurare sau chiar de o arestare.

China ar putea deveni ca Japonia în anii 1990, prinsă în deflație și în prăbușirea imobiliară. Mai rău, modelul său de creștere unilaterală ar putea distruge comerțul internațional. Dacă da, ar putea duce la o creștere și mai mare a tensiunilor geopolitice. Dacă există stagnare și nemulțumire în China, aceasta poate deveni și mai militantă decât dacă ar fi prosperă.

Dacă aceste defecte sunt evidente, de ce China nu își schimbă cursul? Unul dintre motive este că Xi Jinping nu ascultă.
Sub Xi Jinping, experții economici au fost lăsați deoparte. Securitatea națională are acum prioritate față de prosperitate. China trebuie să fie pregătită pentru o viitoare luptă cu America, chiar dacă aceasta înseamnă să plătească pentru asta. Acestea sunt schimbări profunde față de anii 1990, iar consecințele lor negative se vor simți în China și în întreaga lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău