Țările Grupului celor Șapte (G7) discută intensificarea sancțiunilor petroliere împotriva Rusiei, inclusiv scăderea plafonului de preț pentru petrol, relatează Bloomberg, citând surse familiare cu situația.
Printre măsurile analizate se numără interzicerea totală a oricăror tranzacții cu petrol de origine rusească sau reducerea plafonului de preț – nivelul maxim la care companiile occidentale pot lucra cu acest petrol.
În prezent, plafonul este stabilit la 60 de dolari/baril. Dacă prețul petrolului rusesc depășește această limită, acesta nu poate beneficia de asigurări occidentale. Totodată, companiile care încalcă această regulă riscă sancțiuni secundare.
Sursele Bloomberg sugerează că plafonul ar putea fi redus la 40 de dolari/baril, o valoare cu 45% mai mică decât prețul actual al petrolului Brent (72,7 dolari/baril) și cu o treime mai mică decât prețurile medii ale petrolului rusesc Urals, care se vinde în prezent cu 60-61 de dolari/baril în porturile Mării Negre și Baltice.
Deși discuțiile sunt în desfășurare, nicio decizie nu a fost încă luată. Încercări de a reduce plafonul au avut loc și în primăvara anului trecut, dar SUA s-au opus, temându-se de creșteri semnificative ale prețurilor globale la energie.
În prezent, plafonul de preț afectează doar 20% din exporturile petroliere ale Rusiei, deoarece restul este transportat de așa-numita „flotă fantomă,” care cuprinde aproximativ 800 de nave, conform datelor din aprilie 2024. Aproximativ 25% dintre aceste nave sunt deja sancționate de SUA, UE sau Marea Britanie.
Scăderea drastică a plafonului de preț ar putea declanșa o criză financiară majoră în Rusia, potrivit economistului Robin Brooks de la Institutul Brookings. Exporturile de petrol reprezintă aproape jumătate din veniturile valutare ale Rusiei, aducând în medie 264 de milioane de euro pe zi în noiembrie 2023.
Plafonul de 60 de dolari a redus deja economia Rusiei cu aproximativ 4 miliarde de euro în primele luni ale anului 2024. O reducere la 30 de dolari/baril ar diminua veniturile cu încă 2,4 miliarde de euro pe lună, conform estimărilor CREA.
Premierul Estoniei, Krišjan Mīhal, a declarat recent că sancțiunile ar putea fi completate cu verificări mai stricte, inclusiv confiscarea tancurilor petroliere care nu dețin asigurare validă.
Aceste discuții din cadrul G7 evidențiază eforturile continue de a reduce veniturile Rusiei din exporturile petroliere, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor economice globale.