Țările G7 pregătesc o lovitură dură pentru petrolul rusesc! Plafonul de preț ar putea scădea la 40 de dolari

20 Dec. 2024, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Dec. 2024, 09:33 // Actual //  Ursu Victor

Țările Grupului celor Șapte (G7) discută intensificarea sancțiunilor petroliere împotriva Rusiei, inclusiv scăderea plafonului de preț pentru petrol, relatează Bloomberg, citând surse familiare cu situația.

Printre măsurile analizate se numără interzicerea totală a oricăror tranzacții cu petrol de origine rusească sau reducerea plafonului de preț – nivelul maxim la care companiile occidentale pot lucra cu acest petrol.

În prezent, plafonul este stabilit la 60 de dolari/baril. Dacă prețul petrolului rusesc depășește această limită, acesta nu poate beneficia de asigurări occidentale. Totodată, companiile care încalcă această regulă riscă sancțiuni secundare.

Sursele Bloomberg sugerează că plafonul ar putea fi redus la 40 de dolari/baril, o valoare cu 45% mai mică decât prețul actual al petrolului Brent (72,7 dolari/baril) și cu o treime mai mică decât prețurile medii ale petrolului rusesc Urals, care se vinde în prezent cu 60-61 de dolari/baril în porturile Mării Negre și Baltice.

Deși discuțiile sunt în desfășurare, nicio decizie nu a fost încă luată. Încercări de a reduce plafonul au avut loc și în primăvara anului trecut, dar SUA s-au opus, temându-se de creșteri semnificative ale prețurilor globale la energie.

În prezent, plafonul de preț afectează doar 20% din exporturile petroliere ale Rusiei, deoarece restul este transportat de așa-numita „flotă fantomă,” care cuprinde aproximativ 800 de nave, conform datelor din aprilie 2024. Aproximativ 25% dintre aceste nave sunt deja sancționate de SUA, UE sau Marea Britanie.

Scăderea drastică a plafonului de preț ar putea declanșa o criză financiară majoră în Rusia, potrivit economistului Robin Brooks de la Institutul Brookings. Exporturile de petrol reprezintă aproape jumătate din veniturile valutare ale Rusiei, aducând în medie 264 de milioane de euro pe zi în noiembrie 2023.

Plafonul de 60 de dolari a redus deja economia Rusiei cu aproximativ 4 miliarde de euro în primele luni ale anului 2024. O reducere la 30 de dolari/baril ar diminua veniturile cu încă 2,4 miliarde de euro pe lună, conform estimărilor CREA.

Premierul Estoniei, Krišjan Mīhal, a declarat recent că sancțiunile ar putea fi completate cu verificări mai stricte, inclusiv confiscarea tancurilor petroliere care nu dețin asigurare validă.

Aceste discuții din cadrul G7 evidențiază eforturile continue de a reduce veniturile Rusiei din exporturile petroliere, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor economice globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO