„Te salut, Chișinău” – un festival de muzică în parcurile Capitalei. Agenda evenimentului

09 Iul. 2021, 09:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
09 Iul. 2021, 09:11 // Actual //  Otilia Cotruța

Promovarea culturii în calitate de catalizator al procesului continuu de edificare spirituală a societății, este una din  prioritățile Primăriei municipiului Chișinău, prin consolidarea și valorificarea tuturor forțelor administrației publice locale, în special al Direcției Cultură a municipiului Chișinău, anunță Primăria prin intermediul unui comunicat de presă.

În vederea promovării valorilor culturale, a patrimoniului cultural și valorificării imaginii Capitalei Republicii Moldova, Primăria municipiului Chișinău organizează prima ediție a Festivalului „Te salut, Chișinău” care va avea loc în perioada 14-17 iulie.

Evenimentul este dedicat aniversării a 585 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului.

În cadrul Festivalului sunt preconizate diverse activități culturale, precum întâlniri cu remarcabilii scriitori ai neamului, organizate în incinta filialelor Bibliotecii Municipale „B.P.Hașdeu”, expoziție de hrisoave și manuscrise despre istoria orașului Chișinău, la Muzeul de Istorie a Orașului.

Zilnic vor fi promovate diverse genuri de muzică:

  • 14 iulie 2021, I-a zi de lansarea a Festivalului – Chișinău Jazz;
  • 15 iulie 2021, a II-a zi a Festivalului – Chișinăul, în tradiție populară;
  • 16 iulie 2021, a III-a zi a Festivalului – Chișinăul muzicii clasice;
  • 17  iulie 2021, a IV-a zi a Festivalului – Spectacol omagiar ,,Odă Chișinăului”.

În comun cu activitățile care cuprind o mare parte  a universului muzical, Festivalul „Te salut,Chișinău” are ca parte componentă și domeniul cinematografiei, oferind spațiu de promovare a filmelor din cadrul Festivalului Internațional de film documentar „CRONOGRAF”

Astfel, serile festivalului, vor culmina cu proiecții de film autohton, în aer liber.

În această perioadă, Chișinăuienii vor avea parte de  revelație, în cele 3 locații:

  1. Str. Pietonală Eugen Doga,
  2. Parcul „La Izvor”,
  3. Parcul „Valea Morilor” – Scările de granit.

Agenda desfășurată a festivalului o puteți vedea în continuare: 

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală