Tatiana Bubucea, producătoare de „vin” de coacăză: Această afacere este unica ce mă ține legată de Republica Moldova

09 Iul. 2021, 09:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Iul. 2021, 09:57 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Tatiana Bubucea împreună cu soțul au lansat o afacere de familie încă în 2015, când au luat decizia de planta coacăză în satul Ciuciuleni, raionul Hîncești. Toate cheltuielile au fost acoperite din resursele proprii după ce au lucrat peste hotare. Mai nou, începând cu 2020, cuplul a început să producă „vin” și oțet de coacăză.

Înainte de a se lansa, Tatiana spune că s-au informat foarte mult despre coacăză și proprietățile ei, ca într-un final să o îndrăgească nespus.

„Am plantat coacăza în 2015. Înainte de a lua decizia, am citit articole despre beneficiile acestei plante și am îndrăgit-o foarte mult. Aceste pomușoare sunt foarte bogate în vitamina C, complexul vitaminelor B, antioxidanți. Ne-am dorit să cultivăm ceea ce vom consuma noi înșine cu plăcere.”

Tatiana a ales soiul de coacăza „Titania”, care se deosebește prin parfumul deosebit.

Referitor la producerea de „vin”, antreprenoarea spune că a început pentru consumul familiei și prietenilor, apoi a început să-l vândă.

Tatiana spune că nu este un specialist în vinuri, dar poate spune că vinul de coacăză diferă prin gust și tehnologie.

„Nu sunt un specialist ca să spun exact prin ce se deosebește de vinul din struguri. Cu siguranță diferă prin gust, prin tehnologia care se produce, este un vin de desert, fiindcă este dulce.”

”Antreprenoarea spune că clienții rămân impresionați de gustul vinului. Ei spun că este un vin deosebit, care chiar merită a fi băut. Doamnele/domnișorele consideră că acesta poate fi considerat „vinul doamnelor”, iar bărbații spun că nici ei nu ar refuza o asemenea băutură.”

Totuși, Tatiana spune că gusturile nu se discută și fiecare produs are consumatorul său.

„Vinul” de coacăză este produs după tehnologia cidrului. Din cauza că băutura este produsă din fructe și nu din struguri nu poate fi numit cu adevărat vin.

Cu părere de rău, antreprenoarea spune că a întâmpinat și continuă să  întâmpine dificultăți, potrivit ei, în Republica Moldova, legislația este prea complicată pentru oamenii simpli și spune din experința ei că este nevoie de mult timp pentru a afla exact de acte ai nevoie.

„Legislația la noi este prea complicată pentru un om simplu care este prins în muncă, mai ales la câmp și nu este atât de accesibilă. Noi strângeam informația pe bucăți din diferite surse. La noi dacă este o lege, legea are și hotărâri de guvern care completează această lege și trebuie să consulți fiecare în parte.”

Tatiana a oferit exemplul Angliei, unde toată informația pentru a deschide o întreprindere și alte întrebări este disponibilă pe un singur site, inclusiv cu tutoriale, acte necesare și toți pașii pe care ai nevoie să-i întreprinzi. În caz că ceva nu îți este clar este poți apela la servicii de consultanță gratuite, ceea ce la noi lipsește.

De asemenea, în țara noastră lipsește susținerea statului pentru producători, în loc să faciliteze unele procese, ei preferă să amendeze, ceea ce nu este corect, întrucât mulți dintre producători nu au studii juridice și nu cunosc multe informații, care sunt mai greu de accesat.

De asemenea, antreprenoarea spune că a întâmpinat dificultăți când a încercat să ajungă să-și vândă producția în supermarket. Ea spune că contractul oferit este în defavoarea producătorului.

O altă dificultate cu care s-a confruntat a fost prețul mic oferit de cumpărătorii en-gros, ei ofereau un preț de până la 20 de lei, când pe piață coacăza costa 40 de lei, fapt ce s-a întâmplat cu câțiva ani în urmă.

Pe lângă aceste dificultăți, Tatiana a menționat și avantajele unei afaceri în domeniului vinului și oțetului de coacăză.

„În primul rând este un produs de nișă în Republica Moldova, încă nu există nimeni care produce cidru din coacăză pe piața noastră și nu în ultimul rând băutura este pe placul oamenilor. După care ar fi mai ușor să se lanseze pe piața internațională.”

Tatiana speră să obțină și să legalizeze totul pentru a exporta produsul, întrucât mulți oameni de peste hotare sunt interesați de acest produs.

Antreprenoarea spune că această afacere înseamnă foarte mult pentru ea, este ceea ce o mai ține în Republica Moldova, întrucât ea deja are un serviciu foarte bun în Anglia.

„Această afacere pentru mine însemnă foarte mult. Am investit suflet, dragoste, am avut emoții și așteptări foarte mari de la afacerea asta. Nu poți să faci nimic în Republica Moldova fără să-ți placă ceea ce faci. Este ca o speranță pentru mine că aș putea să reușesc. Este unica speranță pentru care m-aș întoarce în Republica Moldova, dacă eșuează chiar nu mă întorc. Afacerea asta încă mă ține legată de Republica Moldova.”

Ea recunoaște că dacă nu ar fi avut suport de peste hotare afacere ar fi falimentat la fel ca altele din Republica Moldova.

Anul acesta, pentru prima data au participat la un târg al producătorilor locali care s-a desfășurat pe data de 3 – 4 iulie la Chișinău, în parcul Alunelul. Ea spune că a fost o experiență deosebită.

„Este unica noastră experință la târg, o experință foarte frumoasă, organizatorii sunt bravo. Pot să zic că se depune suflet și într-adevăr au scopul de a susține producătorii, fără interese ascunse.”

Tatiana spune că târgurile sunt binevenite pentru producătorii autohtoni, une se pot manifesta și pot interacționa direct cu consumatorii.

„Este unica posibilitate pentru noi (producătorii) să comunicăm direct cu consumatorii. Ei sunt siguri că vorbesc cu producătorii, iar noi avem șansa să îi cunoaștem, să stabilim careva legături. Dacă sunt mulțumiți de produse deja ne contactează în direct.”

 

 

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre a anunțat că acordă 50 de milioane de euro Republicii Moldova pentru implementarea reformelor în procesul de aderare la UE.

Republica Moldova are stabilite relații bilaterale de peste 30 ani cu Regatul Norvegiei. Împreună cu alte state, Regatul Norvegiei a contribuit esențial la gestionarea crizei refugiaților generate de războiul din Ucraina.

Oslo a fost aprobat programul Nansen de sprijin pentru Ucraina și Moldova pentru o perioadă de cinci ani și prevede ajutor non-militar și umanitar pentru redresarea consecințelor războiului pe dimensiunea civilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău