Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a evidențiat o situație complexă în ceea ce privește Rotalin Gaz, un furnizor de serviciu universal cu obligația de a alimenta consumatorii cu gaz în zonele de deservire. Compania, de obicei, funcționa în baza tarifelor stabilite de Moldovagaz, deși ar fi trebuit să opereze cu propriile tarife, conform obligațiilor sale.
Victor Parlicov a explicat că, în acest an, s-au evidențiat mai multe anomalii în ceea ce privește prețurile gazelor. Rotalin Gaz a decis să achiziționeze gaz de pe piața liberă la un preț mai mic, însă l-a furnizat consumatorilor la costul practicat de Moldovagaz, generând astfel devieri financiare pozitive. Problema a apărut atunci când Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a venit să aprobe tarifele la gaze.
ANRE a luat în calcul faptul că Rotalin Gaz achiziționase gaze la un preț diferit față de Moldovagaz, constatând că compania ar fi trebuit să restituie consumatorilor aproximativ 40 de milioane de lei. Rotalin Gaz nu a fost de acord cu această evaluare și a anunțat că ar prefera să își suspende activitatea decât să furnizeze gaz la tarifele stabilite de ANRE.
Această situație a generat un conflict de interese și divergențe între Rotalin Gaz și ANRE, aducând în discuție discrepanțele de prețuri la care gazul a fost achiziționat și vândut către consumatori.
ANRE a redus, în data de 5 septembrie, tariful la gaz pentru consumatorii Rotalin Gaz la 11,71 de lei cu TVA inclus, cu 9 bani mai puțin față de cât a cerut operatorul.
„În februarie anul curent, Rotalin a devenit prima companie europeană privată care a importat gaze din afara Federației Ruse în Republica Moldova, și a început să implementeze strategia sa de a concura cu Moldovagaz pe piața nereglementată. Reacția rezultată din partea ANRE și a Guvernului a fost extraordinară: Comisia pentru Situații Excepționale a decis să impună o taxă de ieșire tuturor clienților care doreau să părăsească Moldovagaz pentru un alt furnizor de gaze naturale, distrugând practic posibilitatea concurenței. Și, în același timp, ANRE a decis să impună (pentru prima dată în istoria noastră) un preț de furnizare a gazelor pentru consumatorii finali ai Rotalin, pe care a stabilit-o cu 35% mai mic decât cea a Moldovagaz, la un nivel mult sub prețul de piață pentru gaze naturale și care pune în pericol capacitatea lui Rotalin de a-și menține în siguranță rețeaua de distribuție. Aceasta poate fi doar intenția de a fi lovitura de grație pentru afacerea de furnizare de gaze a Rotalin”, se arăta în mesajul Rotalin Gaz din data de 2 noiembrie, după suspendarea licenței.