Telegram afirmă că fondatorul Pavel Durov nu are „nimic de ascuns” după ce autorităţile franceze l-au reţinut

26 Aug. 2024, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2024, 11:47 // Actual //  bani.md

Aplicaţia de mesagerie Telegram a declarat că directorul său executiv nu are „nimic de ascuns” după ce autorităţile franceze l-au reţinut pe Pavel Durov în weekend pentru presupuse eşecuri în moderarea conţinutului.

Într-o mişcare surpriză care a escaladat dezbaterea globală privind libertatea de exprimare şi a crescut tensiunile cu Moscova, miliardarul de origine rusă a fost arestat pe aeroportul Paris-Le Bourget când a sosit în ţară cu avionul său privat din Azerbaidjan sâmbătă seara, potrivit agenţiei franceze de presă AFP.

Parchetul din Paris a confirmat o anchetă activă asupra lui Durov, iar presa franceză a relatat că acesta nu ar fi moderat în mod adecvat activitatea infracţională de pe platformă, scrie Financial Times.

Într-un comunicat emis duminică, Telegram, cu sediul în Dubai, a afirmat că moderarea aplicaţiei este „în conformitate cu standardele industriei şi se îmbunătăţeşte în mod constant”, adăugând că respectă legislaţia UE, inclusiv Legea privind serviciile digitale. Legislaţia, care a intrat în vigoare în acest an, impune platformelor să supravegheze mai îndeaproape conţinutul dăunător şi dezinformarea, în caz contrar riscând sancţiuni sau restricţii.

„Este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile de pe acea platformă”, a declarat Telegram. „Aşteptăm o rezolvare rapidă a acestei situaţii. Telegram este cu voi toţi”.

Reţinerea lui Durov marchează cea mai drastică acţiune naţională împotriva unui şef de social media de până acum şi ameninţă să aprindă şi mai mult dezbaterea globală cu privire la faptul dacă platformele ar trebui să prioritizeze siguranţa online sau libertatea de exprimare. Susţinătorii libertăţii de exprimare, precum Elon Musk, au atacat autorităţile franceze, miliardarul proprietar al platformei rivale X postând hashtag-ul „#freepavel” pe platforma sa.

Autorităţile franceze au investigat dacă eşecurile de moderare ale Telegram au contribuit la facilitarea activităţilor ilegale, inclusiv terorismul, traficul de droguri, spălarea de bani, frauda şi exploatarea copiilor, potrivit mai multor posturi de televiziune franceze. Unele rapoarte au sugerat existenţa unui mandat de arestare a lui Durov, dar Telegram a declarat duminică că antreprenorul „nu are nimic de ascuns şi călătoreşte frecvent în Europa”.

Durov a fost cunoscut drept „Mark Zuckerberg al Rusiei” după ce a co-fondat cea mai populară reţea de social media din ţară, VKontakte, în oraşul său natal Sankt Petersburg în 2007. El a fugit din Rusia în 2014 după ce ar fi refuzat să se conformeze cererilor Moscovei de acces la datele utilizatorilor ucraineni care protestau împotriva unei administraţii pro-ruse.

Fondată în 2013, Telegram a explodat în popularitate, apropiindu-se de 1 miliard de utilizatori şi devenind unul dintre principalele instrumente de comunicare în zonele de conflict şi în crizele umanitare, cum ar fi războiul Rusia-Ucraina şi conflictul Israel-Hamas.

Durov a adoptat o abordare nepăsătoare faţă de moderare şi a prezentat aplicaţia ca fiind inatacabilă de către guverne. Cu toate acestea, unii cercetători au avertizat că, prin urmare, a devenit un centru pentru activităţi ilicite şi extremism.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ