Telegram afirmă că fondatorul Pavel Durov nu are „nimic de ascuns” după ce autorităţile franceze l-au reţinut

26 Aug. 2024, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Aug. 2024, 11:47 // Actual //  Lupu Eduard

Aplicaţia de mesagerie Telegram a declarat că directorul său executiv nu are „nimic de ascuns” după ce autorităţile franceze l-au reţinut pe Pavel Durov în weekend pentru presupuse eşecuri în moderarea conţinutului.

Într-o mişcare surpriză care a escaladat dezbaterea globală privind libertatea de exprimare şi a crescut tensiunile cu Moscova, miliardarul de origine rusă a fost arestat pe aeroportul Paris-Le Bourget când a sosit în ţară cu avionul său privat din Azerbaidjan sâmbătă seara, potrivit agenţiei franceze de presă AFP.

Parchetul din Paris a confirmat o anchetă activă asupra lui Durov, iar presa franceză a relatat că acesta nu ar fi moderat în mod adecvat activitatea infracţională de pe platformă, scrie Financial Times.

Într-un comunicat emis duminică, Telegram, cu sediul în Dubai, a afirmat că moderarea aplicaţiei este „în conformitate cu standardele industriei şi se îmbunătăţeşte în mod constant”, adăugând că respectă legislaţia UE, inclusiv Legea privind serviciile digitale. Legislaţia, care a intrat în vigoare în acest an, impune platformelor să supravegheze mai îndeaproape conţinutul dăunător şi dezinformarea, în caz contrar riscând sancţiuni sau restricţii.

„Este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile de pe acea platformă”, a declarat Telegram. „Aşteptăm o rezolvare rapidă a acestei situaţii. Telegram este cu voi toţi”.

Reţinerea lui Durov marchează cea mai drastică acţiune naţională împotriva unui şef de social media de până acum şi ameninţă să aprindă şi mai mult dezbaterea globală cu privire la faptul dacă platformele ar trebui să prioritizeze siguranţa online sau libertatea de exprimare. Susţinătorii libertăţii de exprimare, precum Elon Musk, au atacat autorităţile franceze, miliardarul proprietar al platformei rivale X postând hashtag-ul „#freepavel” pe platforma sa.

Autorităţile franceze au investigat dacă eşecurile de moderare ale Telegram au contribuit la facilitarea activităţilor ilegale, inclusiv terorismul, traficul de droguri, spălarea de bani, frauda şi exploatarea copiilor, potrivit mai multor posturi de televiziune franceze. Unele rapoarte au sugerat existenţa unui mandat de arestare a lui Durov, dar Telegram a declarat duminică că antreprenorul „nu are nimic de ascuns şi călătoreşte frecvent în Europa”.

Durov a fost cunoscut drept „Mark Zuckerberg al Rusiei” după ce a co-fondat cea mai populară reţea de social media din ţară, VKontakte, în oraşul său natal Sankt Petersburg în 2007. El a fugit din Rusia în 2014 după ce ar fi refuzat să se conformeze cererilor Moscovei de acces la datele utilizatorilor ucraineni care protestau împotriva unei administraţii pro-ruse.

Fondată în 2013, Telegram a explodat în popularitate, apropiindu-se de 1 miliard de utilizatori şi devenind unul dintre principalele instrumente de comunicare în zonele de conflict şi în crizele umanitare, cum ar fi războiul Rusia-Ucraina şi conflictul Israel-Hamas.

Durov a adoptat o abordare nepăsătoare faţă de moderare şi a prezentat aplicaţia ca fiind inatacabilă de către guverne. Cu toate acestea, unii cercetători au avertizat că, prin urmare, a devenit un centru pentru activităţi ilicite şi extremism.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Sept. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Vinificatorii din Moldova preiau tot mai multe practici de sustenabilitate în industrie şi reuşesc să ţină pasul cu marii producători de vinuri din lume. Castel Mimi este prima vinărie din ţară care a început îmbutelierea vinurilor în sticle PET, iar recent a revenit cu două medalii de Aur de la cel mai prestigios concurs din domeniul vinului – MUNDUS VINI Summer Tasting.

În cadrul degustaţiei în orb, somelieri din lumea întreagă au oferit punctaj maxim pentru două dintre vinurile Castel Mimi Wine Resort, îmbuteliate în sticle PET – Merlot Rose şi Sauvignon Blanc, care s-au ales la final cu medalii de Aur.

Potrivit producătorului, atât sticla cât şi dopul sunt complet reciclabile. Sticla PET cântăreşte doar 59 de grame, iar datorită greutăţii reduse, economiseşte din energie în procesul de producere şi din greutate la transportare.

“Castel Mimi promovează natura şi principiile unei afaceri sustenabile. Am lansat o ediție de vinuri Smartpacking care susține aceste valori. Vinurile sunt îmbuteliate în sticla PET din materiale reciclate. Acest ambalaj reduce emisiile de CO2 cu 77% față de sticla standard.

Vinul este complet protejat de UV şi oxigen ceea ce îi oferă o păstrare sigură a calității”, scrie Adrian Trofim, CEO Castel Mimi, pe pagina sa de pe reţelele sociale.

Vinurile din seria Smartpacking pot fi găsite deocamdată în magazinul Castel Mimi, dar producătorul anunţă că în curând vor fi disponibile şi în supermarketurile din întreaga ţară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău