Telegram atinge un miliard de dolari venituri și devine profitabil pentru prima dată

23 Dec. 2024, 14:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Dec. 2024, 14:37 // Actual //  Ursu Victor

Mesageria Telegram a devenit profitabilă pentru prima dată în cei trei ani de monetizare, a anunțat fondatorul său, Pavel Durov.

„În acest an, numărul abonaților Telegram Premium s-a triplat, depășind 12 milioane. Veniturile noastre din publicitate au crescut de câteva ori. Ca rezultat, veniturile totale ale Telegram în 2024 au depășit 1 miliard de dolari, iar încheiem anul cu rezerve financiare de peste 500 de milioane de dolari, fără a include activele cripto”, a declarat el.

Durov a subliniat că în acest an au fost lansate mai multe actualizări legate de monetizare, printre care se numără funcții precum Telegram Stars, mini-aplicații, cadouri, Telegram Business și Telegram Gateway. Potrivit acestuia, aceste rezultate demonstrează că „platformele de socializare pot atinge sustenabilitatea financiară rămânând independente și respectând drepturile utilizatorilor”.

Potrivit unui raport al Financial Times (FT), citat de RBK, bazat pe date financiare, Telegram a avut anul trecut venituri de 342 milioane de dolari, cheltuieli operaționale de 108 milioane de dolari și o pierdere netă de aproximativ 173 milioane de dolari după plata taxelor.

În prima jumătate a acestui an, Telegram a demonstrat o performanță financiară solidă. Veniturile din publicitate au fost de 120 milioane de dolari (de două ori mai mult decât anul precedent), iar vânzările de abonamente au atins 119 milioane de dolari (comparativ cu 32 milioane anterior). De asemenea, compania a câștigat semnificativ din vânzarea criptomonedei proprii, Toncoin. În total, veniturile Telegram din vânzarea activelor digitale au însumat 353 milioane de dolari, dintre care 348 milioane provin din Toncoin.

Abonamentul plătit Telegram Premium a fost introdus în iunie 2022. În septembrie 2024, numărul abonaților a depășit pentru prima dată 10 milioane. Telegram Stars, sau Stelele Telegram, o monedă virtuală pentru utilizarea în mini-aplicații, a fost lansată pe platformă în iunie 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 14:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 14:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a aprobat primul ajutor de stat destinat industriei alimentare, în valoare de 30 de milioane de lei, pentru compania Imcomvil Grup. Firma are legături comerciale directe cu gigantul rus SolPro – parte a imperiului „Rusagro”, deținut de oligarhul Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent pentru fraudă și corupție la nivel înalt.

Imcomvil Grup, companie moldovenească specializată în producția de snacksuri și distribuția de produse alimentare, va deveni primul beneficiar al ajutorului de stat pentru investiții în industrie. Potrivit autorităților, compania va primi aproape 30 de milioane de lei, sub formă de granturi și facilități fiscale.

Concret, 7,5 milioane de lei vor fi acordate ca grant nerambursabil, iar 22,7 milioane de lei reprezintă scutiri de 50% din impozitul pe venit, în cadrul mecanismului guvernamental de susținere a investițiilor în industrie.

Imcomvil Grup va investi din surse proprii circa 60 de milioane de lei, care vor fi folosiți pentru modernizarea infrastructurii, optimizarea proceselor operaționale și instalarea de echipamente moderne. Planul investițional prevede crearea a cel puțin 60 de noi locuri de muncă.

Compania este deținută de soții Viaceslav și Lilia Curchi, și furnizează produse alimentare pentru sectorul HoReCa, fiind distribuitor oficial al unor branduri internaționale precum Heinz, Corny, dar și al companiei ruse SolPro, cunoscută pentru marca „Московский провансаль”.

SolPro face parte din grupul Rusagro, controlat de oligarhul rus Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent în Rusia pentru fraudă și abuz de putere. Acesta este cunoscut drept „regele maionezei” în mediul de afaceri rusesc.

Programul de ajutor de stat vizează susținerea investițiilor în industrii strategice precum electronica, industria chimică, farmaceutică, auto, textilă, a materialelor de construcție și industria alimentară.

Mecanismul de sprijin presupune returnarea a până la 60% din valoarea investiției, din care 25% sub formă de grant și 75% prin reducerea cu 50% a impozitului pe venit.

Bugetul total alocat pentru anul 2025 este limitat la aproximativ 200 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor va fi redus, iar selecția este competitivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ