Televiziunea apropiată de „țarul armelor” din Rusia a început să emită în Mali

08 Iul. 2025, 17:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 17:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Televiziunea RTVI, asociată cu influentul șef al complexului militar-industrial rus „Rosteh”, Serghei Cemezov, a lansat oficial transmisiunile în Mali prin rețeaua principalului operator local, Malivision. Canalul a fost inclus în pachetul de bază al televiziunii digitale terestre (DTT), cu un potențial de audiență estimat la 3 milioane de telespectatori.

Directorul global de distribuție RTVI, Andrei Popov, a declarat că extinderea în Mali întărește poziția postului în Africa și deschide noi oportunități de creștere: „Plănuim extinderea colaborării cu operatori locali din regiune.” CEO-ul grupului media, Dmitri Surianinov, a adăugat că RTVI este prezent, din 2022, în 64 de țări și teritorii africane, cu programe destinate publicului vorbitor de limbă rusă.

RTVI este considerat un canal cu legături strânse cu Serghei Cemezov, directorul general al „Rosteh”, cel mai mare producător de armament din Rusia și vechi prieten al președintelui Vladimir Putin, cu care a împărțit apartamentul și serviciul în perioada sovietică la Dresda, în cadrul KGB.

Deși oficial postul a fost relansat în 2017 cu sprijinul unor investitori independenți, jurnaliștii de la Proiect au documentat implicarea directă sau indirectă a lui Cemezov prin intermediul unor persoane și companii paravan, precum Brenrose Limited – o firmă britanică condusă de angajați din structurile „Rosteh”.

Oficial, actualul proprietar RTVI este Mikael Israyelian, un restaurator american de origine armeană, fără experiență anterioară în media sau afaceri în Rusia. Surse apropiate susțin că acesta ar fi acționat „în numele altcuiva”.

Un fost oficial rus, apropiat de Cemezov, a declarat pentru Proiect că postul RTVI a fost tolerat de Kremlin ca o „vitrină liberală”, menită să ofere iluzia libertății presei. „Dar în esență, Cemezov rămâne un om al serviciilor, fiecare pas îl coordonează cu Putin”, a afirmat acesta. „Rosteh” a negat oficial orice implicare în activitatea RTVI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Iul. 2025, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 15:34 // Actual //  Ursu Victor

În lipsa unui orizont clar de încheiere a războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a început să elaboreze în regim de urgență un nou plan de finanțare pentru guvernul de la Kiev, destinat acoperirii unui deficit bugetar estimat la 19 miliarde de dolari în anul 2025, relatează Financial Times.

Potrivit surselor apropiate discuțiilor, Comisia Europeană analizează mai multe opțiuni, inclusiv acordarea de ajutoare militare sub formă de granturi extrabugetare, dar și majorarea contribuției europene la un mecanism G7 de 50 de miliarde de dolari bazat pe viitoarele venituri obținute din activele valutare rusești înghețate.

„Mulți sperau că în 2024 va fi atins un acord de încetare a focului care să reducă povara bugetară a Ucrainei, dar acum e clar că avem o gaură financiară serioasă”, a declarat un oficial european implicat în negocieri. Potrivit FMI, în cazul în care războiul ar fi luat sfârșit în acest an, nevoile bugetare ale Ucrainei ar fi putut fi acoperite până la mijlocul lui 2026. Însă, în prezent, nici Kievul și nici Bruxelles-ul nu mai iau în calcul acest scenariu optimist.

Îngrijorările sunt amplificate și de incertitudinile privind continuitatea sprijinului american. În acest context, UE își propune să asigure resursele necesare Ucrainei înainte de venirea iernii. Una dintre ideile discutate ar fi acordarea de granturi militare bilaterale, contabilizate separat de bugetul UE, dar recunoscute ca cheltuieli naționale de apărare – un gest care ar contribui la obiectivul NATO de a atinge 5% din PIB pentru apărare.

Totodată, oficialii europeni analizează și posibilitatea de a valorifica mai eficient profiturile generate de activele rusești înghețate. Printre opțiuni se numără fie accelerarea acordării de împrumuturi garantate cu veniturile viitoare din aceste fonduri, fie plasarea acestora în instrumente financiare mai riscante, cu randamente mai mari.

La sfârșitul săptămânii, la Roma urmează să aibă loc o conferință dedicată reconstrucției Ucrainei, însă liderii europeni admit că, pe termen scurt, problema acută rămâne bugetul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO