Tentaculele raiderului Platon la fosta firmă de asigurări a Lukoil. Are afaceri de milioane cu statul român

24 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Compania de asigurări din România a gigantului LukOil a fost deținută, în timp, de ruși, de fiul unui fost președinte al Republicii Moldova și de afaceristul fugar Veaceslav Platon, notează ziare.com

Deși acționarul firmei de asigurări se află într-o situație dificilă de câțiva ani, mai multe instituții de stat românești s-au aventurat să cumpere de la aceasta polițe de asigurare în valoare de milioane de euro.

Asigurări LukOil

Pentru a-și proteja investițiile din România, în anul 1998, LukOil își înființa, pin subsidiarele sale Westlink Consultancy Services Ltd şi LukOil Black Sea România, propria firmă de asigurare și reasigurare, denumită LukOil Asito SA.

După cinci ani, firma de asigurări este preluată de către Norcross Insurance Company Limited, o altă companie a LukOil, din Isle of Man. Din acest moment, societatea a început să atragă clienți și din afara grupului rusesc condus de Vagit Alekperov.

Apoi, după alți doi ani, denumirea firmei a fost schimbată în Asito Kapital SA.

Când în sfârșit compania de asigurări începuse să treacă pe profit, în 2011, Norcross Insurance Company Limited își transferă acțiunile către Întreprinderea Mixtă Societatea Internaţională de Asigurări „Moldasig” din Republica Moldova.

Moldasig cumpărată cu banii Moldasig

Începând cu anul 2012, prin intermediul mai multor companii, omul de afaceri Veaceslav Platon a achiziționat, prin Bursa de Valori a Republicii Moldova, acțiuni ale Moldasig de la compania rusă Rosgosstrakh.

Moldasig deține și în prezent 99,9% din Asito Kapital din România.

Instituțiile românești cumpără polițe Asito

Cu toate aceste probleme ale acționarului, Asito Kapital nu a fost împiedicată de nimeni și de nimic să încheie, chiar în asociere cu alte firme, o serie de contracte cu instituții de stat din România.

De exemplu, anul trecut, Asito Kapital a încheiat un contract pe trei ani pentru a asigura cele peste 700 de mașini deținute de Ministerul Afacerilor Externe.

Contractul, în valoare de 1,64 milioane de lei, a fost câștigat în asociere cu firma Fast Brokers.

Nici Banca Națională a României nu s-a speriat de dificultățile firmei de asigurări, cumpărând asigurări facultative pentru mai multe sedii ale sale din țară și din București.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău