Tentaculele raiderului Platon la fosta firmă de asigurări a Lukoil. Are afaceri de milioane cu statul român

24 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Compania de asigurări din România a gigantului LukOil a fost deținută, în timp, de ruși, de fiul unui fost președinte al Republicii Moldova și de afaceristul fugar Veaceslav Platon, notează ziare.com

Deși acționarul firmei de asigurări se află într-o situație dificilă de câțiva ani, mai multe instituții de stat românești s-au aventurat să cumpere de la aceasta polițe de asigurare în valoare de milioane de euro.

Asigurări LukOil

Pentru a-și proteja investițiile din România, în anul 1998, LukOil își înființa, pin subsidiarele sale Westlink Consultancy Services Ltd şi LukOil Black Sea România, propria firmă de asigurare și reasigurare, denumită LukOil Asito SA.

După cinci ani, firma de asigurări este preluată de către Norcross Insurance Company Limited, o altă companie a LukOil, din Isle of Man. Din acest moment, societatea a început să atragă clienți și din afara grupului rusesc condus de Vagit Alekperov.

Apoi, după alți doi ani, denumirea firmei a fost schimbată în Asito Kapital SA.

Când în sfârșit compania de asigurări începuse să treacă pe profit, în 2011, Norcross Insurance Company Limited își transferă acțiunile către Întreprinderea Mixtă Societatea Internaţională de Asigurări „Moldasig” din Republica Moldova.

Moldasig cumpărată cu banii Moldasig

Începând cu anul 2012, prin intermediul mai multor companii, omul de afaceri Veaceslav Platon a achiziționat, prin Bursa de Valori a Republicii Moldova, acțiuni ale Moldasig de la compania rusă Rosgosstrakh.

Moldasig deține și în prezent 99,9% din Asito Kapital din România.

Instituțiile românești cumpără polițe Asito

Cu toate aceste probleme ale acționarului, Asito Kapital nu a fost împiedicată de nimeni și de nimic să încheie, chiar în asociere cu alte firme, o serie de contracte cu instituții de stat din România.

De exemplu, anul trecut, Asito Kapital a încheiat un contract pe trei ani pentru a asigura cele peste 700 de mașini deținute de Ministerul Afacerilor Externe.

Contractul, în valoare de 1,64 milioane de lei, a fost câștigat în asociere cu firma Fast Brokers.

Nici Banca Națională a României nu s-a speriat de dificultățile firmei de asigurări, cumpărând asigurări facultative pentru mai multe sedii ale sale din țară și din București.

Realitatea Live

27 Mai 2023, 17:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Romaniuc Victoria
27 Mai 2023, 17:12 // Oameni şi Idei //  Romaniuc Victoria

Astăzi în incinta ZIPHOUSE a avut loc Ziua Ușilor Deschise, dedicată programului de masterat „Design Vestimentar și Textil”. Scopul acestui eveniment a fost de a prezenta noul concept de învățământ în domeniul modei, care pune accent pe obținerea abilităților și cunoștințelor în domenii precum moda etică și digitală, designul ecologic, standardele afacerilor circulare, diversitatea și incluziunea.

Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării a accentuat importanța racordării necesităților actuale ale pieței muncii cu programele de studii.

„Este un proiect de inovație, în special pentru modul în care se pregătesc cadrele de profesioniști care vor activa în industriile ușoare și cu tehnologie pentru companiile noastre. Este important ca în perioada studiilor, tinerii să poată beneficia de laboratoarele și echipamentele pe care le-am văzut astăzi aici, pentru a fi și mai creativi în modul în care vor activa și deschide o afacere. Vrem să creștem relevanța studiilor, iar ca să facem asta avem nevoie de o bună conexiune între universități și companii, astfel încât să ajustăm modul de predare, să punem accent pe profesiile noi, așa cum este acest program de masterat de Design Vestimentar și Textil”, a declarat Anatol Topală.

„Republica Moldova are un potențial și o industrie textilă foarte bine dezvoltată. Astăzi ne dorim să pășim cu produse create aici în Moldova, cu designuri făcute în Moldova și pentru noi existența acestei facultăți, e foarte importantă în cadrul Universității Tehnice. Am salutat această inițiativă în care să aducem exemple de cum pot fi utilizate tehnologiile digitale, elementele de electronică, senzoristică, cunoștințe din domeniul științelor materiale în designul vestimentar. O problemă la nivel global ține și de ce facem cu deșeurile din industria textilelor și mă bucur că aceste cunoștințe pot fi învățate aici”, a menționat rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan.

În cadrul evenimentului au avut loc workshop-uri interactive, precum colorarea textilelor prin metode BIO, realizarea tricourilor personalizate prin intermediul tăietorului de vinil și studierea digitalizării vestimentației în 3D.

„Industria de modă se schimbă acum foarte mult. Se preocupă de durabilitate, de reciclare, de diminuarea deșeurilor, iar tehnologiile vin în sprijin. Noi ne bucurăm să fim parteneri strategici pentru industria ușoară, dar și pentru UTM, prin acest hub de inovație ZIPHOUSE, pe care l-am lansat tocmai în 2015. Noi vrem să le oferim tinerilor șansa să obțină aceleași cunoștințe care le-ar putea avea în Italia, Spania, Portugalia sau Franța, care sunt producători mari de design. Acest masterat a fost pregătit cu sprijinul Barcelona Fab Lab, fiindcă vrem ca tinerii să învețe lucruri valabile pe internațional și să-și scoată brandurile la export”, a adăugat Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova.

Programul de masterat „Design Vestimentar și Textil” este un program inovativ, lansat în septembrie 2022, la Facultatea de Design a Universității Tehnice din Republica Moldova. Scopul acestuia este de a răsturna conceptele clasice ale industriei tradiționale de modă, oferind un traseu de inițiere în moda etică și digitală, designul ecologic, standardele afacerilor circulare, diversitatea și incluziunea, subiecte ce sunt vizate în tendințele contemporane ale industriei de modă mondiale.

„Pentru că avem multe inovații la ZIPHOUSE și pentru că suntem parte a Universității Tehnice, am decis să aducem un suflu nou prin intermediul unui program de master. Inovația în industrie poate începe din domeniul producerii și să meargă în a găsi un model inovativ de fashion business. Am încercat să aducem și aspecte de sustenabilitate și circularitate într-o afacere, dar și să oferim cunoștințe despre cum să găsești ambianța perfectă pentru ca să-ți dezvolți afacerea”, a menționat Carolina Tulgara, director executiv ZIPHOUSE.

Acest program de studii va antrena viitorii profesioniști în domeniul design-ului și a textilelor inovative, care țin cont de importanța dezvoltării durabile a industriei. Astfel, absolvenții vor fi pregătiți să lucreze într-o industrie de modă în schimbare, care necesită abilități și cunoștințe noi și avansate.

Printre subiectele studiate se numără teoria designului vestimentar, forme și reprezentare în design, sisteme CAD în confecții, tehnici avansate în design textil, softuri specializate în design, inovații prin biodesign, tehnologii avansate de fabricare în textile, sustenabilitate în moda circulară, stilistică și compoziție avansată, îmbrăcăminte inteligentă, promovarea produselor și comunicarea vizuală, dezvoltarea afacerii.

„Am absolvit licența de designer vestimentar la UTM. Anul trecut, am decis să lansez un brand personal de accesorii din piele naturală, iar masteratul îmi oferă posibilitatea să-mi aprofundez studiile. Când am început cursurile, am înțeles că sunt foarte multe programe relevante, pe care am nevoie să le aplic în activitatea mea de zi cu zi și sunt foarte mulțumită. A fost cea mai bună alegere, mai ales că se pune mult accent pe practică”, spune Alexandra Soloviov, studentă în cadrul facultății de Design Vestimentar și Textil, UTM.

În urma finalizării programului, beneficiarii programului pot alege una dintre următoarele direcții: designer de modă, designer de modă sustenabilă, designer de textile, cercetător textile și materiale, manager pe sustenabilitate, manager pe economie circulară, etc.

Perioada de depunere a dosarelor pentru admitere este iulie-august 2023.

Masteratul „Design Vestimentar și Textil” este o oportunitate excelentă pentru cei care doresc să își dezvolte abilitățile și cunoștințele într-un domeniu aflat în continuă evoluție. Acesta a fost lansat în septembrie 2022, cu scopul de a oferi studenților posibilitatea unică de inițiere în noul curs de dezvoltare a industriei de modă mondiale prin studierea modei etice, digitale și a designului ecologic și circular.

Programul este realizat de Universitatea Tehnică a Moldovei, sprijinit de ZIPHOUSE Fashion Innovation Hub, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău