Ucraina a dezvăluit de câți bani ar avea nevoie să rămână pe linia de plutire până sfârșitul anului

24 Aug. 2022, 05:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2022, 05:42 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina aşteaptă până la sfârşitul acestui an un sprijin financiar de 12-16 miliarde de dolari de la partenerii străini, a declarat marţi premierul ucrainean Denis Şmihal, citat de Reuters și Agerpres.

Şeful guvernului de la Kiev a comunicat că Ucraina a reuşit să îşi menţină stabilitatea financiară datorită asistenţei externe, care s-a ridicat deja la 14 miliarde de dolari, însă este nevoită să direcţioneze 40% din cheltuielile bugetare – peste 420 de miliarde de hrivne, echivalentul a 11,5 miliarde de dolari – către necesităţile militare.

Şmihal a arătat că din 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, s-au cheltuit 288 de miliarde de hrivne (aproximativ 7,8 miliarde de dolari) pentru salariile militarilor şi 135 de miliarde pentru achiziţia şi repararea echipamentelor militare, muniţie şi produse destinate apărării.

Creditorii Ucrainei au ajuns mai devreme în cursul lunii august la un acord privind un moratoriu de doi ani legat de plata datoriilor sale.

Armele de care ar avea nevoie ucrainenii

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a vorbit la rândul său marți despre o parte a asistenței de care Ucraina are nevoie, afirmând că 50 de sisteme de arme cu rază lungă de acțiune HIMARS furnizate de SUA, la un cost de aproximativ 200 de milioane de dolari, pot „schimba complet cursul acestui război”.
El a subliniat că suma este mai mică decât contravaloarea unui superiaht deținut de oligarhii ruși.

Statele Unite au anunțat vinerea trecută un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, acesta urmând însă să includă doar rachete pentru sistemele HIMARS pe care le-a furnizat Kievului, nu și lansatoare noi.

Cu o zi în urmă, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a precizat că Ungaria și Italia sunt singurele două țări din Uniunea Europeană care refuză să furnizeze arme Ucrainei.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău