The Economist: Putin este izolat și mort moral. A distrus reputația armatei ruse. S-a dovedit incompetentă în război

13 Mart. 2022, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Mart. 2022, 17:07 // Actual //  Lupu Eduard

Când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, a visat la restabilirea gloriei Imperiului Rus. Dar, în cele din urmă, a început restabilirea terorii lui Iosif Stalin. Și nu numai pentru că a comis cel mai brutal și neprovocat act de agresiune din Europa din 1939. Putin a început și el să se transforme într-un dictator acasă, fiind un Stalin al secolului XXI, bazându-se pe minciuni, violență și paranoia ca niciodată, scrie The Economist.

Pentru a înțelege amploarea minciunilor lui Putin, ne putem uita la pregătirile pentru război. Președintele rus a sperat că Ucraina va cădea curând. Prin urmare, nu și-a pregătit oamenii și soldații pentru invazie. El a asigurat elitele că acest lucru nu se va întâmpla. După două săptămâni groaznice de război, el încă neagă că duce probabil cel mai mare război din Europa din 1945.

Pentru a susține această minciună omniprezentă, a închis aproape toate mass-media independente, a amenințat jurnaliștii cu până la 15 ani de închisoare dacă nu repetă prostiile oficiale. Și protestatarii împotriva războiului au fost arestați cu mii.

Insistând că „operațiunea” sa militară este „denazificarea Ucrainei, televiziunea de stat stalinizează Rusia”, se spune în articol.

Rusia încearcă să răspândească panica înfometând orașele ucrainene și bombardându-le orbește.

Pentru a înțelege apetitul lui Putin pentru violență, publicația recomandă să ne uităm la cursul războiului. După o încercare eșuată de a câștiga o victorie rapidă, Rusia încearcă să răspândească panica înfometând orașele ucrainene și bombardându-le orbește. Pe 9 martie, armata rusă a bombardat o maternitate din Mariupol. Putin comite fără milă crime de război împotriva slavilor pe care i-a lăudat în articolele sale. El este gata să aranjeze un masacru acasă.

Se poate presupune că Moscova ar fi fost cumva capabilă să impună un nou guvern Ucrainei. Dar acum ucrainenii sunt uniți împotriva invadatorului. Marioneta lui Putin nu va putea conduce țara fără ocupație. Dar Rusia nu are nici banii, nici trupele pentru a deține nici măcar jumătate din Ucraina. Doctrina militară americană spune că pentru a înăbuși rezistența invadatorilor este nevoie de 20-25 de soldați pentru fiecare mie de persoane.

În Rusia, există doar patru soldați la mie. Dacă Putin nu instalează un guvern marionetă pentru că nu poate, atunci va trebui să caute un compromis cu Ucraina în negocierile de pace. Cu toate acestea, îi va fi dificil să pună în aplicare orice acord. La urma urmei, ce va face dacă Ucraina postbelică își reia mișcarea către Occident? Atac?

Adevărul este că, atacând Ucraina, Putin a făcut o greșeală dezastruoasă. El a distrus reputația formidabilă a armatei ruse, care s-a dovedit incompetentă din punct de vedere tactic în război chiar și împotriva unui adversar mai mic, mai puțin înarmat, dar mai motivat. Rusia a pierdut echipament militar foarte scump și în două săptămâni a suferit mii de victime, aproape la fel ca SUA în toți anii invaziei Irakului din 2003.

Putin a atras sancțiuni devastatoare asupra țării sale. Banca centrală nu are acces la valuta de care are nevoie pentru a menține funcționarea sistemului bancar și stabilitatea rublei. Mărcile care pledau pentru a rămâne deschise, inclusiv IKEA și Coca-Cola, și-au închis porțile. Vânzarea unor articole este deja limitată. Exportatorii occidentali nu mai furnizează componente vitale, așa că fabricile s-au oprit.

Pe măsură ce Rusia se scufundă, contrastul dintre președintele său și liderul din țara vecină devine mai puternic. Putin este izolat și mort moral. Zelenski este îndrăzneț și simplu, a adunat în jurul lui nu numai propriul său popor, ci și întreaga lume. El este antipodul lui Putin și, poate, cel care ii va da lovitura de grație. Ne putem imagina cum ar putea fi o Rusia eliberată de aces Stalin al secolului XXI.

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău