TikTok se confruntă cu o posibilă interdicţie în SUA dacă proprietarii chinezi nu vând pachetul de acţiuni

20 Mart. 2023, 07:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Mart. 2023, 07:52 // Actual //  bani.md

Administraţia Biden a ameninţat că va interzice TikTok dacă proprietarii chinezi ai acesteia nu îşi vor vinde pachetul de acţiuni în compania de socializare pentru a răspunde preocupărilor tot mai mari legate de securitatea naţională, potrivit a două persoane familiarizate cu acest subiect, conform Financial Times.

Comitetul pentru Investiţii Străine în Statele Unite (Cfius) a făcut recent cererea de cesiune ca parte a analizei sale în curs de desfăşurare privind compania, care este deţinută de ByteDance din Beijing, au declarat persoanele respective.

TikTok s-a confruntat cu un control din ce în ce mai mare din cauza temerilor că datele pe care le colectează despre utilizatorii americani ar putea fi transmise guvernului şi Partidului Comunist Chinez. Deşi a negat aceste afirmaţii, unii senatori republicani şi democraţi au cerut ca aplicaţia să fie interzisă sau ca ByteDance să renunţe la divizia sa din SUA.

Potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, 60% din acţiunile ByteDance sunt deţinute de investitori globali, în timp ce 20% sunt deţinute de angajaţi şi alte 20% de fondatorii săi, inclusiv Zhang Yiming şi Liang Rubo, actualul director executiv al ByteDance.

Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, urmează să depună mărturie săptămâna viitoare în faţa comisiei pentru energie şi comerţ din Camera Reprezentanţilor pentru a discuta despre practicile sale de securitate a datelor, precum şi despre relaţia sa cu China.
Timp de doi ani, TikTok a lucrat la un acord de securitate naţională cu guvernul SUA ca răspuns la această supraveghere. Până în prezent, TikTok a cheltuit peste 1,5 miliarde de dolari pentru „Project Texas”, un plan de restructurare corporativă menit să protejeze datele şi conţinutul utilizatorilor de influenţa chineză, printr-un parteneriat cu grupul american de software Oracle, pentru a răspunde solicitărilor Cfius.

Cu toate acestea, negocierile cu privire la acest acord s-au blocat în ultimele luni. Săptămâna trecută, democraţii şi republicanii din Senat au introdus un proiect de lege care ar conferi administraţiei noi puteri pentru a interzice aplicaţiile chinezeşti care reprezintă ameninţări la adresa securităţii, inclusiv TikTok, pe care Casa Albă l-a aprobat.

În urma cererii de vânzare, TikTok îşi evaluează opţiunile, dar intenţionează să continue să lucreze la Project Texas, a declarat o persoană familiarizată cu situaţia.
„Dacă obiectivul este protejarea securităţii naţionale, vânzarea nu rezolvă problema. O schimbare de proprietar nu ar impune noi restricţii asupra fluxurilor de date sau a accesului”, a declarat TikTok într-un comunicat.

„Cea mai bună modalitate de a răspunde preocupărilor legate de securitatea naţională este protecţia transparentă a datelor şi sistemelor utilizatorilor americani, cu o monitorizare şi o verificare solidă din partea unor terţe părţi, pe care le implementăm deja.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO