Administraţia Biden a ameninţat că va interzice TikTok dacă proprietarii chinezi ai acesteia nu îşi vor vinde pachetul de acţiuni în compania de socializare pentru a răspunde preocupărilor tot mai mari legate de securitatea naţională, potrivit a două persoane familiarizate cu acest subiect, conform Financial Times.
Comitetul pentru Investiţii Străine în Statele Unite (Cfius) a făcut recent cererea de cesiune ca parte a analizei sale în curs de desfăşurare privind compania, care este deţinută de ByteDance din Beijing, au declarat persoanele respective.
TikTok s-a confruntat cu un control din ce în ce mai mare din cauza temerilor că datele pe care le colectează despre utilizatorii americani ar putea fi transmise guvernului şi Partidului Comunist Chinez. Deşi a negat aceste afirmaţii, unii senatori republicani şi democraţi au cerut ca aplicaţia să fie interzisă sau ca ByteDance să renunţe la divizia sa din SUA.
Potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, 60% din acţiunile ByteDance sunt deţinute de investitori globali, în timp ce 20% sunt deţinute de angajaţi şi alte 20% de fondatorii săi, inclusiv Zhang Yiming şi Liang Rubo, actualul director executiv al ByteDance.
Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, urmează să depună mărturie săptămâna viitoare în faţa comisiei pentru energie şi comerţ din Camera Reprezentanţilor pentru a discuta despre practicile sale de securitate a datelor, precum şi despre relaţia sa cu China.
Timp de doi ani, TikTok a lucrat la un acord de securitate naţională cu guvernul SUA ca răspuns la această supraveghere. Până în prezent, TikTok a cheltuit peste 1,5 miliarde de dolari pentru „Project Texas”, un plan de restructurare corporativă menit să protejeze datele şi conţinutul utilizatorilor de influenţa chineză, printr-un parteneriat cu grupul american de software Oracle, pentru a răspunde solicitărilor Cfius.
Cu toate acestea, negocierile cu privire la acest acord s-au blocat în ultimele luni. Săptămâna trecută, democraţii şi republicanii din Senat au introdus un proiect de lege care ar conferi administraţiei noi puteri pentru a interzice aplicaţiile chinezeşti care reprezintă ameninţări la adresa securităţii, inclusiv TikTok, pe care Casa Albă l-a aprobat.
În urma cererii de vânzare, TikTok îşi evaluează opţiunile, dar intenţionează să continue să lucreze la Project Texas, a declarat o persoană familiarizată cu situaţia.
„Dacă obiectivul este protejarea securităţii naţionale, vânzarea nu rezolvă problema. O schimbare de proprietar nu ar impune noi restricţii asupra fluxurilor de date sau a accesului”, a declarat TikTok într-un comunicat.
„Cea mai bună modalitate de a răspunde preocupărilor legate de securitatea naţională este protecţia transparentă a datelor şi sistemelor utilizatorilor americani, cu o monitorizare şi o verificare solidă din partea unor terţe părţi, pe care le implementăm deja.”