Timpul trece, leafa merge! Trimiși în parlament să reprezinte electoratul, politicienii se îmbogățesc de la an la an

23 Mai 2024, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Mai 2024, 17:00 // Actual //  bani.md

Parlamentarii moldoveni au reușit să mai pună ceva prin conturi, în ultimul an. Din punct de vedere financiar, politicienii nu au de ce să se plângă.

Cu SENS a făcut o radiografiere a averii deputaților și salariilor și averii pe care o dețin aceștia.

Cel mai bogat deputat este deputatul independent Marina Tauber, cu o avere de 19,8 milioane de lei, Denis Ulanov, deputat independent  – 14,1 milioane de lei, Ion Șpac de la PAS – 13,5 milioane de lei, Boris Marcoci de la PAS – 9,7 milioane de lei, iar pe locul 5 Adrian Albu de la BCS cu o avere de 7,5 milioane de lei.

La polul opus, cei mai săraci deputați sunt: Alexandr Suhodolski, neafiliat, cu o avere de 267 mii de lei, Reghina Apostolova, deputat independent –  420 mii de lei, Diana Caraman de la BCS – 441,8 mii de lei, Eugeniu Sinchevici de la PAS – 475,6 mii de lei și Ghoerghe Cojoc cu o avere de 514,5 mii de lei.

La capitolul cele mai scumpe locuințe,  Denis Ulanov este în fruntea clasamentului – 12,1 milioane de lei, Ion Șpac – 9,5 milioane de lei. Adrian Albu – 4 milioane de le, Boris Marcoci – 4 milioane de lei și Corneliu Furculiță – 3,6 milioane de lei.

Cele mai scumpe mașini le au Adrian Albu – 2 milioane de lei, Ion Șpac – 1,8 milioane de lei, Olesea Stamate de la PAS – 1,1 milioane de lei, Boris Marcoci – 1,1 milioane de lei și Denis Ulanov – 1 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 17:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 17:10 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de gaze naturale prin conducte din Rusia către Europa au crescut în noiembrie cu aproape 9%, ajungând la 2,75 miliarde de metri cubi, conform datelor furnizate de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport Gaze (ENTSOG) și Gazprom. Această creștere se datorează în principal fluxurilor mai mari pe cele două rute principale: TurkStream și coridorul ucrainean.

Conform ENTSOG, livrările prin TurkStream au fost, în medie, de 49,4 milioane de metri cubi pe zi, în comparație cu 42,7 milioane de metri cubi în noiembrie 2023. Astfel, volumul total transportat prin această rută a crescut cu 15,6%, atingând 1,48 miliarde de metri cubi în luna noiembrie. În același timp, fluxurile zilnice de gaze prin coridorul ucrainean au fost de 42,3 milioane de metri cubi, echivalentul a 1,27 miliarde de metri cubi pentru întreaga lună, cu 1,9% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe ansamblul perioadei ianuarie-noiembrie 2024, exporturile totale de gaze rusești către țările europene au crescut cu aproape 15% față de 2023, atingând un volum de 29,3 miliarde de metri cubi. Experții estimează că, până la sfârșitul anului, exporturile totale de gaze către Uniunea Europeană și țările Balcanilor de Vest vor crește cu 25%, de la 24 miliarde la 30 miliarde de metri cubi.

Creșterea exporturilor este atribuită, în principal, unei baze scăzute de comparație din prima jumătate a anului 2023 și preocupării statelor europene de a-și asigura rezervele de gaze în eventualitatea opririi tranzitului prin Ucraina după 2024.

În prezent, gazele naturale din Rusia ajung în Europa prin două rute majore. Prima este reprezentată de TurkStream, care transportă gazul către Bulgaria, Serbia și mai departe către România, Grecia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, precum și Ungaria. A doua rută este coridorul ucrainean, prin care sunt alimentate Slovacia și regiunea transnistreană din Moldova. Din Slovacia, gazul ajunge ulterior în Austria și parțial în Italia. Ambele rute transportă anual volume similare, de aproximativ 14-15 miliarde de metri cubi fiecare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală