Tinerii antreprenori pot lua credite mai ușor. Au facilități de 120 de milioane de lei

15 Feb. 2022, 16:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Feb. 2022, 16:48 // Actual //  MD Bani

Tinerii antreprenori vor putea accesa în continuare credite prin intermediul Programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor (FCT), fondurile de finanțare (faza II) în acest sens fiind suplinite cu 120 milioane de lei pentru anul 2022. Anunțul a fost făcut de Ministerul Finanțelor. Suma maximă a unui sub-împrumut este de 1 500 000 de lei.

Programul FCT are scopul de ameliorare a accesului tinerilor întreprinzători la resurse creditare pentru  dezvoltare la rate fixe reduse, susținând implementarea ideilor de afaceri, crearea și menținerea locurilor de muncă ale acestora acasă, contribuind la diminuarea consecințelor pandemiei COVID-19 asupra întreprinderilor sectorului real.

Sursele de finanțare ale Programului FCT sunt mijloacele circulante ale liniilor de credit investiționale finanțate din împrumuturi externe de stat pentru dezvoltare și recreditate întreprinderilor sectorului real prin intermediul I.P. Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă (OGPAE) și a Instituțiilor Financiare Partenere (IFP) eligibile, care își asumă toate riscurile de credit.

Ratele anuale fixe ale IFP la creditele rambursabile recreditate în cadrul Programului FCT pentru beneficiarii finali se recomandă a nu depăși 6 %, ceea ce este cu câteva puncte procentuale mai avantajos în comparație cu ratele medii la creditele comerciale acordate în sectorul bancar din resursele băncilor.

Cheltuielile eligibile pentru finanțare:

  • procurarea mărfurilor şi serviciilor, inclusiv a capitalului circulant în conformitate cu condițiile generale ale liniei de credit administrate de OGPAE, din care se finanțează sub-proiectul;
  • afaceri  în agricultură şi în alte domenii de activitate eligibile pe tot teritoriul țării.

Pentru a păstra ratele promoționale, afacerile/întreprinderile/sub-împrumuturile tinerilor nu se vor cesiona, dărui, sau înstrăina în primii 2 ani de acțiune a creditului.

Beneficiarii programului pot deveni persoane juridice înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova, fondatorii cărora sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, la momentul prezentării cererii de finanțare la IFP intermediară și persoanele care dețin cel puțin 75% din proprietatea întreprinderii.

Maturitatea sub-împrumuturilor: 

  • până la 8 ani pentru proiecte investiționale și până la 4 ani pentru completarea mijloacelor circulante necesare;
  • perioada de grație -până la 12 luni.

Alte condiții de recreditare pot fi determinate între beneficiari și IFP intermediare, care vor analiza și prelua toate riscurile de credit.

Accesul beneficiarilor finali la resursele FCT este acordat prin intermediul următoarelor IFP:

BC „MAIB” S.A., tel. (022) 303-277, 303-234, 303-222;

BC „Moldindconbank” S.A., tel. (022) 576-798, 576-839;

BC „Fincombank” S.A., tel. (022) 269-816;

BC „Energbank” S.A., tel. (022) 858-056;

BC „Comertbank” S.A., tel. (022) 839-734, 839-737;

BC „ProCredit Bank” S.A., tel. (022) 782-498;

BC „EuroCreditBank”S.A., tel. (022) 500-255;

BC „Victoriabank” SA, tel. (022) 576-419; 576-175;

OTP Bank  S.A., tel. (022) 812-548, 812-425;

O.C.N. Microinvest  SRL, tel. (022) 801-701, 068669979; (022) 250-025;

O.C.N. Corporația de Finanțare Rurală S.A., tel. (022) 595-559.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău