Tinerii din Moldova, încurajați să devină lideri activi la Forumul Tinerilor 2024

01 Iul. 2024, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iul. 2024, 16:49 // Actual //  bani.md

În acest weekend, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a găzduit cel mai mare eveniment dedicat tinerilor din Republica Moldova – Forumul Tinerilor din Republica Moldova 2024 (Moldova Youth Forum 2024). Pe parcursul a două zile, 29-30 iunie, peste 300 de tineri, inclusiv 30 din afara țării, au participat la discuții și ateliere alături de experți naționali și internaționali. Tematica centrală a evenimentului a fost „Împuternicirea tinerilor pentru o implicare mai activă și o guvernare eficientă”.

Evenimentul a inclus paneluri de discuții și ateliere de lucru pe teme precum dezvoltarea durabilă, integrarea europeană, incluziunea și diversitatea, securitatea regională, sănătatea mintală, antreprenoriatul și inovarea digitală. Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj video participanților, încurajându-i să muncească din greu și să învețe limbi străine.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a subliniat importanța implicării active a tinerilor în societate, afirmând că „vocile și viziunea voastră vor modela viitorul Moldovei”. Laura Hruby, însărcinată cu afaceri ad interim a Ambasadei SUA în Republica Moldova, a reafirmat sprijinul SUA pentru democrația și reformele din Moldova.

Stephen Nix, director regional Eurasia al Institutului Republican Internațional (IRI), a menționat importanța organizării acestui forum în contextul alegerilor prezidențiale și a referendumului de aderare la Uniunea Europeană din 2024.

Un moment semnificativ al forumului a fost Simularea Referendumului din 20 octombrie 2024, unde 92% dintre participanți au votat în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această simulare, organizată cu ajutorul Comisiei Electorale Centrale (CEC), a reflectat susținerea tinerilor pentru integrarea europeană.

Forumul Tinerilor din Moldova 2024 a fost organizat de Institutul Republican Internațional (IRI) cu suportul financiar al USAID, Konrad-Adenauer-Stiftung, Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Oficiul de Legătură NATO, Guvernul Republicii Moldova, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Fundația Hanns Seidel și alți parteneri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO