Toate școlile și universitățile din țară trec la învățământ cu prezență fizică. CNESP a adoptat noi decizii

01 Mart. 2022, 19:14
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Mart. 2022, 19:14 // Slider //  Dumitrita Culiuc

În contextul în care numărul infecțiilor cu COVID-19, a scăzut cu 35%, comparativ cu săptămâna precedentă, iar mortalitatea s-a redus cu 36%, membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) au ajustat măsurile de sănătate publică privind situația epidemiologică provocată de COVID-19. Noua decizie intră în vigoare începând de astăzi, 1 martie.

Mai exact, toate instituțiile de învățământ general, de învățământ profesional tehnic și superior din țară vor activa în regim obișnuit, cu prezență fizică și cu respectarea măsurilor de siguranță. În același timp, unitățile de alimentație publică din localitățile unde se atestă cod portocaliu vor activa la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca toți clienții să prezinte certificatul COVID la intrare, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform noii decizii, antrenamentele de grup, cu excepția celor cu participarea sportivilor de performanță, vor fi permise pe întreg teritoriul țării, indiferent de codul de alertă. La fel, evenimentele sportive vor putea fi organizate la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca toți spectatorii să prezinte certificatul COVID doar în localitățile unde se atestă cod verde, galben și portocaliu. În cazul regiunilor unde se înregistrează cod roșu, astfel de evenimente se vor desfășura cu participarea spectatorilor, până la 50 la sută din capacitatea maximă în spațiul interior sau la capacitate maximă în spațiile exterioare și cu obligația prezentării certificatului COVID.

În cazul activităților care urmează să fie organizate în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, acestea se vor desfășura la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca spectatorii să prezinte certificatul COVID.

O altă măsură decisă de CNESP ține de reducerea perioadei de autoizolare de la 14 zile până la zece zile, precum și a termenului pentru revenirea la orele de studii cu prezență fizică de la șapte zile până la cinci zile.

În ceea ce privește prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul refugiaților din Ucraina, potrivit noii hotărâri, autoritățile responsabile de crearea centrelor de plasament pentru refugiați și a centrelor provizorii de gestionare a unor afluxuri de străini vor întreprinde toate măsurile necesare pentru respectarea măsurilor de prevenire și control în incinta centrelor respective, inclusiv organizarea spațiilor separate pentru izolarea persoanelor confirmate cu COVID-19 și care prezintă forme ușoare de boală.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre a anunțat că acordă 50 de milioane de euro Republicii Moldova pentru implementarea reformelor în procesul de aderare la UE.

Republica Moldova are stabilite relații bilaterale de peste 30 ani cu Regatul Norvegiei. Împreună cu alte state, Regatul Norvegiei a contribuit esențial la gestionarea crizei refugiaților generate de războiul din Ucraina.

Oslo a fost aprobat programul Nansen de sprijin pentru Ucraina și Moldova pentru o perioadă de cinci ani și prevede ajutor non-militar și umanitar pentru redresarea consecințelor războiului pe dimensiunea civilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău