Grupul de presă „Realitatea” lansează site-ul de știri în limba rusă RUPOR.MD

01 Mart. 2022, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Petru Cosoi
01 Mart. 2022, 20:28 // Actual //  Petru Cosoi

Grupul de presă „Realitatea”, care include site-urile de știri REALITATEA.MD, BANI.MD, RLIVE.MD și televiziunea RLIVE TV, lansează astăzi un nou site de știri, în limba rusă, RUPOR.MD. Redacția va transpune în mediul online principalele evenimente din țară și din lume, interviuri cu lideri de opinie și oameni interesanți.

Grupul de presă „Realitatea” are o vastă experiență în crearea site-urilor de știri în limba română, care ulterior devin surse importante de informare pentru populația din țară, dar și peste hotare. Noul proiect de știri în limba rusă are drept scop informarea corectă, echilibrată și promptă, în cele din urmă, se va extinde și pe platforma de televiziune RLIVE TV.

„Lansarea site-ului de limbă rusă rupor.md este o nouă treaptă în dezvoltarea grupului de presă Realitatea. Vocal și vizibil, ne propunem ca rupor.md să informeze, să educe și să promoveze valorile către publicul vorbitor de limbă rusă.

Dezvoltarea grupului de presă Realitatea se realizează organic, pășind sigur spre scopul stabilit: crearea realității pe care o dorim. O facem prin implicare, mediatizare și presiune pentru soluționarea problemelor. Problemele, pentru a fi soluționate, trebuiesc comunicate”, a declarat Otilia Cotruța, directoare executivă a grupului de presă „Realitatea”.

Site-ul de știri RUPOR.md este destinat persoanelor de orice vârstă, care doresc să fie la curent cu ultimele evenimente din țară și din străinătate. Misiunea principală a redacției RUPOR.MD este de a crea un site unicîn ceea ce privește conținutul și politica editorială.

„Vom fi cât se poate de obiectivi în declarațiile noastre, ținând cont în același timp de standardele etice. Suntem o echipă tânără care vrea să demonstreze că în Moldova este posibil să se facă conținut interesant și de calitate. Continuăm să căutăm jurnaliști ambițioși care să scrie știri, să producă materiale video sau alte produse media”, a spus Marina Gridina, redactoră-șefă a site-ului.

Căutați RUPOR.md pe rețelele sociale, site-ul este disponibil pe orice platformă convenabilă pentru dvs.: Facebook, Telegram, Twitter, Instagram, VKontakte și OK. Cu RUPOR.MD vei fi primul care află știri importante și interesante.

RUPOR.md – toate știrile sunt aici! Acesta nu este doar sloganul nostru, ci principala sarcină pe care deja am început să o realizăm cu încredere, așa că puteți citi deja materialele noastre pe site începând de astăzi. Noi proiecte interesante vor apărea foarte curând!


Realitatea este un grup de media electronică, formată din site-urile realitatea.md, bani.md, platforma online de transmisiuni live – Rlive.md și televiziunea RLIVE TV.

este principalul portal generalist de știri din diverse domenii, care prezintă auditoriului din Moldova și concetățenilor din diasporă cele mai actuale şi importante noutăți. Noua platformă Realitatea.md vine și cu noi categorii de conținut, care să contribuie substanțial la informarea corectă, educarea și formarea în spiritul democrației societății noastre. Realitatea.md este prezentă abundent și pe social media, cu peste 160.000 de prieteni și urmăritori pe toate platformele, fiind în creștere permanentă, grație efortului echipei tinere și de profesioniști, care își dorește o țară liberă și dezvoltată  .

  este portalul exclusivist de știri economice şi de business, care oferă știri, articole de autor, analize, interviuri și editoriale calitative despre evoluțiile și inovațiile businessului și economiei naționale și externe. Bani.md a devenit sursa de informare pentru publicul larg, interesat de domeniul economico-financiar, dar și pentru conducătorii, managerii și funcționarii companiilor private și ale instituțiilor de stat.

Pentru că în secolul 21 a cunoaște e mai important decât a avea, pentru noua platformă Bani.md, am implementat tehnologii moderne și algoritmi inteligenți, pentru a transmite mai rapid și mai clar mesajele care vor ajuta cititorii să avanseze în scopurile lor personale și profesionale.

Am păstrat libertatea și deschiderea de a promova afacerile și inițiativele care duc spre beneficiul economic al mediului de afaceri și a Republicii Moldova. Chiar dacă Republica Moldova învață greu cum să evite crizele și face prea puțin pentru a deveni un exemplu de dezvoltare economică în regiune și pe continentul European, are oameni cu minți ilustre, care pot forma o comunitate puternică a oamenilor de afaceri, consultanți, profesioniști.

este platforma online de transmisiuni LIVE de la evenimentele publice sociale, economice, culturale și politice din țară, conferințe și ședințe, din Moldova sau de peste hotare. Rlive.md oferă cetățenilor posibilitatea să cunoască realitățile din prima sursă, în formă originală, fără comentarii și cenzură.

Rlive.md este unica platformă de transmisiuni în direct a evenimentelor, fără limitări tehnice sau de abonament, astfel că ne-am dorit să oferim posibilitatea tuturor cetățenilor să urmărească în direct sau în reluare, orice eveniment, în mod liber și conștient, fără a fi influențați de orice tip de analize sau opinii.

 a fost lansată în luna noiembrie 2020 și este expresia unui nou concept de televiziune modernă și inedită, bazată pe grafică și vizual, o transpunere a online-ului pe TV, orientată spre oamenii care vizionează TV-ul în timpul zilei, la birou sau acasă. RLIVE TV este prima televiziunea care se bazează exclusiv pe softuri, fără niciun cablu, în care valoarea principală o reprezintă echipa deosebită și în principal telespectatorii, care beneficiază de acest produs de utilitate a informațiilor.

RLIVE TV este distribuit în toate rețelele de cablu și IPTV , iar acoperirea pe țară este de peste 80% din total abonați TV. RLIVE TV este prezent și în online, pe site-urile realitatea.md, Rlive.md, bani.md, diez.md, deschide.md, ziarulnational.md, nordnews.md, zugo.md, paranteze.md, moldova.org, newsmaker.md, într-un widget comod, pe paginile principale și de știri.

Contentul de bază este reprezentat prin transmisiunile în direct, fără cenzură și comentarii „analitice”, ale celor mai importante evenimente sociale, economice, culturale și politice din țară, conferințe și ședințe, cu buletine de știri la finalul fiecărei ore, fillere și rubrici informative și educative pentru diverse vârste și domenii de interes.

Realitatea Live

04 Dec. 2022, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2022, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova primește, de astăzi, peste 50% din necesitățile de curent de la Centrala de la Cuciurgan în schimbul gazului pe care îl livrează Moldovagaz Tiraspolului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu explică cum s-a ajuns la această soluție și care va fi impactul pe tarif pentru consumatori.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?

„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, explică ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?

Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă  176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică).

Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?

În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ). Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal.

Prin comparație, conform contractului, pentru luna decembrie, doar malul stâng trebuia să primească de la Gazprom 217 mln m3 de gaz.

Este avatajos pentru malul drept prețul 73 USD/MW? Va scădea tariful la energia electrică?

Prieteni, în ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate într-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei.

Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate.

În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp.

De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?

Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău