Topul celor mai mici dobânzi la credite de nevoi personale. De unde te poți împrumuta cel mai ieftin

16 Sept. 2021, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2021, 10:43 // Actual //  Lupu Eduard

După criza bancară din anul 2014 când majoritatea împrumuturilor erau acordate de companiile de microfinanțare la dobânzi anuale care ajungeau și la 50%. Însă în prezent băncile se luptă pentru recâștiga terenul. În acest context am făcut un clasament a celor mai ieftine împrumuturi de consum ale celor 11 bănci din Republica Moldova.

Astfel, Energbank oferă împrumutul de consum în sumă de până la 100 mii de lei la o rată care variază de la 1% la 10,55% anual. Condiția este ca solicitantul trebuie să dispună de un stagiu de 12 luni la acelaşi loc de muncă sau în caz dacă nu dispune de un loc şi un stagiu de muncă necesar, clientul poate să prezinte băncii alte venituri legale.

Împrumutul de consum de la Mobiasbancă are o rată cuprinsă între 2% și 8,50%, care este fixă, iar suma ajunge până la 200 mii de lei. Condițiile sunt ca solicitantul să  fie cetăţean al RM, să ai viză de reședință în RM, să aibă un loc de muncă stabil (minimum 4 luni).

În clasament urmează Agroindbank cu o rată a împrumutului de la 2% la 4%. Împrumutul poate ajunge până la 350 mii de lei. Condițiile sunt vârsta cuprinsă între 21 şi 66 de ani, loc de muncă stabil sau dispun de pensie pentru limita de vârstă, vechimea în muncă este de minimum 4 luni la serviciul actual (cu excepţia pensionarilor), salariul lunar net/ pensia pentru limita de vârstă/ venitul net – minim 1900 lei lunar (pot fi luate în calcul veniturile membrilor familiei).

Clasamentul celor mai ieftine credite consum este urmat de Moldindconbank – 5,7% – 6,5%, Finconbank cu o rată de 6,99% și MObiasbancă și Agroindbank cu alte tipuri de credite a căror dobândă depășește 7%.

La polul opus, cele mai scumpe credite de consum sunt la BCR, Victoriabank și Comerțbank cu rate de 11%, 12% și respectiv 14,5%.

Un detaliu important de care trebuie să se ghideze cei care vor să ia un credit este să ia în calcul dobânda anuală efectivă (DAE), care include costul total al împrumutului. Or dobânda mică declarată de unele bănci poate fi mai mare decât băncile care fac publică DAE.

Potrivit datelor statistice, în șapte luni ale anului împrumuturile persoanele fizice față de instituțiile financiare s-au majorat cu 4,1 miliarde lei, sau 1,6 ori mai mult decât pe parcursul anului 2020. Astfel, Datoria persoanelor fizice din 2020 până în prezent a crescut cu 6,6 miliarde lei, dintre care 5,9 miliarde lei din contul creditelor bancare și 0,7 miliarde lei din contul creditelor ne-bancare.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie