Sunt cetățeni car recurg la economiile în valută pe care le țin acasă în apartament și acele rezerve de valută sunt puse la bătaie ca oamenii să-și mențină nivelul de consum și să-și achite facturile, a declrat guvernatorul BNM, Octavian Armașu la prezentarea Raportului asupra inflației.
„Asta vorbește despre faptul că anumite pături din societate o duc foarte greu și este absolut imperativ ca noi să relansăm procesul economic ca să reechilibrăm economia”, a punctat șeful băncii centrale.
Banca Națională a Moldovei spune că rata anuală a inflației va avea în continuare o tendință descendentă rapidă pe parcursul anului curent și relativ stabilă ulterior, până la sfârșitul perioadei de prognoză . Inflația va reveni în intervalul de variație al țintei în trimestrul II 2024 și se va menține până la sfârșitul orizontului de prognoză. Din punct de vedere a inflației lunare există o probabilitate înaltă că aceasta se va plasa în limita intervalului de incertitudine la finele lunii decembrie 2023. Ritmul anual al inflației de bază se va diminua rapid pe parcursul anului curent, după care va spori ușor până la finele orizontului de prognoză . Rata anuală a prețurilor produselor alimentare va urma o tendință descendentă până în trimestrul II 2024, ulterior va crește ușor până la sfârșitul orizontului de prognoză. Ritmul anual al prețurilor reglementate se va diminua semnificativ pentru întreaga perioadă de prognoză. Rata anuală a prețurilor la combustibili va continua să se diminueze semnificativ în primele trei trimestre consecutive de prognoză, după care va spori ușor până la finele orizontului de prognoză.
Pentru anul 2023 BNM prognozează o inflație de 13,7%, iar în anul 2024 – 5,5%. La sfârșitul anului trecut inflația a fost de 30,2%.