Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra un apartament în 2022

18 Ian. 2022, 18:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Ian. 2022, 18:05 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Piața serviciilor imobiliare a fost una dintre cele mai afectate în perioada pandemiei de COVID – 19, acest lucru reflectându-se inclusiv asupra cifrelor de vânzări, care au căzut subit. Cu toate acestea, începând cu anul 2021, vânzarea și cumpărarea bunurilor imobile a cunoscut un avânt puternic, provocat considerabil de nevoia oamenilor de a se simți în siguranță și de a avea în proprietatea bunuri care nu se vor devaloriza în timp. Care sunt pronosticurile pieței imobiliare în 2022 și ce trebuie să știi înainte să procuri un apartament, află din rândurile ce urmează.

1. Prețurile la bunuri imobile vor crește considerabil

Dacă în 2021, prețurile au crescut cu 20% față de anul precedent, în acest an se vehiculează cifra de 10-15% creștere a costului inițial. Acest lucru se explică prin câțiva factori cruciali:

  • Lipsa considerabilă a forței de muncă calificate – din ce în ce mai puțin specialiști se angajează în sfera construcțiilor;
  • Cererea mare și ritmul rapid de construire și dare în exploatare.

2. Trebuie să alegi corect sectorul în care vrei să trăiești

Acest criteriu universal ține nemijlocit de investiția pe care urmează să o faci, pentru că o locuință luată în credit pe termen lung trebuie să aibă o amplasare comodă față de cele mai importante zone ale infrastructurii, de la accesul la drumuri naționale și până la posibilitatea de a duce copilul la o școală bună în imediata vecinătate. În plus, acesta trebuie să fie amplasat în apropierea celor mai confortabile noduri stradale, astfel încât să poți lua transportul public fără a cheltui sume exorbitante pe combustibilul automobilului personal.

3. Cu câte camere să fie și ce planimetrie să aibă

Dacă ai luat un credit pentru apartament și ai decis să alegi o locuință impecabilă din toate punctele de vedere, atunci nu uita să acorzi atenție unui aspect vital: planimetria și planificarea spațiului locativ. Acest lucru ține de două momente importante:

  • Utilizarea eficientă a metrilor pătrați – nu ți-ai dori o locuință cu multe spații moarte pe care nu le poți folosi în deplinătatea lor;
  • Designul și funcționalitatea fiecărui metru pătrat – se consideră că o planimetrie bună ține de repartiția corectă a fiecărui metru pătrat pe care îl poți include în design unitar. Cu cât designul va putea acoperi mai mulți metri pătrați, cu atât va fi mai ușor pe viitor să folosești spațiul disponibil.

4. Optează pentru un bloc nou, cu izolare termică și energetică corespunzătoare

Anul 2022 a început cu o puternică criză energetică și cu un boom al prețurilor la agentul termic, respectiv decizia de a cumpăra un apartament, prin credit ipotecar, de exemplu, trebuie să încline balanța spre un bloc locativ nou. Izolarea termică corectă, integrarea termostatelor în sistemul de încălzire, toate aceste elemente te vor ajuta să economisești considerabil.

Nu știi de unde să iei bani pentru un apartament? Problema se rezolvă cât ai zice pește! Acum Zoom Credit îți oferă 75% din valoarea viitoarei locuințe, iar contribuția ta e de doar 25%. Ce mai aștepți? Alege Zoom Credit și asigură-ți un viitor stabil, începând cu azi!

P.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ